• BIST 100

    10924,50%-1,34
  • DOLAR

    42,21% 0,25
  • EURO

    48,86% 0,30
  • GRAM ALTIN

    5430,60% 0,78
  • Ç. ALTIN

    9007,06% 0,59

Ofis yaşamının sessiz tehditleri: El ve kol ağrıları!

22 Eylül 2025, Pazartesi 10:53
22 Eylül 2025, Pazartesi 10:53
Ofis yaşamının sessiz tehditleri: El ve kol ağrıları!
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Defalarca yaptığımız küçük tıklamalar, sürekli ekran kaydırmaları derken ilk başta fark edilmeyen bu hareketler, zamanla el, kol ve omuzlarımızda ağrılara, kronik yıpranmalara ve kas sıkışmalarına neden olabiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arel, omuz, el ve kol ağrılarının nedenleri ve dikkat edilmesi gerekenler hususunda tavsiyelerde bulundu.

Gereli, “Kolumuz kürek kemiğinden parmak ucuna kadar tek bir ünite; günlük küçük hareketler bile bu ünitenin geleceğini belirliyor. El, kol ve omuz ünitesindeki dokularımızın biyolojik yaş sürecini yavaşlatmak veya geri çevirerek onların ömrünü uzatmak mümkün.” dedi.

Prof. Dr. Gereli, uzun ömürlü ve sağlıklı bir yaşam sürmek amacıyla, hastalıklar oluşmadan önlemeyi hedefleyen ve son günlerde öne çıkan ‘Longevity Planı’nda diğer organlar gibi el, kol ve omuzlarımızın da ayrı bir yaklaşım istediğini vurguladı.

Prof. Dr. Gereli, el, kol ve omuzlarımızı gençleştirmek için alınması gereken basit ama etkili 4 yöntemi şöyle anlattı:

Tekrarlayan hareketlerden kaçının

"Uzun süreli cep telefonu kullanımı ve devamlı bez sıkma gibi aktivitelerden kaçının. El, kol ve omuzlarımızı kullanarak her gün sayısız kez yaptığımız tekrarlayan yüklenmeler kas iskelet sisteminde dokularımızın yıpranmasına, zamanla el, kol ve omuzlarımızda küçük yırtılmalara ve sökülmelere yol açarak kronik inflamasyona neden olur. Longevity plan yaklaşımında, mücadele edilmesi gereken temel düşmanlardan biri olan kronik inflamasyon; ağrı, yorgunluk ve güçsüzlük hissi verir, uyku kalitesini bozar ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Ayrıca kol bölgesindeki dokuların sertleşmesine ve kalınlaşmasına yol açarak; kolay zedelenmeye, kireçlenmeye, kas yırtığına ve karpal tünel sendromuna neden olur.

Doğru postür geliştirin

Kürek kemiğinden itibaren kolun duruşu omuz başları kulak hizasında olacak şekilde göğüs gergin, dirsekler hafif bükülü ve el bilekleri düz şekilde olmalıdır. Özellikle bilgisayar başında çalışanlar için kürek kemiklerimizi öne açılandırarak, dirsek ve el bileklerimiz bükülü şekilde uzun saatler durmak omuz ve kol kaslarımızın kısalmasına, sertleşmesine ve kolay yırtılmasına yol açar. Kötü postür, kola giden damar ve sinirleri sıkıştırarak iyileşme kabiliyetini azaltır. Çevremizi bizi dik ve omuzlarımızı geride tutacak şekilde yapılandırmalı, el bileği ve dirsekler bükülüyken cep telefonu veya tablet ile uzun saatler geçirmekten kaçınmalıyız.

