• BIST 100

    9430,79%-0,19
  • DOLAR

    39,75% 0,39
  • EURO

    46,22% 0,47
  • GRAM ALTIN

    4245,11% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6806,49% 0,22

NATO zirve bildirisi yayımlandı: Savunma harcamaları artırılacak

25 Haziran 2025, Çarşamba 05:04
25 Haziran 2025, Çarşamba 05:04
NATO zirve bildirisi yayımlandı: Savunma harcamaları artırılacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

NATO'nun üye ülkeleri, yıllık savunma harcamalarını 2035 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5’ine çıkarma taahhüdünde bulundu. Zirve sonuç bildirgesine göre, 2026 NATO Zirvesi Türkiye’de yapılacak.

Hollanda’nın Lahey kentinde düzenlenen NATO Zirvesi sona erdi.

NATO, zirvenin ardından yayınladığı bildiriyle, liderlerin 24-25 Haziran tarihlerindeki görüşmelerinden çıkan sonuçları kamuoyuyla paylaştı.

NATO zirve bildirisinde, 2026 NATO Zirvesi'nin Türkiye'de olacağı duyuruldu.

Bildiriye göre, müttefikler savunma harcamalarına ayırdıkları payı 2035 yılına kadar gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 5’ine çıkarmayı kabul etti.

Bildiride, şunlar kaydedildi:

"Kuzey Atlantik İttifakı'nın Devlet ve Hükümet Başkanları olarak, tarihin en güçlü İttifakı olan NATO'ya ve transatlantik bağa olan bağlılığımızı yeniden teyit etmek için Lahey'de toplandık. Washington Antlaşması'nın 5. Maddesi'nde yer alan kolektif savunmaya olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz: Birine yapılan saldırı, herkese yapılmış bir saldırıdır. Bir milyar vatandaşımızı koruma, İttifak'ı savunma ve özgürlüğümüz ile demokrasimizi güvence altına alma kararlılığımızda birleşmeye devam ediyoruz.

Derin güvenlik tehditleri ve zorlukları; özellikle Rusya'nın Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik uzun vadeli tehdidi; ve terörizmin devam eden tehdidi karşısında birleşen Müttefikler, Washington Antlaşması'nın 3. Maddesi uyarınca bireysel ve kolektif yükümlülüklerimizi yerine getirmek için 2035 yılına kadar yıllık GSYİH'nin yüzde 5'ini temel savunma gereksinimlerine ve savunma ile güvenlikle ilgili harcamalara yatırmayı taahhüt ediyor. Yatırımlarımız; caydırma ve savunma, kriz önleme ve yönetimi ve iş birlikçi güvenlik olmak üzere üç temel görevimiz doğrultusunda gereken kuvvetlere, yeteneklere, kaynaklara, altyapıya, savaş hazırlığına ve dayanıklılığa sahip olmamızı sağlayacaktır.

Müttefikler, bu yüzde 5 taahhüdünün iki temel savunma yatırımı kategorisinden oluşacağı konusunda hemfikirdir. Müttefikler, 2035 yılına kadar NATO savunma harcamalarının kabul edilen tanımına göre, yıllık GSYİH'nın en az yüzde 3,5'ini temel savunma gereksinimlerine ve NATO Yetenek Hedefleri'ne ulaşmaya ayıracaktır. Müttefikler, bu hedefe ulaşmak için güvenilir, kademeli bir yol gösteren yıllık planlar sunmayı kabul eder. Müttefikler, kritik altyapımızı korumak, ağlarımızı savunmak, sivil hazırlık ve dayanıklılığımızı sağlamak, inovasyonu serbest bırakmak ve savunma sanayi tabanımızı güçlendirmek için yıllık GSYİH'nın yüzde 1,5'ine kadar harcama yapmakla sorumlu olacaktır. Bu plan kapsamındaki harcamaların yörüngesi ve dengesi, stratejik ortam ve güncellenen Yetenek Hedefleri ışığında 2029'da gözden geçirilecektir.

