Okullarda yaşanan temizlik sorunu çocukların sağlığını tehdit ediyor

Tarih: 20.09.2024 12:13 Güncelleme: 20.09.2024 12:13
Okullarda yaşanan temizlik sorunu çocukların sağlığını tehdit ediyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Ücretlerinin ve sosyal güvencelerinin yetersiz olması nedeniyle İŞKUR üzerinden okullara atanan pek çok temizlik görevlisinin istifa etmesi, okullarda temizliğin yapılmamasına yol açarken; oluşan sağlıksız ortam çocukların sağlığını tehdit ediyor.

2024-2025 eğitim öğretim yılında İŞKUR üzerinde 10 ay süreyle okullara atanan temizlik görevlilerinin birçoğunun işe başlamaması üzerine yaşanan temizlik sorunu öğrenci velilerinin tepkisine neden oluyor.

İŞKUR aracılığıyla Batman'da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görevlendirilmek üzere 840 temizlik görevlisi kura sonucu atandı ama ücret yetersizliği ve özlük haklarının yetersiz olması, temizlik görevlilerinin işe başlamadan istifa etmesine neden oldu.

İşgücü Uyum Programı kapsamında Batman Merkez 680, Kozluk 60, Sason 40, Beşiri 30, Gercüş 20, Hasankeyf 10 olmak üzere toplam 840 kişilik kontenjan tahsisi yapılmıştı.

10 ay sürecek programa katılım sağlanan süre için katılımcılara günlük net 566,73-TL gibi cüzi miktarda yapılacağı açıklanan ücreti ve sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması işbaşı saysında büyük düşüşün yaşanmasına neden oldu.

Temizlik görevlilerinin istifa edip iş başı yapmaması okullarda temizlik sorununu meydana getirdi. Duruma tepki gösteren öğrenci velileri ise bu sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istedi.

Çocuklarının kirli ve hijyenik olmayan şartlarda eğitime başladığını belirten öğrenci verilileri, bu durumun çocuklarının hasta olmasına neden olacağına dikkat çekti.

"Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor"

Çocuklarını okula getirdiklerinde sınıfların ve okul içinin kirli olduğunu ifade eden öğrenci velisi Mehmet Can Mikyas, "Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Bunun için yetkililerden bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Şu anda İŞKUR üzerinde gönderilen elemanlardan kimse yok. Ücretlerinin az olması nedeniyle okullarda temizlik işine başlamamışlar. O yüzden sınıflarda çok sıkıntı yaşanıyor. Çocuklarımız şu an çöpün içerisinde eğitim görüyorlar. Bu sorunu çözümü için özellikle Batman Valimizin çözüm üretmelerini istiyoruz."  

"Personel olmadığından her taraf pislik içinde"

Okullarda yaşanan temizlik sorununa kalıcı çözüm bulunması gerektiğini ifade eden öğrenci velisi Sevim Ödül, "Okul temizliği çok kötü. Her taraf pislik içinde ve hiçbir temizlik yapılmıyor. Çünkü personel yetersizliği var. Bu temizlik sorunları eğer özel okullarda olsaydı ve gelip denetleseydiler, okulu mühürleyeceklerdi. O derece her taraf berbat. Bu sorunların çözülmesi için İŞKUR'dan geçici olarak değil, okullara düzenli personellerin verilmesi gerekiyor. Her okulun kadrolu personeli olması gerekiyor. Çocuklar okullar açılınca aylarca personel beklememelidir. Durum böyle olsa hepsi hasta olacaktır. Temiz bir gelecek için çocuklarımızın okullarını da temiz tutmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Temizlik sorunu çocuklarda sağlık sorunlarına yol açıyor"

Okullarda temizlik sorunun her sene yaşandığını vurgulayan bir diğer öğrenci velisi Mehmet Çıray ise şunları söyledi:

"Tuvaletler genelde temiz değil. Hem ilkokullarda hem de ortaokullarda temizlik sorunu sürekli var. Okullardaki temizlik sorunu çocuklarda hem sağlık sorunlarına hem de salgın hastalıkların oluşmasına yol açabildiği için temizliğe daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bunun için de daha çok temizlikçi görevlendirilebilir. Nasıl havalimanlarının ve hastanelerin temizliğine önem veriliyorsa hatta okullara daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bu soruna kapsamlı ve sistemli bir çözük yapılması gerekiyor." (İLKHA)

Bedelli askerlikte zamlı ücret belli oldu

Siyonist Yahudiler Mescid-i Aksa'yı bir kez daha hedef aldı

Emekliler: Aile desteği olmasa geçinemiyoruz

Endonezya ve Suudi arasında 27 milyar dolarlık anlaşma

Balıkesir'de zincirleme trafik kazası: 3 ölü, 6 yaralı

Gazze'de sabah saatlerinden bu yana 63 şehit

Japonya'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran Hükümet Sözcüsü Munacirani 12 gün süren savaşın son durumunu açıkladı

Tüketici Birliği Federasyonu: Market endeksi haziran ayında yüzde 4,20 arttı

Yİ-ÜFE yıllık ve aylık arttı

Diyarbakır İslami STK'lardan Leman Dergisi alçaklığına tepki

Memur ve emeklilerin zam oranları netleşti

Beton altında mahsur kalan 2 yavru kedi kurtarıldı

Şanlıurfa’da sahipsiz hayvanlar için kapsamlı değerlendirme toplantısı

Enflasyon rakamları açıklandı

Şanlıurfa-Gaziantep karayolunda kaza: 4 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de sağlık sistemi yakında tamamen çökebilir

Diyarbakır'da 43 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Batman’dan İstanbul’a Hayat Kurtaran Uçuş

Yangından etkilenen Karaali Mahallesi sakinleri o anları anlattı

Yahudiler haziranda Mescid-i Aksa'ya 25 kez girdi, İbrahim Camii'nde 89 kez ezanı engelledi

Güvenli liman altın bugün ne kadar?

Dolar kuru bugün ne kadar?

HÜDA PAR'ın kanun teklifine destek gelmeye devam ediyor

Gazze'ye yönelik soykırım saldırıları 636'ncı gününde devam ediyor

Gözler TÜİK'te: Memur ve emekliye yapılacak zam bugün netleşiyor

Hizbullah'tan net mesaj: Silahlarımızı siyonist rejime teslim etmeyeceğiz

Çeşme ve Ödemiş'te orman yangını: Üç mahalle tahliye edildi, otoyol trafiğe kapandı

Bayburt'ta uçak kazası: Ekipler kurtarma çalışmalarını sürdürüyor

Siyonist rejimin son 24 saatteki saldırılarında 116 şehit

Yükleniyor