• BIST 100

    9398,93%-1,21
  • DOLAR

    38,85% -0,05
  • EURO

    44,10% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4158,59% 0,39
  • Ç. ALTIN

    6662,82% 0,00

Müftü Yardımcısı Kiraz: İsrafa, aşırıya kaçmadan iyilikle tedavi olun

GÜNDEM 21.05.2025 20:35:59 0
Müftü Yardımcısı Kiraz: İsrafa, aşırıya kaçmadan iyilikle tedavi olun

Tüketim çılgınlığına karşı Müslüman bireylerin nasıl bir duruş sergilemesi gerektiğini dile getiren Gaziantep İl Müftü Yardımcısı Hasan Kiraz, İslam'da israfın haram olduğunu hatırlatarak sade yaşamanın Sünnet-i Nebeviye uygun olduğunu ifade etti.

 İsrafın toplumsal ve çevresel etkilerinin zararlarına da değinen Kiraz, vasat ümmet olmanın Allah'ın verdiği beden ve mali tüm rızıkların helal dairede kullanılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Dünyalık nimetleri yerinde, iyilikte, ihsanda kullanmak gerek"

İsrafın dindeki yerine değinen Kiraz, "İsraf bir meselede, bir noktada aşırıya kaçmak demektir. Bir insan, Cenab-ı Hakk'a kulluk için verilen şu bedeni başka bir alanda sarf eder, su-i istimal eder, kullanırsa, israf etmiş olur. İnsanın bu canı, bu organları Allah'ın yasakladığı şeylerde kullanması durumuna Kur'an-ı Kerim 'İsraf' diyor. Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hakk, isyanda, hatada, günahta aşırıya giden kullarından bahsederken, 'Ey nefislerine israf eden kullarım' der. Yani, nefsi Allah'a itaat ve iyilikte kullanması gerekirken, Allah'a isyanda ve kötülükte kullandığı için, kişi nefsine, canına israf etmiş olur. Aynı şekilde, Cenab-ı Hakk'ın kendisine bahşetmiş olduğu dünyalık nimetleri, yerinde, iyilikte, ihsanda, böyle ihtiyacı çerçevesinde kullanmayıp da, onu daha kötü yerlerde, haram olan yerlerde, Allah'ın yasakladığı yerde ya da helali de haddini aşarak savurgan bir şekilde kullandığı takdirde, o emanete riayet etmiş olmaz, o emanete ihanet etmiş olur. Hatta sadece kendine zarar vermez, topluma da ciddi zarar verir. İnsan har vurup harman savurduğunda, alelade harcamalar yaptığında, diğer insanlara kötü örnek olur. Onlarda da buna karşı bir özenti meydana gelir ve bu sefer ciddi bir tüketim çılgınlığı ve israf meydana gelir" dedi.

"Harcamalarda empati kuralım"

Muhtaç durumdaki insanlarında hatırlanması gerektiğine değinen Kiraz,"Yani kişi harcama yaparken kendinden ekonomik olarak daha aşağıda olan zor durumdaki insanımızı, kardeşlerimizi, Müslüman kardeşlerimizi göz önüne getirmelidir. Bu noktada bir empati kurmalıdır. İnsan bu kadar konfor ve hunharca harcamaya gireceğine, kendi ihtiyacı olan harcamasını yaptıktan sonra ihtiyaç sahibi kardeşlerine eli uzattığı zaman, hem bu iyilikle kendisini adeta tedavi olmuş olur, huzur bulur hem de o kardeşlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesine vesile olur. Ve kişi zaten ihtiyaç sahibi bir kardeşinin ihtiyacına uzanırsa, Allah'ın da onun bütün ihtiyaçlarında olacağını ifade ediyor. Peygamberimiz bir müddet bir sıkıntıyı gideren bir kimsenin, dünya ve ahiret sıkıntılarını Allah'ın gidereceğini ifade buyuruyor. Yani bu noktada, hiçbir zaman haddi aşmamak, ölçülü davranmak gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Hasan Kiraz

"İslam ifrat ve tefriti yasaklamış"

İslam'da aşırılık olmadığına değinen Kiraz,  "Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak Ümmet-i Muhammed'i bir vasat ümmet olarak yarattığına ifade buyuruyor. 'İşte böylece, siz insanlara şahit olasınız, Peygamber de size şahit olsun diye sizi aşırılıklardan uzak bir ümmet yaptık.' buyuruyor Rabbimiz. Yani İslam her hususta itidali esas alıyor. Bu noktada Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet kelimeler vardır. Yine Peygamberimizin (Sallallahu aleyhivessellem) birçok hadis-i şerifi vardır. İsra suresinde Cenab-ı Hak israftan bahsederken 'Yani elleriniz boynunuzda tasmalanmış bir şekilde ne aşırı tutumlu, cimri davranın ne de saçıp savurmayın. İki urumda da pişman bir şekilde kötülenmiş bir şekilde oturur kalırsınız.' buyuruyor Cenab-ı Hak. Yani İslam ifratı da, tefriti de ikisini de yasaklamıştır. İtinalı bir hal üzere bir hayat sürmemiz gerektiğini bizlere ifade ediyor." şeklinde konuştu.

"Sadeliği hiçbir zaman göz ardı etmemeliyiz"

Çağın baş döndürücü harcamasına rağmen Müslümanın sadeliği elden bırakmaması gerektiğine değinen Kiraz, "Emanet bilincinin üzerimizde olması lazım. Bizler sahip olduğumuz canımızdan, Cenab-ı Hakk'ın bize bahşettiği tüm nimetlere emanet bilinciyle baktığımız zaman, bunların bizim değil, Rabbimizin mülkünde, Rabbimizin hakimiyetinde olduğunu bildiğimizde, sadece birer emanetçi şuurunda olduğumuzda daha dikkatli davranmamız gerektiğini anlarız. Çünkü bu noktada Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak, 'Yerde ve gökte ve bunlar arasında ne varsa hepsi Allah'ındır.' buyuruyor." dedi.

