• BIST 100

    10842,58%-1,25
  • DOLAR

    42,44% 0,18
  • EURO

    48,91% -0,06
  • GRAM ALTIN

    5548,40% -0,09
  • Ç. ALTIN

    9213,41% -0,25

Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat

04 Eylül 2024, Çarşamba 11:54
04 Eylül 2024, Çarşamba 11:54
Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat

Kilis İl Sağlık Müdürü Kadir Söylemez, uyum haftasıyla birlikte okula yeni başlayan çocuklarda enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetlerin okul fobisinin belirtileri olduğunu açıkladı.
2024-2025 eğitim öğretim yılının uyum haftasıyla başlamasıyla birlikte aileler ve öğrencilerde okul telaşı başladı. Kilis İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, okul telaşı yaşayan öğrenciler ile velilere hem uyarılarda bulundu hem de karşılaşılabilecek durumlar karşısında nelere dikkat edilip nelerin yapılması konusunda önerilerde bulundu.
Her yıl milyonlarca çocuğun okula başlamasıyla birlikte gerçekleşen okul fobisinin her yüz çocuktan 4-5 tanesinde görüldüğünü belirten İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, okulun, çocuk için daha önce hiç tanımadığı kadar çok sayıda insan, arkadaşla, çocukla tanışma ve karşılaşma süreci olduğunu belirtti. Söylemez, bununla birlikte uyulması gereken kurallar ve başarılması gereken öğrenim süreçleriyle birlikte yepyeni çevre olduğunu deneyimi yaşandığını da kaydetti.
Okulların başlamasıyla birlikte okula gitmek istemeyen çocuklarda ‘okul fobisi’ olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, "Okul fobisi, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşmak ve tek kalmak istememesi, okula gittiği zamanlarda ise kendini gergin, huzursuz ve kaygılı hissetmesi şeklinde ifade edilebilir" dedi.

"Okula başlayan çocuklardaki karın ağrısının en büyük sebeplerinden birisi de okul kaygısı"
Genellikle evden ve aileden ilk defa uzaklaşan çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi, iştah kesikliği ve okula başlayan çocuklarda ilk zamanlarında ani sinirlenmelerin olduğunu söyleyen Söylemez, "Okula başlama dönemi çocukların anne ve babalar için önemli bir geçiş sürecidir. Çocuklarımızın bir çoğu okula başlamak için istekli olmalarına rağmen okula gitme zamanı geldiğinde uyumsuzluk gösterebilir. Bu sekte, çocuk ilk güven duyduğu kişi olan annesinden veya diğer ebeveynden ayrılmak zorunda kaldığı için birtakım kaygılar yaşayabilir. Ailesini bulunmadığı bu yeni ortam ve yeni çevre okula alışma konusunda biraz zamana ihtiyaç vardır. Okul uyum süreci bireysel farklar göstermektedir. Kimi çocuk baştan itibaren tepkiliyken kimi çocuklar ise kısa bir süre sonra tepki gösterebilirler. Bu tepkiler evden ayrılırken ağlayarak, kendini yerlere atma ve fizyolojik rahatsızlığı yokken baş ağrısı, mide, bulantısı gibi şikayetlerde bulunuyor. Anne ve babalar bu süreçte öğrencilerin öğretmenleriyle iletişim halinde olmalı ve süreci beraber yürütmelidirler. Çocuğun okula başlayacağı fikrini aile ilk olarak kendine alıştırmalıdır. Çocuğun okula başlaması ile ilgili hissettiklerini anlatmasına izin verilmeli ve onu dinleyip duygularına çocuğa gösterilmelidir. Bu dinleme süreci ise çocuğa verilen duygusal destek uyum sürecini kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.
İlkokul 1’inci sınıfa giden Umay Alkan, "Okula gitmek için çok heyecanlıyım. Okulda yeni arkadaşlarım olacak. Okulda öğretmenimle tanışıp güzel zamanlar geçirmek işitiyorum. Teneffüs zamanında arkadaşlarımla eğleneceğim. Diğer zamanlarda ise okuma ve yazma öğrenerek derslerime çalışmak istiyorum" diye konuştu.

İşgal ordusu Gazze'nin doğusundaki bölgelerdeki binaların yıkımına yoğunlaştırdı

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitti

Gıda zehirlenmesi şüphesiyle 25 kişi hastanelere başvurdu

Şanlıurfa’da 8 öğrenci zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Jae-myung Türkiye’ye geliyor

Yapıcıoğlu: Şiddet ve terör tamamen gündemden çıkmadıkça çözüm tam anlamıyla gerçekleşmiş olmayacak

Cizre Kitap Fuarı kapılarını açtı

Zelenskiy Ukraynalılara seslendi: Tarihimizin en zor anlarından biri yaşanıyor!

Avrupalı liderler ABD'nin Ukrayna planı için acil toplanma kararı aldı

Tinerle sobayı tutuşturmaya çalışırken alevlerin içerisinde kalan 2 kişi yaralandı

Fransa'yı karıştıran Rusya açıklaması

Zelenski, ABD'nin önerdiği planı Macron, Starmer ve Merz ile görüştü

Kollarınızda veya bacaklarınızda şişlik varsa nedeni lenfödem olabilir!

Afyonkarahisar'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

ABD, Brezilya ürünlerine getirilen ek vergileri geri çekti

İmam hatiplerin kurucusu Celaleddin Ökten kabri başında rahmetle anıldı

Tekirdağ’da ilaç sektörü temsilcileri bir araya geldi

Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu 18. toplantısı yapıldı

Bingöl Üniversitesi öğrencileri, Filistin için oluşturdukları hatıra ormanındaki fidanların bakımını yaptı

Ateşkesin ardından Gazze Şeridi'nde en az 67 çocuk katledildi

Bingöl’de yapılan asayiş uygulamalarında 18 şüpheli yakalandı

Bingöl’de inşaatta düşen işçi hayatını kaybetti

Bingöl’de silahlı çatışma: 4 kişi yaralandı

Şanlıurfa'da geniş kapsamlı asayiş uygulamaları

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İşgal ordusu Gazze'nin doğusundaki bölgelerdeki binaların yıkımına yoğunlaştırdı

Nusaybin Kitap Fuarı'na yoğun ilgi

Diyarbakır'da okul yolunda ağır yaralanan öğrenci için veliler yolu kapattı

Lübnan: israilin ihlalleri sürüyor, uluslararası baskı şart

Eskişehir’de organize suç örgütüne operasyon: 31 gözaltı

AB’den “Askeri Schengen” dönemi

Pakistan'da fabrikada patlama: Ölü sayısı 18'e yükseldi