• BIST 100

    14170,38%-0,41
  • DOLAR

    42,80% 0,02
  • EURO

    50,33% 0,35
  • GRAM ALTIN

    6089,97% 1,98
  • Ç. ALTIN

    9752,45% 1,12

Necara Aşireti Mardin’de yaklaşık 180 aile reisi ile bir araya geldi

21 Eylül 2025, Pazar 16:54
21 Eylül 2025, Pazar 16:54
Necara Aşireti Mardin’de yaklaşık 180 aile reisi ile bir araya geldi
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Necara Aşiretinin önemli şahsiyetleri Mardin’de HÜDA PAR Genel Merkez İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Atmaca’nın da katılımıyla düzenlenen yemek programında buluştu.

Mardin'de kadim aşiretlerinden biri olan Necara Aşiretinin ileri gelenleri, birlik ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla Artuklu ilçesine bağlı Yayla (Şexaleye) köyünde yemekli bir toplantı gerçekleştirdi.

Birlik ve kardeşlik vurgusunun öne çıktığı buluşmaya, HÜDA PAR Genel Merkez İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Atmaca’nın ev sahipliğinde aile reisleri, âlimler, eğitimciler ve aşiretin önemli şahsiyetleri iştirak etti.

Birlik ve kardeşliğe dair önemli mesajlar veren Süleyman Atmaca konuşmasında, Kürt toplumunda aşiretin önemi, aşiretlerin toplumsal barışın korunmasındaki rolleri, aşiret içinde dayanışmanın artırılması gibi konulara değindi.

Atmaca, konuşmasının devamında Necara aşiretinin kadim kültür, gelenek, görenek ve inancını muhafaza ettiğini ve bundan sonra da Allah'ın izniyle muhafaza edeceğini vurguladı.

Toplumun dağınıklığına dikkat çeken Atmaca, "Şu anda çok keyifliyim biliyorum siz de çok keyiflisiniz. Belki yemek buluşmamız basit bir şeydir, evde de bu yemeği yiyebilirsiniz ama asıl mesele bir arada bulunmamızdır. Bütün akrabaları bir arada toplatmak çok ehemmiyetlidir. Malumunuz dünya sevgisi yani seküler yaşantı ve kapitalizm genel anlamda bizim akraba bağlarımızı birbirinden koparıyor. Toplumumuz birbirinden dağılmış. Eskiden aşiretlerin örf ve adetleri vardı hepsi birbirinden ayrılmışlar. Saygı ve hürmet adına herkes birbirine hürmet edere, insanlar birbirine kıymet verirdi. Malum olduğu üzere gün geçtikçe kötülüğe doğru gidiyoruz. Bu bizim kaderimiz değil, bizler kendi aşiretimizi bu kötülükten koruyabiliriz." şeklinde konuştu.

Gençlere bırakılacak manevi mirasa da değinen Atmaca, "Hazreti Peygamber Efendimiz Aleyhisselam, 'Hepiniz çobansınız her çoban sürüsünden sorumludur' buyurmaktadır. Dolayısıyla hepiniz kendi evinizin çobanısınız sorumlusunuz. Bugün sizin bir mesuliyetiniz var. Gençlerinizin mesuliyeti hepinizin üstündedir. Baba ile anne ortası bozuluyor, çocuklar ebeveynleri dinlemiyor. Bugün çoğu şey menfaat üzerine olmuş. Bugün gençlerimiz öyle bir ortama gelmiş maalesef. Bizim ömrümüz de tükeniyor. Asıl mesele çocuklarımıza, evlatlarımıza bir şeyler hazırlamış mıyız? Bir evi inşa ettiğimiz zaman sağlamlığına bakmak için ilk önce temeline bakıyoruz. Biz bu eve baktığımız kadar çocuklarımıza, evlatlarımıza sağlam bir temel bırakıyor muyuz? Şahsen hep birlikte bir arada toplandığımız için ben çok mutlu oldum." ifadelerini kaydetti.

Ardından Araştırmacı-Yazar Mahmut Kılınç, birliktelik ve dayanışma gücüne dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: "Bizim aramızda, aileler arasında güzel bir kaynaşma olursa gençler arasında da bu kaynaşma gerçekleşir. Büyüklerimiz bir araya gelirse gençlerimiz de bir araya gelir. Bugün büyüklerimiz bir araya gelmiyor dolayısıyla gençlerde bir araya gelmiyor. Bugün bir dernek açılması kötü bir şey değil. Bu dernek, akrabaları bir araya getiriyor. Lakin bu yeterli değildir. Bugün herkes derneğe gitmiyor, hepimiz aile büyüklerisiniz sözünüz geçiyor. Bundan dolayı gençlerimize ailelilerimize köylerimize sahip çıkmalıyız. Aramızda bir problem çıkarsa, malumunuz bugün akrabalarımız arasında husumet oluşmuş ve hepimiz bununla huzursuz oluyoruz. Bu meselenin biran önce kapanmasını istiyoruz."

Daha sonra toplantıda söz alan aşiretin bazı aile reisleri de ortak hareket etmenin önemine vurgu yaparak, sorunların çözümünde diyalog ve iş birliği yolunun izleneceğini belirtti.

Toplumun gittikçe dağılıp zayıfladığı bu dönemde diğer ailelere örneklik teşkil eden aşiret buluşması, yapılan yemek ikramı ile son buldu. (İLKHA)

Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı

Malatya'da otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Belarus, Rus Oreşnik füze sistemlerini konuşlandırıyor

Küçük Muhammed kumbarasındaki parayı Gazze'ye bağışladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya’dan yeni yıl tedbirleri toplantısı

Danimarka’dan ABD'ye Grönland tepkisi

Ateşkesi ihlal eden işgal rejimi Gazze'ye yardımların girişini engelliyor

İran'dan balistik füze tatbikatı

THY, Erivan'a direkt seferlere başlıyor

Afyonkarahisar’da yapılan denetimde 6 araca 62 bin lira ceza kesildi

Libya tezkeresi Meclis'te kabul edildi

Batman'da iki ayrı yangın: 1 can kaybı

Malatya'da müstakil evde korkutan yangın

Diyarbakır-Şanlıurfa yolunda feci kaza: 1 ölü, 6 yaralı

Batman OSB yolunda trafik kazası:  4 yaralı

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Polat’tan Coca-Cola'nın sözde yatırımına tepki

Türkiye ile Azerbaycan arasında 12. Dönem KEK Protokolü imzalandı

Çin'den AB'nin ek gümrük vergisi kararına misilleme

Çekya'nın yeni nükleer reaktör inşasına AB soruşturması

Bolu’da 3.5 büyüklüğünde deprem

Şeyh Muhammed Dejdal Camii'nin ibadete açılmaması bağımlıların iştahını kabartıyor

Gönüllüler bir araya geldi Güçlükonak'ta köy okulunda 2 bin kitaplık kütüphane açıldı

Mardin halkı: Yılbaşı Hristiyanlara ait bir gelenek, Müslümanlar o geceyi ibadetle geçirmeli

Adana’da bir haftada 18 bini aşkın trafik ihlali tespit edildi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Rusya ile Venezuela'dan Karayipler görüşmesi

Zelenskiy: Savaşı sona erdirmek için barış planı mevcut

Rusya: Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin, Rusya ile ABD arasındaki diyaloğu baltalamaya çalışıyor

İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

ABD, Karayipler'deki deniz üssünü yeniden faaliyete geçirdi

BM: Gazze'ye insani yardımların girişine getirilen engellemeler kaldırılmalı

Kasten öldürme suçundan 10 yıl hapis cezası bulunan firari yakalandı