• BIST 100

    9470,18%1,09
  • DOLAR

    34,56% 0,25
  • EURO

    36,03% -0,55
  • GRAM ALTIN

    2994,82% 1,12
  • Ç. ALTIN

    5006,23% 1,01

Okullardaki hijyen eksikliği hem akademik başarıyı hem de sağlığı tehdit ediyor!

SAĞLIK 2.10.2024 14:07:11 0
Okullardaki hijyen eksikliği hem akademik başarıyı hem de sağlığı tehdit ediyor!

Dağınık ve kirli okulların çocukların okula bağlılığını azaltacağını ve akademik başarılarını düşüreceğini dile getiren uzmanlar, kirli ve dağınık okulların çocukların kişisel gelişiminde olumsuz rol model oluşturduğunu söylüyor.

Okullardaki temizlik personeli eksikliğinin yol açtığı hijyen sorunlarına işaret eden Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Özşahin, okullarda hijyen konusunu değerlendirdi.

Sağlıklı okul ortamları, sağlıklı çocuklar yetiştirme açısından önemli!

“Sağlıklı okul ortamları, çocuklarımızı daha sağlıklı yetiştirebilmemiz açısından önemlidir.” diyen Özşahin, “Çevre sağlığı açısından önemli bir gereksinim çöpler, gıda artıkları gibi katı atıkların, ayrıca lavabo ve tuvaletlerde oluşan sıvı atıkların uzaklaştırılarak zararsızlaştırılmasıdır. Buna ek olarak zemin, masa, cam gibi yüzeylerin düzenli silinerek toz ve kir birikimi önlenmelidir.” dedi.

Okullar hızla kirleniyor…

Çocuklarımızın saatlerce yoğun kalabalıklar halinde zaman geçirdikleri okulların hızla kirlendiğine işaret eden Özşahin, “Tuvalet ve lavaboların yanı sıra, çocukların yemek, atıştırmalık, çeşitli içecekler tüketmeleri de okulu kirletiyor. Yine öksürme, hapşırma gibi yollarla yüzeyler kirleniyor. Yeterince temizlenmeyen ortamlar, hastalık yapan mikroorganizmalar ve bunları taşıyan fare, sinek, böcek gibi vektörlere sınırsız gıda sağlayarak, kontrolsüz çoğalmalarına neden oluyor. Yüzeyleri kaplayan tozlar da bu mikroorganizmaları taşıyarak, insanlara kolayca bulaştırabiliyor.” diye konuştu.

Bulaşıcı hastalıklardan korunmada hijyen çok kritik öneme sahip…

“Hijyen, bulaşıcı hastalıklardan korunmada çok kritik bir öneme sahiptir. Yüzyıllarca insanlığa büyük zarar vermiş olan bulaşıcı hastalık salgınlarının önlenmesi, aşı, antibiyotik gibi tıbbi uygulamaların yanında kentlerdeki artan hijyen düzeyi ile de sağlanabilmiştir.” şeklinde konuşan Özşahin, şöyle devam etti:

“Hijyen sorunları, solunum yolu hastalıkları, ishaller gibi sağlık sorunlarının daha sık ve yaygın oluşmasına yol açar. Hijyen sorunları süreklilik kazanırsa, kolera, tifo, dizanteri gibi hastalıkların salgın yapması beklenebilir. Bu hastalıkların sık ve yaygın görülmesi, okula devamsızlıkların artmasına yol açacaktır. Sık hastalanma, çocukların büyüme ve gelişmesini yavaşlatabilir.”

Düzensiz ve kirli bir ortamda ise kendimizi huzursuz hissederiz!

Temizliğin insanların iyi olma halini desteklediğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Ayhan Özşahin, “Psikolojik yönden düzenli, temiz bir çevrede kendimizi iyi, mutlu hissederiz. Böylece işimize daha iyi konsantre olabiliriz. Düzensiz ve kirli bir ortamda ise kendimizi huzursuz hissederiz. Dikkatimiz dağılır, enerjimiz azalır. Yaptığımız işe odaklanma sorunları yaşarız. Hem işimizde başarısız oluruz hem de kaza riskimiz artar. Bunlar da mutsuzluğumuzu artırır.” şeklinde konuştu.

Dağınık ve kirli okullar çocukların okula bağlılığını azaltıyor!

