-
BIST 100
15807,88%-0,41
-
DOLAR
44,45% 0,09
-
EURO
51,16% 0,00
-
GRAM ALTIN
6343,13% -1,16
-
Ç. ALTIN
10645,44% 0,00
Okullar tatil oldu, yaz tatilinde teknoloji kullanımına dikkat
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Yaz tatillerinde artan dijital ekran kullanımının çocuklarda dikkat dağınıklığı, uyku sorunları ve davranış problemlerine yol açabileceğini belirten Psikolojik Danışman Ebrar Acar, Tatilin teknolojiyle değil, ailece geçirilen kaliteli zaman ve fiziksel a
2024-2025 eğitim öğretim yılının sona ermesiyle birlikte milyonlarca öğrenci karnelerini alarak yaz tatiline çıktı. Uzun ve yoğun bir dönemin ardından öğrenciler dinlenme fırsatı bulurken, uzmanlar yaz tatili boyunca ekran süresi ve teknoloji kullanımı konusunda aileleri uyarıyor.
Psikolojik Danışman Ebrar Acar, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz tatilinde çocukların teknolojiyle ilişkisine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Acar, tatilde çocukların ekran başında geçirdiği süre kontrol altına alınmalı. Sürekli dijital cihazlara maruz kalan çocuklarda dikkat eksikliği, uyku problemleri ve sosyal geri çekilme gibi sorunlarla karşılaşabiliyoruz" dedi.
"Tatilde artan ekran süresi, çocuklarda davranış sorunlarına yol açabilir"
Çocukların gelişiminde rutinlerin ve kuralların çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Acar "Duygusal ve biyolojik gelişim için belli rutinlerin belirlenmesi ve devam ettirilmesi gerekir. Okulların tatil olmasıyla birlikte çocukların boş zamanları artar ve rutinlerde, kurallarda değişiklik gözlemlemeye başlarız. Bu değişiklikleri özellikle uyku saatlerinde ve dijital ekran kullanımında görürüz. Tatillerde dijital ekrana yönelim arttıkça, çocuklarda bu vadede dikkat dağınıklığı, uykuya geçişte zorlanma ve agresif davranışlarda artış olabilir" dedi.
"Teknolojik aletlerle zaman geçirilmesi, tatilin amacından uzaklaştırır"
Uzun bir okul serüveninden sonra çocukların zamanlarını keyifli bir şekilde geçirmek istediklerini belirten Acar "Ancak boş zaman aktivitelerinin teknolojik aletlerle doldurulması, yaz tatilinin amacından uzaklaştırır. Biz, çocukların daha fazla güneşe çıkmasını, koşmasını, sosyalleşmesini ve ailesiyle yeterince vakit geçirebilmesini isteriz. Bu nedenle yaz tatiline başlamadan önce ebeveynlerin teknoloji konusunda sınırları çok esnetmemesinde fayda var. Çocukların teknolojiye yönelmemesi için daha cezbedici teklifler sunmak işe yarayabilir.
"Tatilde ailece geçirilen vakitler çok kıymetlidir"
Acar "Yaz tatilinde tenis, basketbol, yüzme gibi sporlara yönelmek; hareketi artırdığı ve sosyalliği sağladığı için genel bir seçenek olabilir. Dışarıda aktif oyunlar oynayabilecekleri ortamlar hazırlanabilir. Tatilde ailece geçirilen vakitler çok kıymetlidir. Birlikte daha fazla vakit geçirmek için yaz tatili çok iyi bir fırsattır. Görmediğiniz, gitmek istediğiniz yerlere çocuklarla beraber gitmek gibi farklı aktiviteleri deneyimlemek gerekir. Piknik yapmak gibi doğayla iç içe aktivitelere yönelmek iyi bir fikir olabilir" diye belirtti.
"Çocukların izlediği içerikleri ve oynadığı oyunları takip edin"
Teknolojik aletlerin kullanıldığı vakitlerde zaman dilimleri için sınır belirlemek gerektiğini vurgulayan Acar, sözlerini şöyle tamamladı "Okul zamanında belirlenmiş olan zaman sınırıyla yaz tatilindeki kullanım süresi arasında çok fark olması, okul başladığında çocuğun okul rutinlerine geri dönmesini zorlaştırabilir. Benzer süre sınırlarını devam ettirebilirsiniz. Çocukların mutlaka izlediği içerikleri ve oynadığı oyunları takip edin. Teknolojiyle geçirilen vakit arttıkça, ebeveynlerin kontrolü de zorlaşıyor. Böylece çocukların olumsuz içeriklere maruz kalma ihtimali de artıyor. Çocuklara model olmak da çok önemlidir. Çocuklara teknoloji konusunda sınır koyarken, aynı sınırı kendimiz için de çizebilmek gerekir. Bu sınırların uygulanabilir ve sağlıklı sınırlar olduğunu çocuklara gösterebilmeliyiz" diye konuştu.(İLKHA)
Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir
Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti
Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu
Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti
Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi
COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi
Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu
ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı
Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi
Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı
Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti
Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak
Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü
Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi
İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı
Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi
Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti
Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu
Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor
Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı
Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi
Gaziantep’te çocuklar camide buluştu
Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı
Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı
Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı
Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır
Yükleniyor







