• BIST 100

    10622,47%-1,54
  • DOLAR

    42,23% 0,00
  • EURO

    49,03% 0,40
  • GRAM ALTIN

    5624,02% 0,75
  • Ç. ALTIN

    9304,15% 1,40

Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz: Migren hastaları yaşam kalitelerine dikkat etmek zorunda

18 Şubat 2025, Salı 17:32
18 Şubat 2025, Salı 17:32
Nöroloji Uzmanı Dr. Yılmaz: Migren hastaları yaşam kalitelerine dikkat etmek zorunda
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Gaziantep Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Buket Yılmaz, migrenin tedaviyle geçen bir hastalık olmadığına değinerek, migren hastalarının uyku ve beslenme düzenlerine son derece dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti.

Migreni doğuran nedenlerden uzak durulması gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, sigara ve alkolün migreni tetiklediğine değindi.

"Primer bir baş ağrısı çeşididir"

"Migren, beyindeki sinirler ve kan damarlarında oluşan bir takım değişiklikler sonucu ortaya çıkan, ataklar halinde görülen primer bir baş ağrısı çeşididir." ifadelerini kullanan Yılmaz şöyle devam etti:

"Bu ataklar dört evreden oluşmaktadır. İlk evre prodrom. Ağrı öncesi dediğimiz bir evre var. Bu evrede durgunluk, donukluk, depresif ruh hali veya tam tersi öfori dediğimiz aşırı enerjik olma durumu, düşüncelerde yavaşlama, kelime bulmada güçlük, dikkat eksikliği gibi nöropsikolojik belirtilerin yanı sıra kabızlık, ishal, iştah artışı, iştahta kapanma, halsizlik gibi sistemik belirtiler de görülmektedir."

"Aura dönemi"

Diğer dönemlerden "aura"nın tüm migren hastalarında ortaya çıkmadığına değinen Yılmaz, "Daha sonraki dönem, aura dönemi dediğimiz bir dönem. Bu dönemde de 5 ila 60 dakika süren görsel belirtiler, mesela kırık çizgiler görme ya da parlak ışıklar görme gibi bir durum oluşmaktadır. Veya hastaların vücudunun bir yarısında oluşan uyuşma, karıncalanma, his kaybı gibi duygusal belirtiler de oluşabilmektedir. Aura dediğimiz dönem her migren hastasında ortaya çıkmamaktadır. Migrenlilerin Yaklaşık yüzde 15'inde ortaya çıkmaktadır." dedi.

"Ağrı dönemi gelmektedir"

Üçüncü evre olan ağrı dönemine değinen Yılmaz, "Daha sonra ağrı dönemi gelmektedir. Bu ağrı dönemi 4 ila 72 saat arasında sürmektedir. Genellikle başın bir tarafında olur. İki taraflı da olabilmektedir bu ağrı. Zonklayıcı karakterle şiddetli bir ağrıdır. Bu ağrıya bulantı, kusma veya ışık ses hassasiyeti eşlik edebilmektedir. Ağrı hareketle artma eğilimindedir. Yani hastalarınız yatarken, istirahat halindeyken, ağrı şiddeti azken, yürüme, merdiven çıkma, koşma gibi fiziksel aktiviteler esnasında ağrı şiddeti artabilmektedir." ifadelerini kullandı.

"Tanı nasıl konur?"

Migreni tetikleyici durumların olduğuna vurgu yapan Yılmaz, "Tanı primel olarak hastanın şikayetlerinin hekim tarafından dinlenmesiyle konur aslında. Primel tanı aracımız öykü. Onun dışında baş ve boynun bölgesinde içeren geniş bir nörolojik muayene. Eğer gerekli ise, diğer hastalıkların dışlanması amaçlı, beyin görüntülemesi ve laboratuvar bulguları da istenebilir hekim tarafından. Bir takım migreni tetikleyicileri var. Bunlardan bahsetmek gerekirse; üzüntü, stres, yorgunluk, yoğun egzersiz, uyku değişiklikleri, fazla ya da az uyuma, açlık, öğün atlama. Hormonal değişiklikler, özellikle kadınlarda menstruasyon dönemi, alkol ve sigara tüketimi, güçlü parlak ışıklar, televizyon, bilgisayar ya da telefon maruziyeti. Gürültülü ortamlara maruz kalmak, keskin kokular, çamaşır suyu gibi, parfüm gibi, çay, kahve aşırı tüketimi. Bazı besinler; çikolata, peynir, şarküteri ürünleri gibi, çok sıcak ya da çok soğuk havalar, rüzgar, fırtına, nem veya basınç değişiklikleri, bunlar migreni tetikleyebilmektedir." şeklinde konuştu.

"Yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor ilk planda"

Migren tedavisinden bahseden Yılmaz, "Tedaviden neler yapıyoruz? Az önce saydığım migren tetikleyicilerinden uzak durmak öneriliyor ve yaşam tarzı değişiklikleri öneriliyor ilk planda. Daha sonra atak tedavisi önerilmektedir. Bu ağrının süresini kısaltmak ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı verilen bir tedavidir. Ağrı kesici ve bulantı giderici ilaçları içermektedir. Ancak hastalarımızın kendi başına göre hiçbir şekilde ağrı kesici kullanmasını önermemekteyiz. Çünkü bu sistemik yan etkilerin yanı sıra ağrı sıklığında artışa da sebep olmakta, hatta günlük başarısı oluşmasına sebep olmaktadır. O yüzden hekimlerin önerdiği miktarda ve sürede kullanmaları gerekmektedir. " dedi.

"Uyku düzenine, strese bunlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir"

Yılmaz, migren hastalarının yaşam kalitelerine dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, "Eğer ağrı sıklığı fazla ise ve belirtiler şiddetli ise profilaktik dediğimiz önleyici tedaviyi de hekim tarafından geçirebilmektedir. Bu tedavilerin etkisiz kaldığı durumlarda da bazı blokajlar veya botoks gibi enjeksiyon tedavileri de planlanabilmektedir. Geçici bir hastalık değildir maalesef. Ömür boyu kendileriyle gidecek bir hastalıktır açıkçası. O yüzden yaşam tarzlarına, beslenmelerine, uyku düzenine, strese bunlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. " ifadelerini kullandı.  (İLKHA)

Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz kurlarında son durum

Sıcaklıklar düşecek, kar yağışı geliyor

UNICEF: israil, çocukların hayatını kurtaracak mamaların Gazze'ye girişini engelliyor

Serbest bırakılan işgalci esir: Kassam mücahitleri bana saygıyla davrandı

Netanyahu'nun en yakın müttefiki Ron Dermer hükümetten istifa etti

Kolombiya, ABD ile istihbarat paylaşımını durdurdu

Nablus'un güneyinde 13 yaşındaki Filistinli çocuk şehit oldu

Karayipler'de gerilim tırmanıyor: ABD uçak gemisi bölgede, Venezuela ordusu alarmda

Bakan Tunç’tan Diyarbakır’daki viyadük inşaatındaki iskelenin çökmesiyle ilgili açıklama

Diyarbakır’da silahlı saldırı: 1 ölü

Yunan'da çiftçilerden hükümet aleyhine protesto

Malatya'da baraka yangını

Diyarbakır’da viyadük faciasında ölen işçilerin cenazesi toprağa verildi

Rusya: Ukrayna ve İngiltere'nin MiG-31 tipi savaş uçağı kaçırma planı engellendi

BM: israil, ateşkese rağmen Gazze'ye yeterli insani yardım ulaşmasına izin vermiyor

Bakan Bayraktar Konya’daki enerji yatırımlarını değerlendirdi

Rusya: Zaporijya’da bir yerleşim yeri daha ele geçirildi

Dışişleri Bakanlığı Pakistan'daki saldırıyı kınadı

Mersin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla fidanlar toprakla buluştu

Malatya'da bir şahıs evinde ölü bulundu

Rus İHA'ları Ukrayna'nın enerji tesislerini vurdu

ABD'de Dulles Uluslararası Havalimanı'nda kaza: 18 yaralı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile görüştü

Mardin’de "Geleceğe Nefes" temasıyla 5 bin fidan toprakla buluştu

Gaziantep’te ruhsatsız silah ve uyuşturucu ele geçirildi: 5 şüpheli yakalandı

Gaziantep’te silah ve uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

Çin'de Hongqi Köprüsü'nde çökme

Aksaray’da kaçakçılık operasyonu: 4 gözaltı

Hırsızlık suçundan 13 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Altın fiyatları güne düşüşle başladı

Döviz kurlarında son durum

Sıcaklıklar düşecek, kar yağışı geliyor

UNICEF: israil, çocukların hayatını kurtaracak mamaların Gazze'ye girişini engelliyor

Serbest bırakılan işgalci esir: Kassam mücahitleri bana saygıyla davrandı

Netanyahu'nun en yakın müttefiki Ron Dermer hükümetten istifa etti

Kolombiya, ABD ile istihbarat paylaşımını durdurdu