RÖPORTAJ 1.01.2025 12:47:08 0

Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var

Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Polat: Sosyal hayatta engellilerin erişilebilirlik sorunu var
Haberi Sesli Oku

Engellilerin yaşadıkları mağduriyetler ile ilgili konuşan Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, sosyal hayatta erişilebilirlik sorunları nedeniyle mağdur olduklarını dile getirerek, sorunlarının çözülmesini istedi.

Şanlıurfa Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Habib Polat, yaşadıkları sorunlar hakkında İLKHA muhabirine konuştu. Engelli rampaları ve engelli park konusunda çok büyük sıkıntılar çektiklerini dile getiren Polat, her vatandaş gibi sosyal hayata katılım haklarının olduğuna dikkat çekti.

Özellikle trafik gibi birçok alanda yaşadıkları sorunların çözülmesini isteyen Polat, yetkililere çağrıda bulundu.

“Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır”

Habip Polat

Engelliler olarak erişilebilirlik ile ilgili sorun yaşadıklarını söyleyen Polat, “Bizim aslında erişilebilirlik ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle sosyal hayatın tamamında engellilerin erişilebilirlik sorunları vardır. Bunlarda ilk başta ele almamız gereken, kaldırımlardaki, parklardaki engelli rampalarıdır. Ondan sonra hastanelerdeki engelli park alanlarıdır. Yani bunu her yönden açıklayabilir, her yönden kullanabilirsiniz. Eğitime erişim, sağlığa erişim, sosyal hayata erişim... Bu konularla ilgili sokakta, halk arasında hayatını idare ettirmek isteyen engelliler için çok büyük sorunlardır. Bizim öncelikle sorunumuz erişimdir, erişilebilirliktir. Yani biz tekerlekli sandalye kullanırken, bir yerden bir yere giderken, özellikle kaldırımlardaki rampaların bozuk olması veya rampa eğiminin standartların dışında olması... Bunlar da işte sırt üstü devrilmelerin olmasıdır. Özellikle kenar mahallelerdeki eğitim kurumlarında sadece rampanın olup, engelli lavabolarının olmayışı... Yani bizim hayatta kısacası erişim ile ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle bu yeni çıkan bir yasamız var. 5 yıllık ÖTV'den muaf araçların 10 yıla çıkması. Bunun yanında çok fazla sayıda sağlıklı bireyin engelli aracını kullanması ve park alanlarının bize kalmaması.” dedi.

“Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır”

Rampaya iniş çıkışların engellenmesinin hayatlarının engellenmesine benzediğini ifade eden Polat, “Engelli bir bireyin, özellikle tekerlekli sandalye kullanan bir bireyin, park alanına erişimi konusunda çok büyük sıkıntılar var. Ayrıca, özellikle görme engelliler için çok önemli olan kırmızı ışıklarda sesli sinyalizasyonun olmayışı... Trafikte de bu tür sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim rutin olarak yaşadığımız bir sıkıntı. Şanlıurfa bölgesinde, 10 rampanın 8’i araçlar tarafından kapatılmış durumdadır. Çünkü engelli gelip rampadan yukarı çıkmak istediği zaman, herhangi bir birey rampanın önüne arabasını park ettiğinde ya caddeden devam etmek zorunda kalırsınız ya da biri gelip size yardım ederek kaldırıma çıkarmanız gerekir. Bu da çok büyük bir sıkıntıdır. Aslında bunu halkımızın biraz daha bilinçli şekilde öğrenmesi gerekiyor. Öğrendiklerinde rampaların ne işe yaradığını anlayacaklar ve oralara park etmeyeceklerdir. Bu sadece engellilerin problemi değil; aynı zamanda bebek arabası kullanan kadınların da sıkıntısıdır. Çünkü onlar da kaldırımı kullanabilmek için rampayı kullanıyor. Rampa engellendiğinde hayatınız engellenmiş oluyor. Toplu taşımada tekerlekli sandalye kullanan bireylerin pek sıkıntısı yok. Ancak görme engelliler için hangi durağa geldiklerini bilmedikleri için yanlış duraklarda inebiliyorlar. Yanında oturan bir vatandaştan yardım isteyerek nerede ineceklerini öğrenmek zorunda kalıyorlar.” diye konuştu.