"Çocuklarımız, ailemiz her şeyimiz bize bir emanettir"

Müslümanın emanete ihanet etmeyen kişi olduğuna dikkat çeken Kiraz,"Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak Müminleri överken, müminlerin vasıflarını söylerken onlar emanete riayet edenlerdir, buyuruyor. Ki başka bir ayet-i kerimede Allah emaneti yere, göklere, dağlara arz ettiğini fakat onların bunu yüklenmekten kaçındığını, bunun üzerine bu emaneti insanın yüklendiğini ifade buyuruyor Cenab-ı Hak. Nedir bu emanet? Kulluk bilinci. Cenab-ı Hakk'ın emir ve yasaklarıyla mükellef olma sorumluluk emanetini sadece insanın yüklendiğini ifade ediyor. Hatta insanın ilk yaratılışı bile böyle başlamıştır. Kur'an ve sünnet her hususta bize emanet bilincini aşılar. İşte Müminlerin vasıflarından bahsederken emanete riayet eden kimselerdir dediği gibi, Peygamberimiz Peygamberimizin (Sallallahu aleyhivessellem) 'Emanete riayeti olmayanın imanı yoktur.' der. Bu noktada kamil bir imana insanın erişemeyeceğini ifade eder. Bu husus birçok ayet-i kerime ile hadis-i şerifte kendini gösterir. Vücudumuzdaki tüm organlardan tutun, dünyalık olarak bizim emrimize verilmiş, bize müsahhar edilmiş tüm nimetler bizlere birer emanettir. Çocuklarımız, ailemiz, her şeyimiz bize bir emanettir. Ve biz bunları alel alelade üzerinde tasarrufta bulunamayız. Öyle ki bir insanın kendi canına zarar vermesi bile her noktada, her hususta yasaklanmıştır, halam kılınmıştır. Çünkü bize bu bir emanettir." ifadelerini kullandı.

Gazze'yi bireysel olarak hiç unutmamalıyız

Kiraz, "Gerçekten söylemesi kolaydır. İnsan diline alırken söylerken bile hicab duyuyor. Orada kardeşlerimiz, her gün bombardıman altında, kan revan içerisinde kıvranırken rahat bir şekilde bizim böyle bir tüketim çılgınlığına girmemiz doğru değildir. Bu noktada onları gözetmemiz, hatta bize düşen şu en temel üç vazifeyi bireysel olarak yapmamız gerektiğini asla unutmamamız lazım. Şöyle düşünmemek lazım, işte benim yetkilerim sınırlı, yapabileceğim şeyler sınırlı, ne yapabilirim ki bu devlet bazında yapılacak bir şey. Hayır, belki biz şu anda oradaki zulmü direk engelleyemiyoruz. Sonuçta bu noktada bizim bireysel olarak sınırlarımız var. Ama bir insan olarak dua etmemize hiçbir engel yok. Boykot etmemize hiçbir engel yok. Oraya ulaşacak olası bir yardım faaliyetinde lojistik destek vermemize engel hiçbir şey yok. Her Müslüman bu üç husustan sorumludur." dedi. (İLKHA)

Bursa'da "Gazze'de İşgale Son, Filistin İçin Kampüsler Ayakta" yürüyüşü düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ)’de açılan siyonist destekçisi markanın standı protesto edildi!

İletişim Başkanı Altun: Filistin'deki zulüm, tüm teknolojik imkanların kullanıldığı bir soykırıma dönüştü

Battalgazi Belediyesi'nden çocukların dijital dünyada kaybolmamasına yönelik etkinlik

Elazığ-Diyarbakır tren seferinde vagonlar raydan çıktı

Belediye Başkanı Geçit: Üretim, istihdam ve ihracat odaklı iş birliklerine büyük önem veriyoruz

Merkez Bsı, yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu

Gaziantep Umut Kervanı Başkanı Özaslan'dan kurban bağışı çağrısı

SGK Haftasında BESO’ ya ziyaret

Bakan Bayraktar Şam'da

"Gençler okusun" diye geldi, Gazzeli çocuklar için bağış yaptı

Tırnak mantarını önlemek için yapılması gerekenler

Şanlıurfa'da otel çatısında yangın paniği

Onlarca suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

İstanbul'un 7 ilçesinde 10 saatlik su kesintisi

Gazze'de 16 binden fazla çocuk katledildi: "Bir nesil yok ediliyor"

Genç İmam Hatipliler yılsonu pikniğinde buluştu

Ensarullah, işgal altındaki 2 bölgeyi füze ve İHA'larla hedef aldı, milyonlarca işgalci sığınaklara kaçtı

Gaziantep'te "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" etkinliği düzenlendi

HÜDA PAR’dan öğrenci affı hamlesi: Kanun teklifi Genel Kurul’a sunulacak

Kurban pazarlarında fiyatlar düşük olmasına rağmen talep azaldı

Minik öğrenciler için Kur'an'a geçiş programı düzenlendi

İstanbul'a kurbanlık hayvan girişi başladı

Açlığı silah olarak kullanan işgal, neden şimdi Gazze'ye yardım girişine izin veriyor?

Bursa'da kaçak avcılık operasyonunda 4 kişiye 67 bin TL ceza kesildi

Güvenli parola oluşturmanın yolları

Çin'de maden çöktü: 4 ölü

Batman'da "Son Kale: Aile" paneli yoğun ilgi gördü

81 günlük ablukanın ardından Gazze'ye sınırlı yardım girişi

Pakistan, Hintli diplomatı sınır dışı etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