Yaklaşık 15 yıl önce Nijerya’dan Türkiye’ye okumaya gelen ve doktora öğrencisi olan Nijeryalı Eğitimci Süleiman Usman İdriss, Ankara’da düzenlenen D-8 Çalıştayı sonrası İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine verdiği röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Merhum Erbakan Hoca’nın öncülüğünde kurulan D-8 oluşumunun kâğıt üzerinde kalmaması gerektiğini vurgulayan İdriss “Müslümanlar birlik olmazsa bu zulümler devam eder. Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, gerçekten diyecek söz yok” ifadelerini kullandı.
"Filistinli kardeşlerimiz sürekli bombalar altında"
Eğitimci Süleiman Usman İdriss "D-8 ile ilgili çok güzel bir oluşum olduğunu dile getirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi, 1997 yılında merhum Erbakan Hoca’nın inisiyatifiyle oluşturulmuş bir oluşum. Sadece oluşturmakla ve kayıt üzerinde kalmasıyla değil. Bu girişim harekete geçtiğinde kazanımların büyük olacağını düşünüyorum. Malumunuz, şu anda Filistinli kardeşlerimiz sürekli bombalar altında. Eğer böyle bir birlikteliğimiz olsaydı, bu saldırılar çok daha güçlü ve aktif bir şekilde engellenebilirdi. Tarihe baktığımızda, Osmanlı döneminde bir savaşta sadece bir Osmanlı padişahının bayrağını göndermesiyle savaşın son verildiği yazılıdır. Eğer İslam ülkeleri olarak böyle bir oluşumumuz olsaydı büyük birliğimiz olsaydı, bugün bu zulümler yaşanmazdı. O yüzden bu tür oluşumlar çok önemli, ancak sadece kâğıt üzerinde kalmamalı. Mutlaka harekete geçmemiz gerekiyor." dedi.
"Kınamalarla bir şey değişmediğini herkes biliyor"
"Sadece kınama ile olmaz." diyen İdriss, devamında şunları aktardı "'Bakın bakalım ne olacak?' diyerek izlemek hiçbir şeyi değiştirmiyor. Harekete geçmemiz lazım. Yakın zamanda bir grup genç, bir gemiyle Gazze’ye ulaşmaya çalıştı. Belki varamadılar ama en azından harekete geçtiler. Bana göre önemli olan da budur: harekete geçmek. Mesela şu anda dünyada neredeyse 50'den fazla İslam ülkesi var. Dünyada nüfusunun yüzde 50’sinden fazlası Müslüman olan ülkeler var. Eğer bu ülkeler bir araya gelip harekete geçemiyorsa, o zaman gerçekten diyecek bir şey bulamıyorum. Kınamalarla bir şey değişmediğini herkes biliyor."
"Tüm Müslüman ülkeler Dünya İslam Birliği adı altında bir araya gelmelidirler"
Son olarak İdriss "Bir Filistinli hocanın Cuma hutbesinde söylediği bir sözden örnek vermek istiyorum. 'Eğer bu kadar insanın ölmesi sizi bir araya getiremiyorsa, diyecek söz yok.' Çünkü Müslümanlar ölürken bu kadar kadınlar, çocuklar öldürülüyor ve biz hâlâ bir şey yapamıyorsanız. O zaman 'Ben Müslümanım' demeyin bence. Artık kelimeler kifayetsiz kalıyor. Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) şöyle buyurmuştu: 'Zaman gelecek, sayınız çok olacak ama gücünüz olmayacak.' Neden? Çünkü 'dünyayı seveceksiniz, ölümden korkacaksınız, birbirinizi satacaksınız.' Bugün İran'da bir şey oluyor 'ben Iraklıyım bana ne.' Hindistan'da bir şey oluyor Bangladeşli diyor ki 'bu benim ülkem değil bana ne.' Halbuki 'Müslümanlar bir tuğla gibi olması lazım.' Şu anda öyle değiliz. Öyle olması içinde D-8 gibi oluşumların çoğalması lazım. Hatta bu sene ki maddelerden biri D-8'i D-20 yapmak. Bence de D-20 olsun hatta D-50 olsun D-100 olsun. Tüm Müslüman ülkeler Dünya İslam Birliği adı altında bir araya gelmelidirler." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)