• BIST 100

    17249,60%-0,47
  • DOLAR

    43,72% 0,05
  • EURO

    51,77% -0,13
  • GRAM ALTIN

    6857,63% -2,24
  • Ç. ALTIN

    11540,30% -0,93

Musk’ın şirketine Paris’te baskın: X ve Grok çocuk istismarı gerekçesiyle inceleniyor

04 Şubat 2026, Çarşamba 12:35
04 Şubat 2026, Çarşamba 12:35
Musk’ın şirketine Paris’te baskın: X ve Grok çocuk istismarı gerekçesiyle inceleniyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Elon Musk’a ait sosyal medya platformu X’in Fransa’daki ofisleri, çocuk istismarı içerikleri ve yasa dışı veri kullanımı şüphesiyle Paris Savcılığı’na bağlı siber suç birimi tarafından basıldı. Soruşturma kapsamında Musk ile X’in eski Üst Yöneticisi (CEO

Elon Musk’a ait sosyal medya platformu X’in Fransa’daki ofisleri, çocuk istismarı içerikleri ve yasa dışı veri kullanımı şüphesiyle Paris Savcılığı’na bağlı siber suç birimi tarafından basıldı. Soruşturma kapsamında Musk ile X’in eski Üst Yöneticisi (CEO) Linda Yaccarino’nun nisan ayında ifade vermek üzere çağrıldığı bildirildi.

Fransız savcılığı, soruşturmanın yasa dışı veri çekimi, çocuk pornografisi içeriğine iştirak ve cinsel deepfake üretimi gibi ağır suç şüphelerini kapsadığını açıkladı. Yetkililer, salı günü gerçekleştirilen baskının ardından X’in birçok alanda yasaları ihlal edip etmediğinin araştırıldığını duyurdu.

Algoritma ve yapay zekâ skandalları

Soruşturmanın Ocak 2025’te, X’in algoritması tarafından önerilen içeriklerin incelenmesiyle başladığı, temmuz ayında ise Musk’ın büyük tartışmalara yol açan yapay zekâ aracı Grok’u da kapsayacak şekilde genişletildiği belirtildi.

Savcılık, Grok’un gerçek kişilerin fotoğrafları kullanılarak rızaları dışında cinsel içerikli görseller ve videolar üretilmesine olanak tanıyıp tanımadığını da mercek altına aldı.

Musk’tan “siyasi saldırı” savunması

Elon Musk, X üzerinden yaptığı açıklamada baskını “siyasi saldırı” olarak nitelendirdi. Şirket ise yaptığı yazılı açıklamada baskından “hayal kırıklığına uğradıklarını ancak şaşırmadıklarını” savunarak Fransız savcılığını “yetkiyi kötüye kullanmakla” suçladı. X yönetimi ayrıca soruşturmanın “ifade özgürlüğünü tehdit ettiğini” öne sürdü.

Ancak yetkililer, soruşturmanın ifade özgürlüğüyle değil, çocukların cinsel istismarı, kişisel verilerin kötüye kullanımı ve organize suç şüpheleriyle ilgili olduğunun altını çizdi.

İngiltere ve AB de devrede

Fransa’daki gelişmelerin ardından İngiltere Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO), Grok’un “zararlı ve cinselleştirilmiş görüntü ve video üretme potansiyeli” nedeniyle ayrı bir soruşturma başlattığını duyurdu.

Ocak ayında, Grok tarafından üretilen ve X’te paylaşılan cinsel deepfake görüntüler büyük tepki toplamış, mağdurlar, dijital güvenlik savunucuları ve siyasetçiler platformu sert biçimde eleştirmişti. Görsellerin büyük bölümünün, kadınların gerçek fotoğrafları kullanılarak rızaları olmadan üretildiği belirtilmişti.

İngiltere medya düzenleyicisi Ofcom, soruşturmayı “acil öncelik” olarak sürdürdüğünü ancak mevcut yetkilerinin sohbet botları konusunda yetersiz kaldığını açıkladı. Bunun üzerine ICO, Ofcom ile birlikte Grok’un kişisel verileri nasıl işlediğine dair resmî inceleme başlattı.

ICO Düzenleyici Risk ve İnovasyon Direktörü William Malcolm, “Grok hakkında çıkan iddialar, insanların kişisel verilerinin bilgileri ve rızaları olmadan mahrem ve cinsel içerikli görseller üretmek için kullanılıp kullanılmadığına dair son derece rahatsız edici sorular ortaya koyuyor” dedi.

Avrupa Komisyonu da ocak ayı sonunda X’in çatı şirketi xAI hakkında soruşturma başlattığını duyururken, Komisyon sözcüsü Fransa ile yakın temas halinde olduklarını açıkladı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Mardin’de camii olmayan bölgede ezan için merkezi hoparlör çözümü

Türkiye ile Etiyopya arasında çeşitli alanlarda anlaşmalar imzalandı

Sivas'ta 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Siirt’te umreye gidenler gözyaşlarıyla uğurlandı

Arakçi: ABD ile temel ilkelerde anlaşmaya vardık

Meteorolojiden denizler çin kuvvetli fırtına uyarısı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Teknoloji Ekosistemi Stratejik Diyalog Toplantısı’na katıldı

HÜDA PAR Milletvekili Demir: Türkiye zulme ortak olanlara karşı hukuki sorumluluğunu yerine getirmeli

AB'den kritik yapay zeka adımı

İrlanda'da Grok'a "uygunsuz ve rızasız görüntüler üretme" soruşturması

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi şubat ayı toplantılarını tamamladı

Kahramanmaraş'ta uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Diyarbakır-Silvan karayolundaki motosiklet kazası kameralara yansıdı

Ramazan öncesi Adanalılardan gençlere: Oruç tutun, maneviyata sarılın

Mardin'de Ramazan hazırlıkları için alışveriş yoğunluğu başladı

Gaziantep İl Müftüsü Soykök: Ramazanda herkesi camilerimize ve mukabeleye bekliyoruz

Şanlıurfa’da Ramazan hazırlıkları tamamlandı

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu’ndan Adalet Bakanı Gürlek’e hayırlı olsun ziyareti

Konya’da kaçakçılık operasyonu: 1 tutuklama

Bakan Çiftçi: Uyuşturucuyla mücadelede daha güçlü ve daha kararlı olacağız

DMM: Kayıp yabancı nüfus iddiası gerçeği yansıtmıyor

Batmanlı Aile Hekimleri Tek Çatı Altında: BATAHED Kuruldu

HAKSİAD Konya Şube Başkanı İhsan Dal: Ramazan paylaşma, merhamet ve kardeşlik duygularının zirveye ulaştığı müstesna bir zaman dilimidir

Bakan Gürlek: Güçlü adalet, güçlü ve huzurlu bir teşkilatla mümkündür

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Uşak’ta yasa dışı avcılığa termal drone ile müdahale

Muş'ta tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'dan donanmayı sahaya sürme sinyali

TMO 1,2 milyon ton buğdayı TÜRİB üzerinden satışa sunuyor

Nijerya'da tekne battı: 14 ölü, onlarca kayıp

ABD, Doğu Pasifik ve Karayipler'de 3 tekneyi vurdu: 11 ölü

Mardin’de camii olmayan bölgede ezan için merkezi hoparlör çözümü