Müttefikler, güvenliği bizim güvenliğimize katkıda bulunan Ukrayna'ya destek sağlama konusundaki kalıcı taahhütlerini yeniden teyit eder ve bu amaçla Müttefikler'in savunma harcamalarını hesaplarken Ukrayna'nın savunmasına ve savunma sanayisine doğrudan katkılarda hesaplanacaktır.

Transatlantik savunma sanayi iş birliğini hızla genişletme ve kolektif güvenliğimizi ilerletmek için ortaya çıkan teknolojiyi ve inovasyon ruhunu kullanma konusundaki ortak taahhüdümüzü yeniden teyit ediyoruz. Müttefikler arasındaki savunma ticareti engellerini ortadan kaldırmak için çalışacağız ve ortaklıklarımızı savunma sanayii iş birliğini teşvik etmek için kullanacağız.

Hollanda Krallığı'nın bize gösterdiği cömert misafirperverlik için minnettarlığımızı ifade ediyoruz. 2026'da Türkiye'de yapacağımız bir sonraki toplantıyı ve ardından Arnavutluk'ta yapacağımız toplantıyı sabırsızlıkla bekliyoruz." (İLKHA)

Japonya’da aşırı sıcaklar nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti

Kolombiya'da toprak kayması: 10 ölü, 15 yaralı

Rusya: Donetsk'teki Yalta yerleşim yerini ele geçirdik

İngiltere nükleer silah taşıma kapasitesine sahip savaş uçağı satın alacak

Siyonist işgalciler Batı Şeria'daki Tulkerim'de iki haftada 50 bina yıktı

Ermenistan'da Başpiskopos darbe planı yapmakla suçlandı: 14 gözaltı

NATO'nun Ticari Uzay Stratejisi onaylandı

Gazze'de yardım dağıtım noktalarında 549 kişi katledildi

Mardin'de meydana gelen kazada ölen iki kişiden biri defnedildi

Nevşehir'de tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

İran: israil saldırılarında 627 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 870 kişi yaralandı

Güney Afrika, Dünya Bsı ile 1,5 Milyar dolarlık kredi anlaşması imzaladı

Siirt’te 'Aile Yılı' çalıştayı gerçekleştirildi

Siirt’te çocuklara yaz sürprizi: Parklara yaklaşık 13 milyon TL’lik bakım

Japonya'dan füze tatbikatı

Washington, Afganistan’da tutulan Amerikalı için 5 milyon dolarlık ödül teklif etti

Kur’an Nesli Platformu Elazığ Temsilciliğinden Hicri Yılbaşı mesajı

HAMAS yetkilisi Nunu: Müzakerelerde ciddi bir gelişme yok

Mardin’de beton mikseri ile otomobil çarpıştı: 2 ölü

Yeniden Refah Partisi Batman İl Başkanı Yamaç’tan taziye mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

Uyuşturucu satmaktan 25 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Bakan Kurum: İstanbul'da kiralık konut yapacağız

Bungalov dolandırıcılığı operasyonunda 20 tutuklama

Edirne'de feci kaza: 5 ölü, 1 yaralı

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Akıncı, Antep fıstık ezmesinin AB tescilini değerlendirdi

Şanlıurfa’da silahlı saldırı: 2 ölü, 3 yaralı

Dr. Altıntaş: Anne sütü çocuk için hastalıklara karşı en büyük kalkandır

İDEV'den "Aile ve İyilik" temalı Uluslararası Aile Fuarı'na davet

Büyükşehir Belediyesi alternatif yol ve kavşak düzenleme çalışmalarını sürdürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Japonya’da aşırı sıcaklar nedeniyle 18 kişi hayatını kaybetti

Kolombiya'da toprak kayması: 10 ölü, 15 yaralı

Rusya: Donetsk'teki Yalta yerleşim yerini ele geçirdik

İngiltere nükleer silah taşıma kapasitesine sahip savaş uçağı satın alacak

Siyonist işgalciler Batı Şeria'daki Tulkerim'de iki haftada 50 bina yıktı

Ermenistan'da Başpiskopos darbe planı yapmakla suçlandı: 14 gözaltı

NATO'nun Ticari Uzay Stratejisi onaylandı