-
BIST 100
18075,79%-0,69
-
DOLAR
47,95% 0,07
-
EURO
56,18% 0,32
-
GRAM ALTIN
6886,27% -1,17
-
Ç. ALTIN
10941,27% 0,49
Müttefikler bölündü: NATO'nun rekor bütçeli yakıt projesi çıkmaza girdi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Rusya'ya karşı askeri hazırlık amacıyla yakıt boru hattı ağını genişletmek isteyen NATO, 26 milyar euroluk maliyet nedeniyle müttefikler arasında ciddi görüş ayrılığıyla karşı karşıya kaldı. Projenin ittifak tarihinin en pahalı ortak finansman girişimi o
NATO'nun Rusya'ya karşı askeri hazırlık kapsamında planladığı 26 milyar euroluk yakıt boru hattı projesi, ittifak içinde derin görüş ayrılıklarını gün yüzüne çıkardı. Özellikle yüksek maliyet ve projenin uzun vadeli yükü nedeniyle birçok üye ülke anlaşmaya mesafeli yaklaşıyor.
Diplomatik kaynaklara göre NATO, Soğuk Savaş döneminden kalan askeri yakıt boru hattı ağını Doğu ve Kuzey Avrupa'daki yeni üye ülkelere kadar genişletmek için müzakerelerini sürdürüyor. Ancak yaklaşık 26 milyar euroluk maliyetin ittifak tarihindeki en büyük ortak finansman yükünü oluşturacak olması, birçok başkentte soru işaretlerine neden oldu.
Polonya, Slovakya, Macaristan, Romanya, Çekya ve Baltık ülkeleri projeye güçlü destek verirken; Fransa, İspanya, Türkiye ve Birleşik Krallık'ın planın hızla onaylanmasına sıcak bakmadığı belirtiliyor. Diplomatik kaynaklar, söz konusu ülkelerin hem maliyet hem de uzun yıllara yayılacak yatırım yükü nedeniyle çekincelerini koruduğunu ifade ediyor.
Projeye yönelik eleştirilerin başında, askeri teknolojinin hızla değiştiği bir dönemde milyarlarca euroluk sabit altyapı yatırımlarının gelecekte işlevini yitirebileceği endişesi geliyor. Bazı NATO diplomatları, onlarca yıl sürecek boru hattı yatırımlarının ilerleyen dönemde stratejik önemini kaybetme riski taşıdığı görüşünü dile getiriyor.
Planın tamamlanmasının yaklaşık 30 yıl sürmesi ve onlarca ayrı projeyi kapsaması bekleniyor. Harcamaların büyük bölümünün ise ilk beş yılda yapılacağı belirtilirken, hangi ülkelerin projelerine öncelik verileceği konusunda da üyeler arasında anlaşmazlık yaşanıyor.
NATO yetkilileri müzakerelere ilişkin doğrudan yorum yapmazken, ittifak adına konuşan bir yetkili yalnızca "Müttefikler yakıt tedarikine ilişkin askeri gereksinimlerin farkında." açıklamasıyla yetindi.
Uzmanlar ise Ukrayna savaşının ardından NATO'nun savunma planlamasında önemli değişiklikler yaşandığını, ittifakın giderek daha fazla büyük ölçekli askeri altyapı yatırımlarına yöneldiğini değerlendiriyor. Buna karşın, milyarlarca euroluk yeni harcamaların ittifak içinde maliyet ve öncelikler konusunda yeni tartışmaları beraberinde getirdiği belirtiliyor. (İLKHA)
Malatya'da hafızlık eğitimini tamamlayan öğrenciler belgelerini aldı
Bakan Fidan, Mısır ve Suudi Arabistanlı mevkidaşlarıyla Gazze ve Suriye’yi görüştü
İspanya'da sıcaktan kaynaklı ölümler son yılların en yüksek seviyesinde
Konya'da orman yangını
"İki İnsan Bir Hayat" projesi kapsamında Malatya'da iki genç çiftin nikâhı kıyıldı
Rusya: Donetsk'te iki yerleşim daha Rus güçlerinin kontrolüne geçti
Şanlıurfa'da UNESCO gönüllüleri Taş Tepeler'de ağırlandı
Vucic, NATO'dan Kosova'daki Sırplara yönelik şiddeti durdurmasını talep etti
Konya'da uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Kuzey Kore, ABD-Güney Kore tatbikatındaki azalmanın çok da bir şeyi değiştirmediğini belirtiyor
Diyarbakır Servisçiler Odası: Rayiç ücret mağduriyeti çözülmezse kontak kapatacağız
Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki altın madeninde heyelan: 100'den fazla ölü
TUS'ta uzmanlık dalı değişikliği için tercihler alınmaya başladı
Malatya'da üreticilere dağıtılan bir milyon 85 bin sebze fidesinde hasat zamanı
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 yaralı
Almanya'da sıcak hava dalgası nedeniyle ölü sayısı 14 bine ulaştı
Niğde’de 2 şüphelinin mide ve bağırsaklarından metamfetamin çıktı
Şavuran Mahallesi’nde çocukların kullandığı park bakımsızlığıyla dikkat çekiyor
Park edilen araçlar ambulansın hastaya ulaşmasını engelledi
Kayseri’de bir haftada bin 130 araç ve sürücüye trafik cezası
Iğdır’da 12 yıl 6 ay hapis cezası bulunan firari yakalandı
Bakan Şimşek: Düşük borçluluk ekonomiye esneklik sağlıyor
Muğla’da tehdit soruşturmasında 3 şüpheli tutuklandı
Dr. Sılay: Obezite artık sadece kilo sorunu değil, kronik bir hastalık
İstanbul Adalar açıklarında 117 mikrodeprem kaydedildi
Filistin Alimler Birliği Başkanı Tekruri’ye İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nda onur plaketi
İşgalci rejimin savaş bakanından Türkiye'ye tehdit
Batman'da baca yangını söndürüldü
Rusya, misilleme yaparak Ukrayna'nın füze üretim tesisini hedef aldı
İmam hatip lisesinin YKS başarısı göz kamaştırıyor
Yükleniyor







