• BIST 100

    14029,89%0,01
  • DOLAR

    42,95% 0,08
  • EURO

    50,53% 0,03
  • GRAM ALTIN

    5965,27% 0,22
  • Ç. ALTIN

    9931,63% 0,00

Muhtarlardan fıstık kavlatma tesisi talebi

20 Eylül 2022, Salı 17:30
20 Eylül 2022, Salı 17:30
Muhtarlardan fıstık kavlatma tesisi talebi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Muhtarlardan fıstık kavlatma tesisi talebi

Adıyaman’ın Sincik ilçesinde Antep fıstığı üretimi yapılan köylerin muhtarları ilçede fıstık kavlatma tesisi yapılması talebinde bulundu.
Sincik İlçesinde fıstık üretiminin yoğun olduğu Söğütlübahçe, Hasanlı ve Dilektepe köyleri ile Fatih ve Cumhuriyet mahallesi muhtarları Sincik Ziraat odası başkanlığında bir araya gelerek Söğütlübahçe köyünde yapılması planlanan fıstık kavlatma tesisi ile ilgili yetkililere çağrıda bulundu.
Sincik ilçesinde bu yıl Antep fıstığı rekoltesinin beklentisinin üzerinde gerçekleştiğini belirten köy muhtarları fıstık kavlatma tesisi yapılması durumunda çiftçinin gelirinin ikiye katlanacağını belirtti.
Köy Muhtarları, “Antep fıstığı ilçemizin önemleri gelir kaynakları içerisinde yer almaktadır. Bu yıl ilçemizde 300 ton civarı fıstık üretimi yapılmıştır. İlçemizde fıstık kavlatma tesisi olmadığı için çiftçilerimiz ürünlerini ilçemize gelen tüccarlara 45-48 TL arasında sattılar. Yaptığımız araştırmalara göre fıstık kavlatma tesisi olan çevre illerde üretici ürünlerini kavlatarak 150-160 TL civarında satmıştır. Yaş fıstık kavlatıldığında yüzde 30 oranında fire veriyor buna rağmen fıstığını yaş satmayarak kavlatan çiftçiler bizim iki katı gelir ede ediyor. Bu yıl Söğütlübahçe köyümüzde fıstık kavlatma tesisi yapılacaktı ancak duyduğumuz kadarıyla bu tesise ayrılan bütçenin yetersiz olmasından dolayı iptal edileceği söyleniyor. Yetkililerden fıstık üreticilerimizin gelirini iki katlayacak bu tesisin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Sincik Ziraat Odası Başkanı Kadir Altıntel ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Antep fıstığı ilçemizin önemli geçim kaynaklarından, bu yıl ilçemiz genelinde 300 ton fıstık üretimi yapıldı. Ziraat Odası Başkanlığımız ile ilçe Tarım Müdürlüğümüzün ortaklaşa hazırladığı Fıstık kavlatma tesisi projemizi geçtiğimiz yıl GAP İdaresi başkanlığına sunmuştuk. Adıyaman valimiz ve ilimiz milletvekillerinin desteğiyle projemiz kabul edildi. Ancak geçtiğimiz yıl Aralık ayında aniden yükselen dolar fiyatından dolayı proje çerçevesinde alınması planlanan makine tesisat fiyatları ciddi manada yükseldi. Dolayısıyla fıstık kavlatma tesisi projesi için ayrılan 250 bin TL’lik bütçe yetersiz kaldı. İstenilen makinanın alınabilmesi için 370 bin TL’ye ihtiyaç var. Eksik kalan 120 TL’nin tamamlanması için durumu valimize ve milletvekillerimize ilettik, projemize destek olmasını bekliyoruz. Ayrıca ilçemiz genelinde ormanlık alanlarda atıl durumda olan binlerce kök menengiç ağacı var, bunların da aşılanması için desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Rusya: Kiev'e ait Su-27 savaş uçağı düşürüldü

Hükümet Medya Ofisi: Gazze 2026’yı soykırımın yaralarıyla ve büyük zorluklarla karşıladı

İsviçre'deki yılbaşı kutlamaları sırasında barda meydana gelen patlamada 40 kişi öldü

Van Valiliği kuvvetli kar yağışı, rüzgar ve çığ tehlikesine karşı uyardı

Afganistan'da sel felaketi: 12 ölü, 11 yaralı

Hasankeyf'te kar engelini aşan ekipler hamile vatandaşa ulaştı

Çorum'da yoğun kar yağışı nedeniyle eğitime ara verildi 

Batman'da okullar cuma günü de tatil edildi

ABD Karayipler'de 3 tekneyi daha vurdu: 3 ölü

Yemen'in doğusunda ayrılıkçılar, mevzileri tanınmış hükümet yanlısı güçlere devretmeye başladı

Şırnak’ta felç geçiren vatandaşa 3 saatlik nefes kesen operasyonla ulaşıldı

MEB, 2025 yılı eğitim faaliyetlerini açıkladı

Malatya'da kar ve buzlanma nedeniyle eğitime bir gün daha ara verildi

Erdemli’de motosikletin çarptığı kadın hayatını kaybetti

Yol Güvenliği Uzmanı Vedat Şahin’den kış şartlarında sürücülere hayati uyarılar

Yoğun kar yağışı sonrası lastikçilerde zincir kuyruğu oluştu

Konya’da şehit Ebu Ubeyde için gıyabi cenaze namazı kılındı

Afganistan'da sel felaketinde 12 kişi öldü, 11 kişi yaralandı

İstanbul Havalimanı 84 milyonu aşkın yolcuya hizmet verdi

Siirt'te UMKE ve 112’nin yoğun mesai

Şırnak’ta cuma gününe kar tatili

İletişim Uzmanı Özdemir: Şefkatli konuşmanın iyileştirici gücü var

Van’da çığ altından çıkarılan kadın hayatını kaybetti

Gaziantep'te eğitime bir gün ara

HÜDA PAR Genel Başkan Vekili Demir, Galata’daki Gazze yürüyüşüne katıldı

Meteoroloji’den Doğu Anadolu için çığ tehlikesi uyarısı

İstanbul’da kitap fuarları başlıyor

Siirt’te kar tehlikesi: Çam ağacı otomobilin üzerine devrildi

Gaziantep’te yoğun kar yağışı çocuklara eğlence oldu

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor

Rusya: Kiev'e ait Su-27 savaş uçağı düşürüldü

Hükümet Medya Ofisi: Gazze 2026’yı soykırımın yaralarıyla ve büyük zorluklarla karşıladı

İsviçre'deki yılbaşı kutlamaları sırasında barda meydana gelen patlamada 40 kişi öldü

Van Valiliği kuvvetli kar yağışı, rüzgar ve çığ tehlikesine karşı uyardı

Afganistan'da sel felaketi: 12 ölü, 11 yaralı

Hasankeyf'te kar engelini aşan ekipler hamile vatandaşa ulaştı