“Her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz”

Yeni yapılan kaldırımların ve yolların erişilebilirlik standartlarına uygun yapılması gerektiğini belirten Polat, “Bugün Urfa'da birçok ailede yüzlerce, binlerce engelli arkadaşımız var. Ama kaçı sosyal hayatta görünüyor? Biz dört duvar arasında yaşıyoruz. Dört duvar arasında yaşayan insan, daima rahatsız olur, hasta olur. Çünkü insanı sürekli dört duvar arasında tutamazsınız. Şu anda maalesef bu durumda bulunuyoruz. Tabii ki bu konuda hiçbir şey yapılmadı demek yanlış olur. Az da olsa çalışmalar var. Ancak biz sadece Şanlıurfa'da yaşayan her vatandaş gibi sosyal hayata katılım hakkımızın olduğuna inanıyoruz. Yerel yönetimlerin de buna inanmasını ve hızlı hareket etmesini bekliyoruz. Yeni yapılan kaldırımlar, yollar ve bulvarlar erişilebilirlik standartlarına uygun yapılmalıdır. Çünkü bir şehrin kültür seviyesi, tüm bireylerinin erişebildiği bir şehir olmasıyla ölçülür. Ancak maalesef, Şanlıurfa’da bunu söylemek mümkün değil.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Afrika'da ortak askeri savunma çağrısı

Muğla'da feci kaza: 1 ölü, 3 yaralı

Van'da uyuşturucu operasyonu: 29 gözaltı

Rus Su-30 savaş uçakları Belarus'taki askeri üsse ulaştı

Malatya'da yol verme tartışması bıçaklı kavgaya dönüştü: 4 yaralı

El-Avde Hastanesi siyonist işgalcilerin hedefinde!

ABD'den Romanya'ya F-16 savaş uçağı satışına onay

Xanikê (Kozluca) şehidleri kabirleri başında yad edildi

Bazı bölgeler için gök gürültülü sağanak uyarısı

siyonist rejimin, Gazze'de ateşkes önerisini kabul ettiği ABD tarafından ilan edildi

ABD Suriye Büyükelçiliğini açtı

Özbekistan ile İtalya arasında Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalandı

Bingöl’deki depremden sonra Adana’da da deprem oldu

Kongo'da 21 bini aşkın M çiçeği vakası tespit edildi

Kayseri'de tarihi eser operasyonu: 1 gözaltı

Malatya sağanak yağış nedeniyle yollar göle döndü

Bingöl'de 4,3 büyüklüğünde deprem

Sudan'da kolera salgınında can kaybı artıyor

Siirt'te yolcu otobüsü şarampole devrildi: Sürücü hafif yaralandı

Bingöl'de kar nedeniyle kapanan yol mayıs sonunda açıldı

Bingöl’de kaçakçılık operasyonu: 1 gözaltı

Rusya'nın Ukrayna'daki ilerlemesi sürüyor

Şiddetli yağış nedeniyle bir ev çöktü: 3 kişi yaralandı

HÜDA PAR’dan asgari ücrete ara zam talebi

Rusya, Belarus'a Oreşnik füzeleri konuşlandırıyor

Suriye, uluslararası firmalarla 7 milyar dolarlık enerji yatırım anlaşmaları imzaladı

Nevşehir'de zincirleme kaza: 7 yaralı

Çin uzaya yeni bir uydu gönderdi

Ramanlı: Covid Yasası mağdurlarına ilişkin kanun teklifi bayramdan önce Meclis'e getirilmeli

Umut Kervanı Ergani’de yeni binasında hizmet verecek

Yükleniyor