• BIST 100

    17026,44%1,14
  • DOLAR

    43,83% 0,01
  • EURO

    51,72% 0,07
  • GRAM ALTIN

    7264,84% 1,15
  • Ç. ALTIN

    11874,26% 0,29

Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat

04 Eylül 2024, Çarşamba 11:54
04 Eylül 2024, Çarşamba 11:54
Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Okula yeni başlayan çocuklarda okul fobisine dikkat

Kilis İl Sağlık Müdürü Kadir Söylemez, uyum haftasıyla birlikte okula yeni başlayan çocuklarda enerji kaybı, isteksizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetlerin okul fobisinin belirtileri olduğunu açıkladı.
2024-2025 eğitim öğretim yılının uyum haftasıyla başlamasıyla birlikte aileler ve öğrencilerde okul telaşı başladı. Kilis İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, okul telaşı yaşayan öğrenciler ile velilere hem uyarılarda bulundu hem de karşılaşılabilecek durumlar karşısında nelere dikkat edilip nelerin yapılması konusunda önerilerde bulundu.
Her yıl milyonlarca çocuğun okula başlamasıyla birlikte gerçekleşen okul fobisinin her yüz çocuktan 4-5 tanesinde görüldüğünü belirten İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, okulun, çocuk için daha önce hiç tanımadığı kadar çok sayıda insan, arkadaşla, çocukla tanışma ve karşılaşma süreci olduğunu belirtti. Söylemez, bununla birlikte uyulması gereken kurallar ve başarılması gereken öğrenim süreçleriyle birlikte yepyeni çevre olduğunu deneyimi yaşandığını da kaydetti.
Okulların başlamasıyla birlikte okula gitmek istemeyen çocuklarda ‘okul fobisi’ olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kadir Söylemez, "Okul fobisi, çocuğun annesinden ayrılmak istememesi, evden uzaklaşmak ve tek kalmak istememesi, okula gittiği zamanlarda ise kendini gergin, huzursuz ve kaygılı hissetmesi şeklinde ifade edilebilir" dedi.

"Okula başlayan çocuklardaki karın ağrısının en büyük sebeplerinden birisi de okul kaygısı"
Genellikle evden ve aileden ilk defa uzaklaşan çocuklarda karın ağrısı, baş dönmesi, iştah kesikliği ve okula başlayan çocuklarda ilk zamanlarında ani sinirlenmelerin olduğunu söyleyen Söylemez, "Okula başlama dönemi çocukların anne ve babalar için önemli bir geçiş sürecidir. Çocuklarımızın bir çoğu okula başlamak için istekli olmalarına rağmen okula gitme zamanı geldiğinde uyumsuzluk gösterebilir. Bu sekte, çocuk ilk güven duyduğu kişi olan annesinden veya diğer ebeveynden ayrılmak zorunda kaldığı için birtakım kaygılar yaşayabilir. Ailesini bulunmadığı bu yeni ortam ve yeni çevre okula alışma konusunda biraz zamana ihtiyaç vardır. Okul uyum süreci bireysel farklar göstermektedir. Kimi çocuk baştan itibaren tepkiliyken kimi çocuklar ise kısa bir süre sonra tepki gösterebilirler. Bu tepkiler evden ayrılırken ağlayarak, kendini yerlere atma ve fizyolojik rahatsızlığı yokken baş ağrısı, mide, bulantısı gibi şikayetlerde bulunuyor. Anne ve babalar bu süreçte öğrencilerin öğretmenleriyle iletişim halinde olmalı ve süreci beraber yürütmelidirler. Çocuğun okula başlayacağı fikrini aile ilk olarak kendine alıştırmalıdır. Çocuğun okula başlaması ile ilgili hissettiklerini anlatmasına izin verilmeli ve onu dinleyip duygularına çocuğa gösterilmelidir. Bu dinleme süreci ise çocuğa verilen duygusal destek uyum sürecini kolaylaştıracaktır" şeklinde konuştu.
İlkokul 1’inci sınıfa giden Umay Alkan, "Okula gitmek için çok heyecanlıyım. Okulda yeni arkadaşlarım olacak. Okulda öğretmenimle tanışıp güzel zamanlar geçirmek işitiyorum. Teneffüs zamanında arkadaşlarımla eğleneceğim. Diğer zamanlarda ise okuma ve yazma öğrenerek derslerime çalışmak istiyorum" diye konuştu.

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

KOBİ’lere 50 milyon liraya kadar kredi desteği sağlanacak

Kilis'te mezarlıkta saklanan 3 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Yeşilyurt Kent Konseyi Kur'an-ı Kerim eğitimi ve mukabele programı düzenliyor

Malatya'da tartıştığı babasının aracını yaktı

​ Bingöl’de Ramazan ayında su ürünleri denetimleri sürüyor

Bingöl-Muş kara yolunda cip devrildi: 3 yaralı

AFAD ve DSİ iş birliğiyle risk azaltma çalışmaları değerlendirildi

Tekirdağ’da aranan 150 kişi yakalandı

Endonezya'daki dev obruğun genişliği 30 bin metrekareyi aştı

Erzurum'da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 2 yaralı

Ramazan ayında da siyonist işgalcilerin saldırıları sürüyor: Şehit sayısı 72 bin 73’e yükseldi

İçişleri Bakanlığı Yalova’daki saldırıyla ilgili müfettiş görevlendirdi

Hindistan'da ambulans uçak düştü

Meksika'da kartel liderinin öldürülmesinin ardından çıkan olaylarda 55 kişi öldü

Nijerya’da köylere silahlı saldırı: 10 ölü

AB ile Macaristan arasında Rusya anlaşmazlığı

Fransa CumhurbaşkanıMacron ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb Paris'te görüştü

Almanya Başbakanı Merz, Çin'e gidiyor

Hollanda'da yeni azınlık hükümeti yemin ederek göreve başladı

ABD'nin Kuzeydoğunu etkisi altına alan şiddetli kar fırtınası nedeniyle 7 eyalette olağanüstü hal ilan edildi

Çin'de 5,1 büyüklüğünde deprem

Tarifeler konusunda anlaşmazlık nedeniyle AB-ABD anlaşması askıya alındı

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Milanoviç, işgal rejimi ile askeri işbirliğine karşı duruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı, Batı Şeria gündemiyle acil toplanacak

Güney Kore'de orman yangınları nedeniyle ulusal seferberlik ilan edildi

ABD, Beyrut'taki elçilik personelini tahliye edecek

Malatya'da park halindeki otomobilde yangın

AB'den Schengen vizelerinde yeni düzenleme

Peru'da askeri helikopter düştü: 15 ölü

Cizre'de öğrencilere YKS semineri

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


KOBİ’lere 50 milyon liraya kadar kredi desteği sağlanacak

Kilis'te mezarlıkta saklanan 3 bin uyuşturucu hap ele geçirildi

Yeşilyurt Kent Konseyi Kur'an-ı Kerim eğitimi ve mukabele programı düzenliyor

Malatya'da tartıştığı babasının aracını yaktı

​ Bingöl’de Ramazan ayında su ürünleri denetimleri sürüyor

Bingöl-Muş kara yolunda cip devrildi: 3 yaralı

AFAD ve DSİ iş birliğiyle risk azaltma çalışmaları değerlendirildi