• BIST 100

    10467,20%-0,16
  • DOLAR

    41,92% -0,05
  • EURO

    48,71% -0,28
  • GRAM ALTIN

    5573,60% -5,14
  • Ç. ALTIN

    9712,10% -1,50

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
27 Ağustos 2021, Cuma 11:20
Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Oluklu mukavva sektörü ilk 6 ayda yüzde 15 büyüdü

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile kapatan sektör, 2021 yılının ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti.

Pandeminin gölgesinde geçen 2020 yılının ardından koronavirüs salgını 2021 yılına da damgasını vurdu. Türkiye’de reel sektöre güç katan sektörlerden biri olan oluklu mukavva ambalaj endüstrisi pandemiye rağmen sürdürdüğü büyüme ivmesini yılın ilk yarısında da devam ettirdi. Tedarik zincirinin önemli halkalarından biri olan sektör, bu zorlu dönemde çalışanlar için gerekli tedbirleri alarak üretimini hız kesmeden sürdürdü.

Oluklu mukavva sektörü, özellikle pandemi dönemi boyunca toplumun acil ve elzem ihtiyaçları olan gıda, maske, ilaç gibi ürünlerin taşınması, depolanması ve tüketicilere ulaştırılmasını sağlamak için çok çalıştı.

2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamlayan oluklu mukavva sektörü bu yılın ilk altı ayında yüzde 15 oranında büyüme kaydetti. Üretim seviyesi de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti.

Sükan: Büyüme trendi hız kesmeden devam ediyor

Sektörün faaliyetleri hakkında bilgi veren ve Türkiye’de yıllık 2.5 milyon tonluk üretim gerçekleştiğini vurgulayan OMÜD Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Sükan, “Oluklu mukavva sektörü, geçmişten bu yana yatırımlara önem veren ve kendini sürekli geliştiren bir sektör. Geleceğe yönelik tüm göstergeler özellikle şehirleşme, tüketim, ihracat ve e-ticaret alanındaki gelişmeler oluklu mukavva sektörünün büyümesine yönelik sinyaller veriyor. 2020 yılını yüzde 12 büyüme ile tamamladık. Türkiye’de oluklu mukavva sektörünün üretimi 2020’de 2.5 milyon ton ve 4.9 milyar metrekare seviyelerine ulaştı. Avrupa’nın en büyük 6. büyük pazarı konumunda olan sektörümüz bu yıl da hız kesmedi. Yılın ilk yarısında yüzde 15 oranında büyüdük. Üretim seviyemiz de ilk altı ay için 1.4 milyon ton ve 2.5 milyar metrekare olarak gerçekleşti. Yıllık yaklaşık 15 milyar TL cirosu olan oluklu mukavva sektörü, her yıl Türkiye büyümesinden 3-4 puan daha fazla büyüyor.

2021 yılı sonunda yine bu çizgide devam eden bir büyüme bekliyoruz. Tüm sektörlerde kullanılan bir ambalaj malzemesi olduğu için dönem dönem bazı sektörler daralma yaşasa da başka sektörlerin büyümesiyle toplamda oluklu mukavvaya olan talep yukarı seyrinde ilerliyor. Bunların yanı sıra tüm dünyanın gündemi olan sürdürülebilirlik ve Avrupa Yeşil Mutabakat konularındaki hassasiyet oluklu mukavva ambalaj ile çok örtüşüyor. Döngüselliği doğasında barındıran oluklu mukavva ambalajın bu süreçte tedarik zincirinin en önemli unsuru olacağına inanıyoruz. Geri dönüşüm, sürdürülebilirlik ile oluklu mukavva ambalajın uyumu sektörün ilerleyen dönemlerde de büyümesini ve çevreci faaliyetlerde ön plana çıkmasını destekliyor. OMÜD olarak oluklu mukavva ambalajın üstün özelliklerinin anlatılması ve sürdürülebilir yapısına vurgu yapan çalışmalar yürütüyoruz. Önümüzdeki dönemde de sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak projeleri sürdüreceğiz” dedi. 

Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 30 ölü

İstanbul’da 433 kilo uyuşturucu ve 4 milyon hap ele geçirildi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından muhtarlara ziyaret

Bingöl'de liseli öğrencilerden Gazze bağışı

Bingöl’de FETÖ üyeliğinden aranan 3 şahıs yakalandı

Suriye'nin yeniden inşası için 216 milyar dolara ihtiyaç var

Rusya: Ukrayna'da barış konusundaki tutumumuz nettir

Adana’da otomobil sürücüsü ölü bulundu: Darp şüphesiyle 3 gözaltı

Şırnak merkezli narkotik operasyonunda 14 gözaltı

Lübnan tezkeresinin 2 yıl uzatılması Genel Kurul'da kabul edildi

Mardin’de yük boşaltma sırasında kontrolden çıkan kamyon minibüse çarptı

Bursa’da planlı su kesintileri 6 gün daha uzatıldı

Ateşkesin başlamasından bu yana Gazze'ye sadece 986 yardım tırı girdi

Mersin’de “Narkokapan” operasyonu: 3 suç örgütü çökertildi, 370 gözaltı

Umut Kervanı'ndan İskenderun ve Payas’ta gıda yardımı

Ensarullah lideri Husi: Askeri sanayide Arap ülkeleri arasında lideriz

HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı, Erciyes Üniversitesi öğrencilerini Meclis’te ağırladı

Kamerun'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla protestolar başladı

Konya’da “O’nu Oku, O’nu Yaşa” Siyer Yarışmasına başvurular başladı

Adana'da bir sürücü, direksiyon başında hayatını kaybetti

Etiyopya'da tren kazası: 14 ölü

Antalya Havalimanı’na yeni hava trafik kulesi inşa edilecek

HÜDA PAR İdil İlçe Başkanlığından çağrı: "Ölüm Yolu" acilen bölünmüş yola dönüştürülmeli

Bakan Bak'tan Malatya Büyükşehir Belediyesi'ne ziyaret

Mardin’de zincirleme kaza: Biri ağır 5 yaralı

HÜDA PAR'dan TOKİ’ye devredilen mera alanları için Ormanardı köyüne ziyaret

Doğal gaz yetkili uzmanı Arda: Hem ısı hem de enerji tasarrufu için bütün odaların petekleri çalıştırılmalıdır

Gaziantep'te 10 yıl 7 ay hapis cezası bulunan şüpheli yakalandı

Gaziantep'te usulsüz tıbbi ilaç üretimi yapan şüpheli tutuklandı

"Yeşil Vatan Seferberliği" başlatılacak

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Nijerya'da akaryakıt tankeri patladı: 30 ölü

İstanbul’da 433 kilo uyuşturucu ve 4 milyon hap ele geçirildi

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanlığından muhtarlara ziyaret

Bingöl'de liseli öğrencilerden Gazze bağışı

Bingöl’de FETÖ üyeliğinden aranan 3 şahıs yakalandı

Suriye'nin yeniden inşası için 216 milyar dolara ihtiyaç var

Rusya: Ukrayna'da barış konusundaki tutumumuz nettir