Özşahin, okullarda temizliğin önemine işaret ederek şu değerlendirmede bulundu:

“Dağınık ve kirli okullar çocukların okula bağlılığını azaltır, akademik başarılarını düşürür. Temizlik personeli eksikliği, okullarda hijyen sorunlarına yol açar. Bu durumun kısa vadeli etkisi, çocukların daha sık hastalanmaları şeklinde karşımıza çıkar. Uzun vadeli etkilerden birisi, sık hastalanmanın çocukların büyüme ve gelişmelerinde yavaşlamaya yol açmasıdır.”

Çevrenin sağlıklı ve düzenli olması, yaşam kalitesini artırıyor

Günümüzde yaşam kalitesinin önem kazandığını, çevrenin sağlıklı ve düzenli olmasının, yaşam kalitesini artıran unsurların başlıcalarından olduğunu ifade eden  Özşahin, “Uzun vadeli bir diğer etki çocukların okula bağlılığının zayıflayarak akademik başarılarının düşmesi şeklinde karşımıza çıkar. Dünyada medeniyetin gelişmesi, kentsel alanda hijyen düzeyinin yükselmesini de sağlamıştır. Böylece temizlik, medeniyetin ve sorumluluk sahibi toplumların simgelerinden birisi haline gelmiştir. Kirli ve dağınık okulların diğer bir uzun vadeli etkisi, çocukların kişisel gelişiminde olumsuz rol model oluşturmasıdır.” dedi.

Okullarda hijyen için çocuklar ne yapabilir?

Çocukların okullarda hijyen için neler yapabileceğine de vurgu yapan Özşahin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Öncelikle çocukların kişisel hijyen alışkanlıkları geliştirilmelidir. Tuvalet sonrası, yemek öncesi ve sonrası ellerini su ve sabunla yıkamaları, bunun mümkün olamadığı durumlarda ıslak havluyla temizlenmeleri önerilir. Okuldan gelince de giysilerini değiştirmeleri ve ellerini, yüzünü yıkamaları uygun olacaktır. Okulların hijyen düzeyi yetersiz bulunuyorsa okul giysilerinin daha sık yıkanması ve okul çantalarının eve girişte silinmesi gibi önlemler de önerilebilir. Alkol içeren kolonya ve el dezenfektanı gibi sıvıların sık kullanılması ciltte kurumaya yol açabilir. Ayrıca bu tür sıvıların kazayla içilmesi gibi sorunlar da gündeme gelebilir.” (İLKHA)


"Öğretmen Gözüyle" fotoğraf sergisi Ankara'da açıldı

Cuma Hutbesi: İlim izzete, şiddet zillete götürür

Fuara katılan öğrenciler: Kitap fiyatları ne düşük ne de yüksekti

Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı bölgelerinde 5 PKK/YPG'li öldürüldü

Siirt’te "Diş Hekimliği Günü" kutlandı

Millî sporculardan beden eğitimi branşına yapılacak atama duyurusu

YDS sonuçları açıklandı

Brent petrolün varili 75 dolar seviyesinde

Midibüs şarampole devrildi: 29 yaralı

Çalınan inşaat malzemeleri bulunarak sahibine teslim edildi

İzzet El-Rişk: Amerika yalnız kalmıştır

Oğraş: Bu nesli nasıl yetiştirirsek gelecekte bu eserimizi aynı şekilde göreceğiz

Şanlıurfa’da araç şarampole devrildi: 3 yaralı

Dolaylı Ar-Ge teşviki 59 milyar 332 milyon TL oldu

Şanlıurfa’da boğazı kesilmiş kadın cesedi bulundu

Şanlıurfa’da aranması bulunan 20 kişi yakalandı

Kontrolünü kaybeden otomobil dükkana daldı: 2 yaralı

Bingöl'de yaklaşık 20 kilo uyuşturucu ele geçirildi

İşgalci siyonistler Lübnan halkını göçe zorluyor

Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!

Yumurta fiyatlarında yaşanan fahiş artışlar tepki çekmeye devam ediyor

İstihdam endeksi yıllık yüzde 3 arttı

HÜDA PAR'dan TV dizilerindeki pervasızlığa tepki

İşgalcilerden 29 esire idari hapis cezası

İçerisindeki 2 kişi ile sürüklenen tekne kurtarıldı

Şanlıurfa’da tır ile elektrikli bisiklet çarpıştı: Bir ölü

Mardin’de “Kış Mevsimi Trafik Tedbirleri” toplantısı gerçekleştirildi

Motorine zam geliyor

Usulsüz çakar kullanan 10 bin sürücüye işlem yapıldı

Hafta sonu kar geliyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku