• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,42% 0,00
  • EURO

    49,14% 0,48
  • GRAM ALTIN

    5625,62% -0,18
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,68

Okulda başlayan lavanta üretimi köye yayıldı

16 Haziran 2023, Cuma 13:05
16 Haziran 2023, Cuma 13:05
Okulda başlayan lavanta üretimi köye yayıldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Okulda başlayan lavanta üretimi köye yayıldı

Şırnak’ın İdil ilçesinde Özbek köyü İlk ve Ortaokulunda 10 öğretmen ile 100 öğrenci 250 metrekarelik alanda lavanta bahçesi oluşturdu.
Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Özbek İlk ve Ortaokulu Müdürü Hakan Süleyman Köse, 10 öğretmen ve 100 öğrenci “Lavanta Kokulu Okul” proje ile okul bahçesinde kullanılmayan 250 metrekarelik alanda lavanta bahçesi oluşturdu.
Kasım ayında Tekirdağ’dan getirilen yağlık İngiliz lavanta fideleri okul bahçesinde ekimi yapıldı. Damlama sulama sistemi ile sulaması yapılan lavantalar büyüdü, çiçek açtı ve verim vermeye başladı. Tarım ile uğraşan köylüler için daha az suyla üretilen ve daha çok getirisi olan lavanta bahçesi umut oldu. Okul müdürü ve 10 öğretmen, öğrencilerine lavantadan ürün elde etmenin yollarını da gösterdi. Her bir öğrencisinden de öğrendiklerini ailelerine öğretmelerini istedi. Bu sayede tüm köyde lavanta üretimini desteklemeyi amaçlayan Köse, “Lavanta Kokulu Okul” ismini koyduğu markanın patentini de aldı. Şimdi lavantalar açtı, çocukların yüzü güldü.
Özbek İlk ve Ortaokul Müdürü Hakan Süleyman Köse, Şırnak, bulundukları İdil ilçesini ve Özbek köyünü cazibe turizm merkezi yapmak, turizmde bir öncü yapmak istediklerini söyledi.
Buradaki önyargıları yıkmak istediklerini belirten Köse, 'Öğrencilerimizin yeşil farkındalığını artırmak. Velilerimizin farklı alternatif tıbbi aromatik bitki ile tanıştırmak. Farklı ürünlerin tarımını öğretmek. Daha fazla kazanabilecekleri ürün ile tanıştırmak ve onlarda üretim özgüvenini oluşturmak amacıyla öğrencilerimizin önderliğinde 250 metrekarelik okul bahçesinde atıl bulunan bir alanı yeşillendirdik. Bu yeşillendirme sürecinde lavantayı kullandık' dedi.

'Öğrenciye bu süre içinde temel tarım eğitimini verdik'
Lavantanın 12 ay yeşil kalabilen bir bitki olduğunu aktaran Köse, 'Çiçekle öğrenciyi özleştirdik. Öğrenciye bu süre içinde temel tarım eğitimini verdik. Bahçemizdeki bütün lavantayı öğrencilerimiz dikti. Öğretmenler sadece süreci tarif ettiler, yön gösterdiler. Öğrencilerimizin önderliğinde oluşan bu bahçe neticesinde, öğrencilerimize lavanta hediye ettik. Bu hediye ettiğimiz lavantaları kendi evlerine, kendi bahçelerine dikmelerini, okulda öğrendiklerini aileleri ile tanıştırmalarını istedik. Bu süreçte okuldan doğan ve bütün köye yayılan bir lavanta floramız oldu' diye konuştu.

'Bölgede arılar lavanta balı çalışıyor'
Şu an bölgedeki arıların lavanta balı çalıştığını ifade eden Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Velilerimiz, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz mutlu. Öğrencilerin okula bağlılığı, eğitime bağlılığı artı. Eskiden okuldan kaçıp dışarıya giden öğrenci, artık okuldan kaçıyor ama bahçeye geliyor. Ve ben bahçeden gitmek istemiyorum diyor. Bu bizim için çok değerliydi. Okula, eğitime bağlılık düzeyini artırmak bizim için çok değerliydi. 12 ay yeşil kalan bitkinin farkındalığını artırmak bizim için çok değerliydi. Ve üretim özgüvenini oluşturmak, köylüyü hiç bilmediği bir ürünle tanıştırmak, biliyorsunuz değişim kültürü zordur.'
Köylünün bilmediği ürünü yapmak istemediğini kaydeden Köse, 'Kazanmadığı ürüne karışmak istemez. Biz, biraz bunun önyargısını kırmak istedik. Ve dedik ki biz köy okulu olarak önderlik yapıyoruz. Okul bahçesinde biz bunu uygulamalı olarak yapıyoruz. Ne kadar kazanırsa karlıysa, işinize gelirse işte ürün bu dedik. Olumlu dönüşler aldığımız velilerimiz var. Biz 7 senedir burada çalışıyoruz. Midyat’a gelen birçok turist buraya gelmiyor. Neden burası bir tarım turizmi noktası olmasın diye düşündük. Bu sebeple Şırnak’a olan önyargıları yıkmak ve tarım turizmi cazibe merkezi haline getirmek için lavanta kokulu köy olduk. Buradan doğan lavantamızı patentlendik” şeklinde konuştu.

İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Brezilya’da vinç kazası: 1 işçi öldü

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

BM: ABD ile Venezuela arasındaki gelişmeler endişe verici

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rigas Türkiye'ye gelecek

Malatya'da çıkan yangında bir ev küle döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’ne Katıldı

Mısır'da üçlü Gazze zirvesi

Kongo’da 25 üst düzey subay gözaltına alındı

Evde ölü bulunan ailenin babası defnedildi, anne ve çocuk memleketine gönderildi

Antalya’da 25 ton tarihi geçmiş tavuk ele geçirildi

Romanya ve Moldova hava sahasında drone alarmı

HAMAS 1 siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonu: 75 şüpheli yakalandı

Gaziantep'te 230 tarihi eser ele geçirildi

Şiddetli yağış sonrası Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı

Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı onaylandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı