• BIST 100

    16649,43%-0,01
  • DOLAR

    43,48% 0,00
  • EURO

    51,58% -0,01
  • GRAM ALTIN

    6677,59% -1,62
  • Ç. ALTIN

    11383,46% -2,09

Müftü Durmuş'tan ailelere çağrı: Evlilikte maddi yükleri hafifletelim

03 Şubat 2025, Pazartesi 13:48
03 Şubat 2025, Pazartesi 13:48
Müftü Durmuş
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, gençlerin evlilik yolundaki maddi zorlukların hafifletilmesi gerektiğini vurgulayarak, ailelere ve kanaat önderlerine önemli bir çağrıda bulundu.

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, gençlerin evlilik yolunda karşılaştıkları maddi zorluklara dikkat çekerek, evliliğin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Müftü Durmuş, Peygamber Efendimizin evliliği teşvik eden sözlerinden yola çıkarak, gençlerin evliliklerini kolaylaştırmak için aileler, kanaat önderleri ve toplumun tüm kesimlerinin sorumluluk taşıması gerektiğini belirtti.

Yüksek masrafların ve borçların, gençlerin evliliklerini tehdit ettiğini, bu nedenle ailelerin çocuklarını maddi külfetlerden koruması gerektiğini ifade eden Durmuş, Kur'an'da evliliğin fakirlik korkusuyla ertelenmemesi gerektiğine dair mesaj bulunduğunu hatırlattı.

"Evlenecek olan gençlerimizin önünü açmalıyız"

Anne-babalara gereksiz harcamalardan kaçınıp, gençlerin yuva kurmasına yardımcı olmaları çağrısında bulunan Durmuş, "Peygamber Efendimiz evliliği teşvik ediyor ve 'Ey gençler topluluğu, evliliğe gücü yetenler evlensinler.' Buyuruyor. Çünkü evlilik dinin yarısını kurtarıyor. Gençlerimize bu nasihati yaparken, Peygamber Efendimizin bu sünnetini hatırlatırken anne, babalara, velilere, kanaat önderlerine, aşiret reislerine ve kimin elinden ne geliyorsa; gençlerimizin evlilik yolundaki külfetlerini en aza indirmek için herkese büyük vazifeler düşüyor. Evlenecek olan gençlerimizin önünü açmalıyız ve onlara gerekli kolaylıkları sağlamalıyız." dedi.

"Evliliklerdeki maddi külfetler gençlerin geleceğini karartıyor"

Maddi zorluklar ve yüksek masrafların, gençlerin evliliklerini tehdit ettiğine dikkat çeken Durmuş, "Onları maddi külfetler altına sokmamalı ve borç altına girmekten kurtarmalıyız. Çünkü evlilik süresince yapılan büyük masraflar çiftlerin geleceğini karartıyor ve onların evliliklerini de tehlikeye düşürüyor. Çoğu gençlerin ayrılık sebepleri; borç altına girmeleri ve büyük külfetli evliliklerden kaynaklanıyor. Onun için anne ve babalar buna çok dikkat etmelidirler. Çünkü bu büyük bir vebaldir ve bu büyük vebalin altına girmemelidirler." diye konuştu.

Peygamber Efendimizin evlilikteki örnek tavrı

Hazreti Peygamberin kızını evlendirirken gösterdiği mütevazı yaklaşımı örnek gösteren Durmuş, "Peygamber Efendimiz kızını evlendirirken Hazreti Ali'den herhangi bir şey istememiş. O günün şartlarında Hazreti Fatıma'nın çeyizine baktığımızda çok ucuza mal olabilecek örnek bir evlilik gerçekleştirilmiştir." ifadelerini kullandı.

