• BIST 100

    10737,68%-1,29
  • DOLAR

    41,17% 0,02
  • EURO

    48,11% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4667,98% -0,90
  • Ç. ALTIN

    7558,49% 0,00

Okul masrafları cep yakıyor: bir öğrencinin kırtasiye alışverişi 2 bin lirayı aştı

04 Eylül 2025, Perşembe 11:30
04 Eylül 2025, Perşembe 11:30
Okul masrafları cep yakıyor: bir öğrencinin kırtasiye alışverişi 2 bin lirayı aştı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde kırtasiye alışverişi yapan veliler, artan fiyatlardan şikâyetçi. Kırtasiye işletmecileri ise merdiven altı ürünlere karşı uyarıyor: "Sağlıksız ürünlerden uzak durun, kırtasiyeden alışveriş yapın."

2025-2026 eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala okul hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle kırtasiye alışverişi hem işletmeleri hem de velileri yoğun bir döneme sokarken, artan fiyatlar birçok ailenin bütçesini zorluyor.

Kırtasiye esnafı, ürün çeşitliliği ve kalite konusunda erken alışverişin önemine dikkat çekerken; veliler, devletin kırtasiye desteği sağlamasını talep ediyor.

Bu yıl ilkokul birinci sınıflar için okullar 1 Eylül'de açılırken, diğer sınıflar için ders zili 8 Eylül’de çalacak. Veliler, okuldan verilen ihtiyaç listelerine göre alışveriş yaparken; çanta, defter, kalem, suluk, beslenme kabı ve çeşitli kırtasiye malzemeleri gibi temel ürünler ciddi maliyetlere yol açıyor.

Kırtasiye işletmecileri, özellikle piyasada dolaşan merdiven altı ürünlerin sağlık açısından risk oluşturduğuna dikkat çekerken, alışverişin güvenilir ve uzman yerlerden yapılması gerektiğini vurguluyor. Veliler ise hem ürün fiyatlarından hem de öğretmenlerin önerdiği ek kaynak kitaplardan dolayı artan masraflardan şikâyet ediyor.

"Kaliteli ürün, kırtasiyeden alınmalı"

Kırtasiye işletmecisi Sinan İren, okul sezonunun başlamasıyla birlikte yaşanan hareketliliği şu sözlerle anlattı:

"Yeni eğitim yılında ilkokul birinci sınıflar ayın birinde başladı. Diğer okullar ise ayın sekizinde açılacak. Onlarla ilgili bütün hazırlıklarımızı yaptık. Kırtasiye, çanta ve okul malzemelerinin eksiksiz tamamını hazırladık. Müşteri geldiğinde rahatlıkla alışverişini yapabilir. Son birkaç gündür bir yoğunluk başladı. Ancak tam anlamıyla istediğimiz yoğunluk henüz yok. Yine de elhamdülillah, iş yapıyoruz. Erken gelen müşteriler tüm çeşitleri bulabiliyor. Özellikle çanta konusunda aradığı ürünü bulma şansı yüksek oluyor. Fakat geç kaldıklarında, yoğunluk başladığında o çeşitliliği bulmak zorlaşıyor. İşlerimiz, geçen yıla kıyasla yine de iyidir. Çoğu kişi okulların açılmasını bekleyip öğretmenlerden liste alarak alışveriş yapmaya çalışıyor. En az iki hafta daha yoğunluk olacağını tahmin ediyoruz."

"Veliler, alışverişlerini mutlaka kırtasiyeden yapmalı"

Özellikle ürün kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan İren, "Vatandaşlara tavsiyemiz, kaliteli ürünler almaları yönünde. Merdiven altı ürünlerden uzak dursunlar. Çünkü bu ürünlerde kanserojen madde bulunabiliyor. Kırtasiye ürünlerini, bu işin ticaretini yapan yerlerden almaları gerekiyor. Marketler ise genellikle en kalitesiz ürünleri temin edip 'ucuza satış yapıyorum' imajı veriyorlar. Ancak onların getirdiği ürünler kaliteli değildir. Bu yüzden kaliteli ürün almak isteyenler, alışverişlerini mutlaka kırtasiyeden yapmalıdır." şeklinde konuştu.

"Fiyatlar belimizi büküyor"

Kırtasiye alışverişinin aile bütçesini zorladığını şu sözlerle dile getiren öğrenci velisi Mesut Ayman, "Okul alışverişi için buraya geldik. Bu seneki kırtasiye giderleri belimizi büktü. Devlet kitapları ücretsiz veriyor ama okuldan bir sürü istek geliyor. Altı çocuk okuttum, şu anda sadece bir tanesi kaldı ve onun masrafları bile bizi oldukça zorluyor. Kırtasiye ürünlerimizi aldık ama ne kadar tuttuğunu henüz hesaplamadık. Eskiden fiyatlar uygundu ama ürün bulmak zordu. Şu anda ise ürün çok, kaynak çok; fakat fiyatlar da çok pahalı. Devletin durumu olmayanlara kırtasiye desteği sağlaması iyi olur." İfadelerini kullandı.

