Öğretim Üyesi Yiğit: Kudüs bir İslam beldesidir ve bu şekilde kalacaktır

Tarih: 28.03.2025 12:46 Güncelleme: 28.03.2025 12:46
Öğretim Üyesi Yiğit: Kudüs bir İslam beldesidir ve bu şekilde kalacaktır
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Mardin Artuklu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Sibel Ceylan Yiğit, Dünya Kudüs Günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Kudüs’ün Müslümanlar için taşıdığı manevi öneme vurgu yaparak, işgal altındaki Filistin topraklarına sahip çıkılması gerektiğini

Mardin Artuklu Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi, Kudüs ve Filistin Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Müdürü Sibel Ceylan Yiğit, Dünya Kudüs Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kudüs ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanlar için vazgeçilmez kutsal bir değere sahip olduğunu belirtti.

Yiğit, Kudüs’ün tarihi ve kültürel yapısına dikkat çekerek, “Kudüs ve Mescid-i Aksa yekpare bir şekilde bütün Filistin toprakları hem tarihi hem kültürel olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla bu anlamda bir geçiş merkezi özelliği taşıyor. İslam dininin bu topraklardan yayılmış olması bu döneme ayrı bir önem atfediyor ve bizim Müslümanlar için Miraç hadisesinin bu topraklarda gerçekleşmesi ve Mescid-i Aksa’nın Müslümanların ilk kıblesi olması hasebiyle bu topraklar bizim için vazgeçilmez kutsal bir özellik arz ediyor.” dedi.

Yiğit, Müslümanların Kudüs konusunda dini ve manevi sorumlulukları olduğunu belirterek, “Müslümanlar olarak dini ve manevi sorumluluklarımız var. Dini sorumluluk olarak Mescid-i Aksa bizim için kutsal bir mekândır. Mekke ve Medine’den sonra Kudüs üçüncü kutsal şehirlerimizden bir tanesidir. Bu anlamda bizim öncelikle gayemiz bu bölgenin korunması ve savunulması manevi olarak da bu bölgeye sahip çıkılması gerekiyor. En önemli olaylardan birisi de budur." diye konuştu.

“İşgal rejimi Kudüs’teki İslami kalıntıları yok etmek istiyor”

İşgal rejiminin, Kudüs üzerindeki planlarına değinen Yiğit, “İşgal rejimi, kutsal toraklara saldırmasındaki asıl hedefi onların Tapınak Dağı denilen bizim de Harem-i Şerif olarak adlandırdığımız bölgeyi kazı bölgesine çevirmek, oradaki İslami kalıntıları yok etmek ve üzerine onların inanışına göre Yahudi geleneğine göre Mesih’in buraya ineceği, burada son tapınağı yapacakları inancı var. Aynı zamanda radikal grupların bu bölgede ciddi anlamda yekpare bir şekilde Kudüs’ün, Mescid-i Aksa’nın sadece Yahudilere bir ibadet olarak açılması ve diğer bütün Müslümanların ve dinlere mensup kişilerin tamamen bu bölgeye girmesinin yasaklanması amacı güdüyor. Şu an Gazze’den ve Batı Şeria’dan gelecek kişilerin bu bölgelere girmesi çok zor şartlarda gerçekleşiyor. Girişlerin yaşa göre cinsiyete göre bile yapıldığı ciddi anlamda sorun olarak karşımızda duruyor.” dedi.

Kudüs ve Gazze’nin geleceğinden her daim umutlu olduklarını belirten Yiğit, “Bizim inancımıza göre Kudüs bir İslam beldesi ve bu şekilde kalacağından hiç şüphemiz yoktur. Malum olduğu üzere 7 Ekim’den itibaren bir buçuk yıldır bir işgal politikası devam ediyor. Bu politikanın elbet bir gün sona ereceğini ve buranın refaha kavuşacağından inancımız tamdır. Bilinç noktasında biz Kudüs ve Filistin çalışmaları merkezi olarak, eğitimin öncelikli gaye olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Dolayısıyla Kudüs ve Filistin ile ilgili eğitici programlar yapılması gerekiyor. Kudüs ve Gazze ile ilgili çeşitli etkinliklere katılım gösterilmesi ve işgali kesinlikle dünyaya duyurma çabasına girilmesi lazım." İFADELERİNİ kullandı.