"Fakirlik korkusuyla evlilik ertelenmemeli"

Kur'an'ı Kerim'de, fakirlik korkusu ile evliliğin ertelenmemesi gerektiğine dair mesaj bulunduğunu hatırlatan Durmuş, şöyle devam etti:

"Allah Teâlâ Kur'an'ı Kerim'de 'Fakirlikten korkup ta evliliklerinizi ertelemeyin, evlenin; Allah Teâlâ sizlere fazlından, kereminden ve ihsanından bulunacaktır ve sizleri rızıklandıracaktır' buyuruyor. Bundan dolayı evlilik berekettir ve bundan korkmamalıyız. Allah Teâlâ Kur'an'ı Kerim'de bizlere evlilikle ilgili bazı dualar da öğretmiştir. 'Yarabbi bizlere göz aydınlığı olabilecek, eşler ve çocuklar ihsan eyle ve bizleri muttakilere önder eyle' diye buyurmaktadır. Hazreti Zekeriya'nın duası ise; 'Yarabbi kendi katından bana Salih bir nesil nasip eyle' diye dua etmiştir."

"Gereksiz masraflardan kaçınılmalı"

Son olarak, anne ve babalara önemli bir çağrıda bulunan Durmuş, evlilik için gereksiz yere yüksek altın, ev eşyası gibi masraflardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Müftü Ahmet Durmuş, "Bizlerde Rabbimize böyle dualar edelim ve kendimize uygun, dinimizin yarısını kurtaracak eşlerle evlenmeye çalışalım. Anne ve babalardan ricam dinimizin uygun görmediği yüksek mablaklarda altın, ev eşyaları gibi yüksek külfetleri istemeyelim. Çocuklarınızın yuvalarını yapma noktasında gerekli kolaylıkları gösterelim." dedi. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı

Mersin Valiliği’nden feci kazaya ilişkin açıklama

Berat Kandili Bursa'da dualarla ihya edildi

Mersin'de Hür Gençlik tarafından Berat Kandili’nde cami cemaatine ikram

Hakkari’de yasa dışı avcılığa ağır para cezası

Gaziantep’te hatalı şerit değiştiren 775 sürücüye ceza

Mersin'de kontrolden çıkan araç yayalara çarptı: 3 ölü, 4 yaralı

İran’dan zenginleştirilmiş uranyum transferi iddialarına yalanlama

İstanbul Havalimanı’nda 200 bin adet kaçak tıbbi sülük ele geçirildi

Mardin’de yangında ölen evli çift yan yana defnedildi

Trump: Hindistan, Rusya'dan petrol alımını durdurdu, gümrük vergisi düşürülecek

Berat Kandili Siirt’te üç dilde mevlidlerle ihya edildi

Mardin’de Ramazan ayının müjdecisi Berat Kandili idrak edildi

Malatya'da Beraat Kandili coşkuyla idrak edildi

Beraat Kandili Cizre’de dualarla ihya edildi

Mersin'de mevzuata aykırı egzoz ve plakasız araç kullanan sürücüye ceza

Rusya'dan ABD-İran müzakerelerinde 'uranyum depolama' önerisi

Malatya'da otomobilin çarptığı yaya hayatını kaybetti

Malatya'da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan ve Mısır’ı ziyaret edecek

Axios: Witkoff ile Arakçi nükleer anlaşmayı İstanbul'da görüşecek

Batman'da Berat Kandili dualarla idrak edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye halkının huzur içinde yaşadığı bir komşu görmek istiyoruz

HÜDA PAR Antalya İl Başkanlığından esnafa "Beraat" ziyareti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Muğla’da 3’ü çocuk 37 düzensiz göçmen yakalandı

Adana’da Berat Kandili coşkuyla idrak edildi

BM'den siyionist rejimin Gazze'de gerçekleştirdiği katliama kınama

Berat Gecesi Büyük Çamlıca Camii'nde dualarla ihya edildi

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi

Kastamonu’da 11 bin adet sentetik ecza hapı ele geçirildi: 6 tutuklama

Japonya'da kar felaketi: 27 ölü, 290 yaralı