"Bir öğrencinin gideri 2 bin 500 lirayı buluyor"

Bir başka veli Selman Ok ise maliyetlerin sadece okul öncesiyle sınırlı kalmadığını belirterek şunları söyledi:

"Şu anda bir öğrenciye, temel kırtasiye ürünleri aldığınızda ortalama maliyet 2 bin lirayı buluyor. Tabii bu fiyat; alınacak çanta, suluk, kalem, defter ve diğer ürünlerin kalitesine göre değişiyor. Bugün bir öğrencinin kırtasiye maliyeti en az 2 bin liraysa, 3, 4 veya 5 çocuğu olan ailelerin bütçesi aşırı derecede zorlanacaktır. Öğretmenlerin verdiği kırtasiye ihtiyaç listelerini aldık ve ona göre hazırlıklarımızı yaptık. Biz ortalama kalitede ürünler tercih ettik, buna rağmen bize maliyeti 2 bin 500 lirayı buldu. Bu gider burada da bitmiyor. Çünkü yıl içinde yapılacak farklı aktiviteler ve ihtiyaçlar için de ek ürünler almak gerekiyor. En büyük sorunumuz ise öğretmenlerin farklı kaynak kitaplar istemesi." (İLKHA)

Gaziantep'te uyuşturucu ticareti yapan 139 kişi ile beraber birçok yasak malzeme yakalandı

Malatya'da Peygamber Sevdalıları park buluşmaları sona erdi

Nijerya'da tekne alabora oldu: 60 ölü

Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı

İşgalcilerden Batı Şeria'da geniş çaplı ev baskınları

El-Kassam'dan siyonistlere QR kodlu uyarı: Askerleriniz ve esirleriniz ölecek

KYK yurt ücretlerine zam yapıldı

Afgan yetkililerden depremde ölü sayısını fazla gösterenlere tepki

BESO Başkanı Çiftçi: Madde bağımlılığı sorununu el birliğiyle çözmeye kararlıyız

Op. Dr. Kuzukıran: Vücut direnci mevsim geçişlerinde zorlanıyor

Bağımlılık tedavisi genetik, çevresel ve psikolojik şartlara göre oluşturulmalı!

Katliamcı rejim Gazze'de suikast düzenledi: Komutan Musbah Dayye şehit oldu

Batman'da hırsızlık şüphelileri tutuklandı

Siyonist rejim Gazze'de katliam yaptı: 31 şehit

Batman İl Halk Kütüphanesi Türkiye'de üç yıldır birinci

Batman'da kırtasiye denetimi yapıldı

Şanlıurfa’da Mevlid Kandili manevi coşkuyla ihya edildi

Kırtasiye ürünlerinde denetim: 15,2 milyon TL ceza kesildi

Batman'da halk sağlığı haftası etkinlikleri başladı

Okul masrafları cep yakıyor: bir öğrencinin kırtasiye alışverişi 2 bin lirayı aştı

Batman'ın yenilikçi eğitim markası "Girişim 360" tescillendi

Afganistan'da 4,7 büyüklüğünde deprem

Freni boşalan kamyon devrildi: Bir ölü

Bursa’da "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" eğitimleri başladı

Yemen, siyonist rejim hedeflerini füze ile vurdu

Brent petrol 66,95 dolardan işlem görüyor

Gazze'de 21 bin çocuk siyonist rejimin neden olduğu kalıcı engellerle yaşıyor

Sağ-Çev Başkanı Dursun: Sağlıklı toplum, sağlıklı bireylerle mümkündür

Kırklareli’de 3 gün boyunca denize girmek yasaklandı

Gazze'de işgalci saldırıları 699'uncu gününde: Toplu katliam ve yıkım sürüyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep'te uyuşturucu ticareti yapan 139 kişi ile beraber birçok yasak malzeme yakalandı

Malatya'da Peygamber Sevdalıları park buluşmaları sona erdi

Nijerya'da tekne alabora oldu: 60 ölü

Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı

İşgalcilerden Batı Şeria'da geniş çaplı ev baskınları

El-Kassam'dan siyonistlere QR kodlu uyarı: Askerleriniz ve esirleriniz ölecek

KYK yurt ücretlerine zam yapıldı