Müftü Haliloğlu: İtikaf Peygamber Efendimizin yolundan gitmektir

Tarih: 19.03.2025 13:03 Güncelleme: 19.03.2025 13:03
Müftü Haliloğlu: İtikaf Peygamber Efendimizin yolundan gitmektir
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (Aleyhisselatu Veselam) en güzel adetlerinden biri olan itikaf sünnetinin yerine getirilmesi konusunda Müslümanların gayret etmesi gerektiğini belirtti.

​İnsan ömrünün sayılı günlerden ibaret olduğunu belirten Adıyaman İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Ramazanın son 10 gününde itikâf sünnetiyle bu kısa ömre bereket katılması gerektiğini kaydetti.

"Peygamber Efendimiz her Ramazan itikafa girerdi"

Peygamber Efendimizin önemli sünnetlerinden biri olan itikafı değerlendiren Müftü Haliloğlu, "Ramazanın neredeyse son on gününe gelmiş bulunmaktayız. Sevgili Peygamberimizin (Aleyhisselatu vesselam) sünneti olan ve Peygamberimizin son on günde ifa ettiği itikaf ibadetinden bahsetmek istiyorum. İtikaf ibadeti; bir mescide veya caminin müştemilatındaki bir yere kapanarak, namaz kılarak, Allah'ı zikrederek, ibadet ederek zamanını geçirmektir. Temel ihtiyaçları için tuvalet, banyo, benzer ihtiyaçlar için çıkılabilir. Bunun dışında dinlenmesi, yemesi, içmesi ve ibadeti için bir yerde kalmak şeklinde yapılan bir ibadettir. Sevgili Peygamberimiz (Aleyhisselatu vesselam), hicretin ikinci yılından itibaren her sene Ramazanın son on günü itikafa girmiştir. Vefatından önceki son Ramazanda da yirmi gün itikafa girerek ibadette meşgul olmuştur. Peygamberimizin hanımları da itikaf ibadetini ifade etmişlerdir. Peygamberimizin sünnetidir." dedi.

"Daha önceki ümmetlerde de itikaf vardı"

İtikafın önceki ümmetlerde de olduğunun Kur'an'ı Kerim'de bahsedildiğine değinen Müftü Haliloğlu, "İtikaf ibadeti Kur'an'da ve sünnetle sabittir. Daha önceki ümmetlerde de itikaf yapıldığı Kur'an'ı Kerim'den öğreniyoruz. Hazreti İbrahim Aleyhisselam'a hitaben bir ayeti kerimeden, mescidi ibadet edenler, tavaf edenler ve itikaf edenler için hazırlar dediği beyan edilmektedir. Kur'an'ı Kerim'de bu ayet bulunmaktadır. Bizim de Peygamberimizin sünneti olan, özellikle Ramazanın son 10 günü için Adıyaman merkezde 12 camimiz itikaf ibadetini ifa etmek için hazırlanmış durumdadır. Bu camilerin içinden birkaç tanesini saymak gerekirse Asım Karaer, Malazgirt, Önceller, Saltoğlu, Emine Uymaz, Zeliha Dolma camileri bunların birkaç tanesidir. Bizim vatandaşlarımız bize müracaat ederek gerekli ilgileri bize ulaştırdıkları takdirde belli camilerimizi itikaf etmek üzere hazırlayacağız." ifadelerini kullandı.

"İtikaf ibadeti Efendimizin yolundan gitmektir"

Zamanı olan herkesin itikafa girmesini tavsiye eden Müftü Haliloğlu, şöyle devam etti:

"Zorlu süreçte olacaktır. Ben bu vesileyle zamanı olup da itikaf yapabilecekler şimdiden tebrik ediyorum. Tabi itikaf ibadetinde özellikle oruçlu olarak geçireceğimiz Ramazanın son 10 gününü namaz kılarak, Kur'an'ı Kerim okuyarak, Peygamberimizin hayatını okuyarak, Allah'ı zikrederek, tevbe ve istiğfarda bulunarak geçirmeleri gerekmektedir. Şimdiden itikafa girecek olan kardeşlerimizi tebrik ediyorum. Ve bu geleneğin, Peygamberimizin sünneti olan bu ibadetin devamı hususunda da bütün müminleri teşvik ediyorum." (İLKHA)

"Geleceğin Değerleri" yaz okulu başlıyor

Siirt Valiliğinden çevre yangınlarına karşı uyarı

Depo yangında maddi hasar oluştu

Avrupa Parlamentosu'nda Von der Leyen'in görevden alınması için girişim

Kuyumculardan sahte altın uyarısı!

Umut Kervanının beşinci sosyal market projesi, Bursa'da hayata geçti

Siyonist zindanlarda işkence: Uzuvların kesilmesi, tecavüz, askıya alma, elektrik verme, sıcak su dökme

Batman'da kapalı yöntemle mide kanseri ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Arnavutluk’ta imam hatiplilerin mezuniyetine katıldı

AYM’den engelliler lehine ÖTV düzenlemesine iptal kararı

Türk-İş Başkanı Ergun Atalay: Devlet kamu işçisinin talebine makul ve mantıklı cevap vermiyor

"Uyuşturucu ile topyekûn mücadele şart"

Sağlık Bakanlığından 81 İle "Teftiş Kurulu" genelgesi

Siyonist analistler: Gazze bataklığına saplandık

Siyonist rejimin Gazze'ye gün boyu saldırılarında 44 şehit

Öğrenciler için yaz tatili tavsiyeleri

Türkiye, Afganistan İslam Emirliği'nin Ankara Büyükelçisini resmen tanıdı

Bingöl’de 17 binden fazla kök kenevir ve skunk ele geçirildi

Yeşilyurt'ta parklar yenileniyor, sosyal yaşam alanları genişletiliyor

Yeşilyurt'ta parklar yenileniyor, sosyal yaşam alanları genişletiliyor

Battalgazi Belediyesi genç yetenekleri üniversite sınavlarına hazırlıyor

Batman'da trafik kazası maddi hasarla atlatıldı

Malatya'da yük treni otomobile çarptı: 5 yaralı

İslâm tarihinde bir dönüm noktası: Hicretin üzerinden 1447 yıl geçti

KVKK’dan SMS doğrulama kodlarıyla ilgili yeni düzenleme

Batman’da 25 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan firari şahıs yakalandı

Özel Güvenlik Haftası’nda Vali Canalp’e ziyaret

İşgalcilerden Mescid-i Aksa'ya baskın

Vergi Mahkemesi Başkanı Selvi’den Vali Canalp’e veda ziyareti

Düzensiz göçle mücadele koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi

Yükleniyor