Kişiselleştirilmiş egzersiz planı uygulayın

Düzenli egzersiz Longevity planının ana öğelerinden biridir. Ancak her insanın genetiği ve yaşam tarzı farklı olduğundan kişiye ve yaşına uygun bir egzersiz programı tasarlanmalı ve devamlılıkla uygulanmalıdır. El, kol ve omuzlarımızın kullanım ömrünü uzatmak kişiselleştirilmiş egzersiz programları ile mümkündür. Böylece el, kol ve omuzlarımızın fiziksel performansı artırılırken, kas kütlesi korunabilir ve yaşlanma süreci yavaşlatılabilir. Ancak güçlendirme amaçlı aşırı yüklenme ve ısınmadan yapılan hareketler sakatlıkla sonuçlanabildiğinden dikkat edilmeli, güçlendirme ve direnç egzersizleri kadar esneklik, mobilite ve postür egzersizleri de dengeli şekilde uygulanmalıdır. 

Kişisel risklerinizi öğrenin

Hastalıklar genetik yatkınlık zemininde çevresel nedenlerle oluşuyor. Bazı insanların el, kol ve omuzlarında doğuştan gelen özellikleri kimi hastalıklarla daha erken karşılaşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle detaylı bir muayene ve uygun görüntüleme yöntemleri kullanılarak kendi risk analizinizi yaptırmak için bir uzman görüşü almakta fayda var. Ortalama yaşın giderek arttığı günümüz dünyasında enerjik, üretken ve kaliteli bir yaşam sürmek için şimdiden tedbir almamız gerekiyor. Unutmayalım ki; sağlıklı yaş alma sürecinde bağımsız ve kendi kendimize yeterli kalmak için el, kol ve omuzlarımız büyük önem arzediyor." (İLKHA)

Afrika ülkesi Malavi'de gıda krizi

MEB, 2026 yılı sınav takvimini açıkladı

HAMAS, siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Konya’da otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Japonya: Tayvan’daki acil durum, Japonya için hayati tehdit oluşturabilir

Ukrayna'dan ateşkes açıklaması

Rusya'da helikopter kazası: 4 ölü

BM: Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılar 20 yılın en yüksek seviyesinde

İnşaattan düşerek ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Vali Yavuz: Risk azaltma çalışmaları yapılmazsa kamu kaynağı israfı kaçınılmaz olur

ABD'de askeri üsse kimyasal saldırı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Netanyahu hakkında yakalama kararı

AB, Ruslara yönelik vize kurallarını sıkılaştıracağını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Libya Başbakanı Dibeybe telefonda görüştü

Batman’da iki ayrı ev yangını can kaybı yaşanmadan söndürüldü

Otomobil tır'a çarptı: 3 ölü

Hollanda'da kesin seçim sonuçları açıklandı, koalisyon pazarlıkları başladı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, BM Genel Sekreteri Guterres ile görüştü

ABD ve Suudi Arabistan'dan ortak tatbikat

HAMAS, Kazakistan'ın "İbrahim Anlaşması"na katılmasını kınadı

Çin nadir toprak elementleri kısıtlamalarını durdurdu

Bosna Hersek'teki huzurevi yangınında ölü sayısı 13'e yükseldi

Kuzey Kore, Japon Denizi yönüne balistik füze fırlattı

Azimle başlayan meslek yolculuğu: Hiçbir zaman hak etmediğim paraya el uzatmadım

HAMAS liderlerinden El Hayye: 7 Ekim Filistin davasını yeniden ön plana çıkardı

Gençler camiyle buluştu: Namaz dinimizin direğidir

Bulgaristan'da meydana gelen trafik kazasında 6 kaçak göçmen hayatını kaybetti

Sudan'daki çatışmalar kolera salgınını şiddetlendirdi: 2 bin ölü

Hacı adaylarına 'sağlık raporu' uyarısı

18 milyon öğrenci için ilk ara tatil başladı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Afrika ülkesi Malavi'de gıda krizi

MEB, 2026 yılı sınav takvimini açıkladı

HAMAS, siyonist esirin cesedini Kızılhaç'a teslim etti

Konya’da otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Japonya: Tayvan’daki acil durum, Japonya için hayati tehdit oluşturabilir

Ukrayna'dan ateşkes açıklaması

Rusya'da helikopter kazası: 4 ölü