• BIST 100

    10857,17%-0,28
  • DOLAR

    42,42% 0,00
  • EURO

    49,14% 0,48
  • GRAM ALTIN

    5625,62% -0,18
  • Ç. ALTIN

    9257,74% 0,68

Ömrünü yitiren ceviz ağaçlarını sanat eserine dönüştürüyorlar

20 Ağustos 2025, Çarşamba 12:19
20 Ağustos 2025, Çarşamba 12:19
Ömrünü yitiren ceviz ağaçlarını sanat eserine dönüştürüyorlar
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Van’ın Bahçesaray ilçesinde ekonomik ömrünü tamamlayan ceviz ağaçları, ahşap oyma ve ahşap yakma teknikleriyle adeta birer sanat eserine dönüştürülüyor. El emeğiyle hazırlanan ürünler, Bedesten Çarşısı’nda vatandaşların beğenisine sunuluyor.

Van’da açılan Bedesten Çarşısı’nda sergilenen el işi ürünler yoğun ilgi görüyor. Bahçesaray’da kurulan atölyelerde, tarım ve orman izniyle kesilen kurumuş ceviz ağaçları işlenerek hediyelik ve dekoratif eşyalara dönüştürülüyor.

Tablo, tabak, çömlek, masa, sehpa, anahtarlık gibi onlarca ürün, ahşap oyma ve ahşap yakma sanatıyla yeniden hayat buluyor.

Ahşap yakma sanatı eğitmeni Hamza Çölgeçen, çalışmalarını Bahçesaray Kadın Kooperatifi bünyesinde yürüttüklerini belirterek “Bizim atölyemiz Bahçesaray Kadın Kooperatifi üzerine kurulu. Ben kendim de el sanatları hocasıyım. Tüm ürünlerimiz Bahçesaray’daki atölyemizde üretiliyor. Ondan sonra mağazamızda sergileniyor ve satışa sunuluyor. Tamamı el emeği ürünler, arkadaşlarımızın kendi yaptığı ürünler. Ürünlerimiz ceviz ağacından üretiliyor. Fırınlanmış, tamamen fonksiyonu bitmiş, ömrünü tamamlamış ağaçlardan kullanıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle bu gerçekleşiyor. İşleme alındıktan sonra kalan diğer ürünlerle de ceviz ağaçlarına biz süsleme sanatı olan ahşap yakma tekniğini uyguluyoruz. İşte tablolar, dekoratif ürünler, çeşitli anahtarlıklar falan yaparak insanların beğenisine sunuyoruz.” dedi.

“20 güne kadar süren çalışmalarımız var”

Bazı ürünlerin yapım süresinin uzun sürdüğünü dile getiren Çölgeçen, “Ahşap yakma sanatı görsele ve boyuta göre değişiyor. Tabi ürünler de öyle. 12-13 gün süren tablolarımız da oluyor 1 gün süren ürünlerimiz de oluyor. En fazla 20 gün süren bir çalışmamız oldu. Epoksi olan masalarımız var, onlar da yaklaşık 5-10 güne yakın sürüyor. Orta sehpa olarak kullandığımız çalışmalarımız var. Bunlar da görsele, ürüne göre, boyut şekline göre değişiyor.” ifadelerini kullandı.

Van’ın ceviz varlığıyla öne çıkan ilçelerinden Bahçesaray’da kuruyan ağaçların bu şekilde değerlendirilmesi hem ekonomiye hem de kültürel mirasa katkı sağlıyor. (İLKHA)

İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Brezilya’da vinç kazası: 1 işçi öldü

Akdeniz’de 4,1 büyüklüğünde deprem

BM: ABD ile Venezuela arasındaki gelişmeler endişe verici

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rigas Türkiye'ye gelecek

Malatya'da çıkan yangında bir ev küle döndü

Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’ne Katıldı

Mısır'da üçlü Gazze zirvesi

Kongo’da 25 üst düzey subay gözaltına alındı

Evde ölü bulunan ailenin babası defnedildi, anne ve çocuk memleketine gönderildi

Antalya’da 25 ton tarihi geçmiş tavuk ele geçirildi

Romanya ve Moldova hava sahasında drone alarmı

HAMAS 1 siyonist esirin daha cesedini teslim etti

Kocaeli’de uyuşturucu operasyonu: 75 şüpheli yakalandı

Gaziantep'te 230 tarihi eser ele geçirildi

Şiddetli yağış sonrası Gazze Şeridi'nde çadırlar su altında kaldı

Avrupa'nın ilk savunma sanayi programı onaylandı

İran Dışişleri Bakanı Arakçi, Fransa’yı ziyaret edecek

DMM'den "Ulusal Afet Tatbikatı iptal edildi" iddialarına yalanlama

Şanlıurfa’da “Yolumuzu Aydınlatan Yıldızlar” programı düzenlenecek

ASTP'den Sudan'a destek çağrısı: Sudan için acil insani yardım vakti

Bakan Şimşek: Enflasyon beklentileri geçen yıla göre 12 puan iyileşti

Adana'da uyuşturucu operasyonu: Çok sayıda madde ve ruhsatsız silah ele geçirildi

Sahaf Başçı: Okuma biçimi değişti ama kitap hâlâ en doğru yol

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İstanbul’da şarj halindeki elektrikli araç alev alarak patladı

Malatya'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

Malatya'da kayıp olarak aranan yaşlı kadın ölü bulundu

Kocaeli'de feci kaza: 2 ölü

Isparta’da 306 adet sentetik kannabinoid ele geçirildi

Rusya'da İHA üretim tesisi vuruldu

Mersin’de Güvenlik ve Asayiş Değerlendirme Toplantısı yapıldı