“İşgal rejimi, Ortadoğu’da ilk defa Filistin’e karşı yenildiğini gösterdi”

Boykotun önemi ve işgal rejimin ihlal ettiği ateşkes antlaşmasına da değinen Yiğit, şöyle devam etti:

“7 Ekim’den itibaren ‘boykot hayat kurtarır’ mottosuyla çeşitli etkinliklerde bulunduk. 7 Ekim’den önce boykotun bu kadar, bu denli önem arz edeceği tahmininde değildik. Ancak 7 Ekim’den ve sonrasındaki süreçten haberdar olan bir nesil olarak boykotun hayat kurtardığını ve kesinlikle bu işgal politikalarının ekonomik olarak sekteye uğratacak bir siyaset amacı haline geleceğini söyleyebiliriz. Bu anlamda bütün Müslümanların ve bütün insanlığın boykot derecesinde Filistin’e Filistin halkına küresel manada destek çıkması gerektiği kanaatini taşıyoruz. İşgal rejimin ateşkes antlaşmasına sadık kalmayacağı malumdu. Filistin bölgesinden görüştüğümüz ve durumu değerlendirdiğimiz arkadaşlarımızla bu sürenin çok uzamayacağı kanaateydi. Ancak işgal rejimi ciddi anlamda bir prestij kaybına uğradı. İşgal rejimi, Ortadoğu’da ilk defa Araplara karşı, Filistin’e karşı yenildiğini gösterdi. Saldırıların kısa süreceği düşüncesindeyiz. Son olarak küresel manada bütün insanlığın Kudüs ve Filistin’i adaletsizlik, zorla yerinden edilme politikalarına karşı durmasını ve Filistin halkını savunmasını temenni ediyorum. Bu işgal, Allah’ın izniyle elbette ki bir gün son bulacaktır.” (İLKHA)

Endonezya, Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürünü katleden işgal rejimini kınadı

Bingöl’de işgücü uyum programı başvurularında yarın son gün

Suudi ordusu ilk THAAD füze savunma ünitesini konuşlandırdı

Cizre Müftüsü Baran: 7'den 70'e herkesi yaz Kur’an kursuna bekliyoruz

Orman yangınlarında 1 kişi hayatını kaybetti

ABD'de silahlı saldırı: 4 ölü 14 yaralı

Malatya'da geçici elektrik aboneliğine ilişkin yeni düzenleme

Yeşilyurt'ta geçici elektrik abonelik başvuruları başladı

HAMAS'tan Bakan Fidan ve Kalın görüşmesine ilişkin açıklama

İşgalciler 6'sı öğrenci 21 Filistinliyi esir aldı

Meteoroloji’den 10 il için kuvvetli yağış uyarısı

Malatya'ya 400 milyon TL değerinde eğitim kompleksi

İstanbul'da orman yangını

MEB'den bütçe yönetiminde dijitalleşme ve yapay zekâ desteği

AP: Amerikan güvenlik şirketi Gazze'de açlık çeken sivillere ateş açtı

Karaali'de yangın sonrası çağrı: Her şeye ihtiyacımız var bizi yalnız bırakmayın

YHT hatlarında taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti

BM: Gazze halkının yüzde 97'si açık alanlarda uyuyor

Vali Yavuz: Asayiş ve diğer olaylarda Türkiye ortalamasından daha iyi bir noktadayız

Bursa’da Kur’an kursları yoğun ilgi görüyor: Yaz tatili Kur’an’la başladı

Özel jet kaçkar dağlarının zirvesine düştü pilot hayatını kaybetti 1kişi yaralı

Bakan Şimşek, enflasyonu değerlendirdi

Bakan Yerlikaya: Yangınlardan zarar görenlere 21,6 milyon TL ödeme yapıldı

Gazze'de şehitler hastane ve okul bahçelerine defnediliyor

Batman'da Canlı Hayvan Pazarı geçici olarak kapatıldı

HAMAS: Şehitlerin kanı yerde kalmayacak

Batman Belediyesinden öğrencilere sağlıklı yaşam eğitimi ve taraması

Batman Belediyesinden otobüs duraklarına temizlik ve bakım mesaisi

Siyonist rejim 48 saatte 300 Filistinliyi katletti

Vücudunuza kene yapışmışsa zarar vermeyin!

Yükleniyor