• BIST 100

    11278,00%0,35
  • DOLAR

    42,60% 0,03
  • EURO

    49,62% 0,15
  • GRAM ALTIN

    5748,84% -0,32
  • Ç. ALTIN

    9285,20% 0,05

Müftü Yardımcısı Solhan "Şehidler, kıyamette peygamberlerden sonraki mertebeyi ifade ederler"

10 Şubat 2025, Pazartesi 15:46
10 Şubat 2025, Pazartesi 15:46
Müftü Yardımcısı Solhan
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İslami hareket önderlerinin birçoğu, şubat ayında şehadet mertebesine ulaştığı için şubat ayı Şehadet Ayı olarak isimlendirilmiş.

İslami hareket önderlerinin birçoğu, şubat ayında şehadet şerbetini içti.

Hasan El-Benna’dan İskilipli Atıf Hoca’ya, Metin Yüksel’den Malcolm X’e, Abbas Musavi’den Zelimhan Yandarbiyev’e kadar İslam'ın birçok sembol ismin şubat ayında şehit edilmesi nedeniyle "Şubat Ayı Şehadet Ayı" olarak tanımlanıyor.

Şehadet Ayı anlamı ve şehitliğin tanımı hakkında İLKHA'ya konuşan Ağrı il Müftü Yardımcısı Mustafa Solhan, şehid olan kişinin Allah katında diri olduğunun altını çizdi.

Şehidliğin üçe ayrıldığını söyleyen Müftü Yardımcısı Mustafa Solhan, "Yüce dinimiz İslam'ın şehidliğe çok büyü bir değer verdiğini biliyoruz. Şehid, Allah huzurunda diri olup Cenab-ı Allah'ın kendisine vereceği nimetlere insanların şahit olunacağı kişidir. Bunun için kendisine şehid denilmiştir. Fıkıh bilginlerimizin tespitlerine göre üç çeşit şehid vardır. Birincisi dünya şehidi, ikincisi ahiret şehidi, üçüncüsü ise hem dünya hem de ahiret şehididir." ifadelerini kullandı.

Şehidlik çeşitlerinin tanımını yapan Solhan şunları söyledi:

"Dünya şehidi, Müslümanlar ile kafirlerin savaşında amacı İlay-i Kelimetullah değil de dünya nimetlerine sahip olmak olduğu için ona dünya şehidi denilmiş. Her ne kadar Müslümanlar safında savaşmışsa, ona şehid muamelesi yapıldıysa da ahirette onun alacağı bir şey yoktur. Ahiret şehidi ise, Müslümanlar ile kafirlerin savaşında yaralanıp savaş meydanında ölmeyen daha sonra vefat eden ya da gurbette iken çocuk doğuran kadın ya da lohusa halinde iken, depremde, yangında, suda boğularak ölen ve benzeri durumlarda ölen kimseler için kullanılır. Ya da dünyada şehid muamelesi yapılmaz ama ahirette onlarda şehidler zümresine nail olurlar. Hem dünya hem ahiret şehidlerine gelince yiğitliğin en üst mertebesi budur. Hatta bunlara kâmil şehid de denilir. Bunlar Müslümanlar ile kafirlerin savaşında amacı İlây-ı Kelimetullah olan kimselerin verdiği mücadele ve bu uğurda hayatlarını feda etmesidir. Bunlara dünyada da ahirette de şehid muamelesi yapılır."

Tarih'te önemli İslam büyüklerinin şehadetlerinin şubat ayına denk gelmesinden dolayı şubat ayının şehadet ayı olarak adlandırıldığının altını çizen Solhan, "Şehidler, kıyamette peygamberlerden sonraki mertebeyi ifade ederler. Şubat ayı Şehadet Ayı olarak bilinir, böyle deriz. Takdir-i İlahi genellikle şehidlerin birçoğunun şubat ayına denk geldiğini de geçen tarih içerisinde görmekteyiz. Mesela, Kafkas Kartalı dediğimiz Şeyh Şamil şubat ayında şehadet mertebesine ulaşmıştır. Bununla birlikte ülkemizi de baz alacak olursak ahiret şehidi kapsamına giren, 6 Şubat 2023 yılında 11 ilimizi etkileyen bir deprem olmuştu ve binlerce canımızı kaybetmiştik. Bunlarda göçük altında kaldıkları için onlarda ahiret şehidi olarak değerlendirilirler. Yine Mısır'da Hasan El Benna hazretlerin olsun onunda şubat ayında şehadet şerbetini içmesi bizlere şubat ayı şehadet ayı kavramını hatırlatıyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Şırnak'ta "Nuh'un Ambarı Gastronomi Merkezi" projesi için sözleşme imzalandı

YÖK’ten müfredat ve AKTS için dönüşüm çağrısı: Siz çalışın, biz destekleyelim

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek

Kırıkkale OSB’de kimya fabrikasında büyük yangın

HÜDA PAR’dan uyuşturucuyla mücadele ile ilgili kanun teklifi

Doç. Dr. Tolga Şahin: Her karın ağrısı huzursuz bağırsak sendromu değildir!

Kurtulmuş: Bu coğrafyada Türklerin, Kürtlerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşamaları mümkündür

İzmir’de su kesintisi artık her gün yapılacak

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplandı

Adana'da dereye düşen 12 yaşındaki çocuk kayboldu

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi aralık ayı toplantısı yapıldı

Kırklareli’de avlanabilir asgari boyun altında olan 3 ton istavrit yakalandı

İstanbul'da siyer yarışmasına yoğun ilgi

Battalgazi’de gençlik çalışmaları öğrencilerle istişare edildi

AK Parti Sözcüsü Çelik: Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin yaptığı anlaşmalar hukuksuzdur

Şanlıurfa’da “O'nu Oku O'nu Yaşa” Siyer yarışmasına yoğun ilgi

Psikolog İlhan: Toplumsal gerilim artıyor çünkü yalnızlaşıyoruz

Bakan Şimşek: Emek yoğun sektörlere destek artacak

Bingöl Valisi Usta’dan “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan’a ziyaret gerçekleştirecek

ANFİDAP: Gazze, insan haklarının çöktüğü yer

Siirt’te güvenlik güçlerine 68 yeni araç teslim edildi

Müftü Bekiroğlu: İslam, insan haklarını 1500 yıl önce garanti altına aldı

STK'lardan ortak açıklama: İnsan haklarına ilişkin çifte standartlar sona ermeli

Batman'da internet kafeler denetlendi

Şanlıurfa’da ambulansta doğum

Siyonist zindanlarda esirler örtüsüz, ilaçsız ve ölümcül soğukla baş başa

Yetimler Vakfı'ndan yetim ailelere odun yardımı

Batman'da umre yolcularına hazırlık semineri

Kur'an kursu öğretmenlerine ilk yardım farkındalık eğitimi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak'ta "Nuh'un Ambarı Gastronomi Merkezi" projesi için sözleşme imzalandı

YÖK’ten müfredat ve AKTS için dönüşüm çağrısı: Siz çalışın, biz destekleyelim

Çiftçi Kayıt Sistemi başvuruları 31 Aralık’ta sona erecek

Kırıkkale OSB’de kimya fabrikasında büyük yangın

HÜDA PAR’dan uyuşturucuyla mücadele ile ilgili kanun teklifi

Doç. Dr. Tolga Şahin: Her karın ağrısı huzursuz bağırsak sendromu değildir!

Kurtulmuş: Bu coğrafyada Türklerin, Kürtlerin, Arapların bir arada kardeşçe yaşamaları mümkündür