• BIST 100

    11178,89%-0,04
  • DOLAR

    41,28% 0,11
  • EURO

    48,98% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4889,83% -0,05
  • Ç. ALTIN

    7995,93% -0,37

Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli

14 Nisan 2025, Pazartesi 16:01
14 Nisan 2025, Pazartesi 16:01
Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının korunması için doğumdan sonraki ilk 6 ayda mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocukluk döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Akkoyun, bebeklikten itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirterek, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken teşhis edilebileceğini belirten Dr. Akkoyun, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de özel takip gerektiğini söyledi.

"Tüm çocuklara ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılmalı"

Op. Dr. Akkoyun, "Çocuklarda göz muayenesine doğumdan sonra başlanmalı. Özellikle ilk 6 ay içinde tüm bebekler bir göz doktoruna götürülmeli. Bu erken dönemde doğumsal katarakt, retina hastalıkları, göz tansiyonu, kırma kusurları ve şaşılık gibi birçok hastalık teşhis edilebilir.” dedi.

Prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akkoyun, "Yoğun bakımda oksijen desteği alan bebeklerde, özellikle prematüre retinopatisi gelişme ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu bebekler ilk haftalardan itibaren göz doktoru tarafından düzenli takip edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık, zamanında fark edilmezse kalıcı tembelliğe neden olur"

Çocuklarda sık karşılaşılan problemlerden biri olan şaşılık hakkında da bilgi veren Akkoyun, "Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesidir. Her iki gözün bir noktaya aynı anda odaklanamaması durumudur. Genetik yatkınlık, doğum travmaları ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Toplumda görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır." şeklinde konuştu.

Bazı bebeklerde görülen yalancı şaşılıkla ilgili de açıklama yapan Akkoyun, "Burun kökü geniş olan çocuklarda, özellikle yandan bakıldığında gözlerde kayma varmış gibi bir görüntü oluşabilir. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte düzelir. Ancak gerçek bir şaşılıkla karıştırılmaması için uzman kontrolü şarttır." dedi.

"Göz tembelliği çoğu zaman fark edilmiyor"

Göz tembelliğinin çoğu zaman ebeveynler tarafından geç fark edildiğini belirten Akkoyun, “Göz tembelliği, gözlerden birinin diğerine göre daha az çalışması durumudur. Genellikle 3-3,5 yaşlarında fark edilir. En sık nedeni iki göz arasında numara farkı olmasıdır. Bu durumda çocuk bir gözünü daha fazla kullanır, diğer göz tembelleşir.” dedi.

Tedavi yöntemlerine de değinen Akkoyun, "Gözlük kullanımı ve sağlam gözün belirli sürelerle kapatılması en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Kapama tedavisi en etkili şekilde 3 ila 8 yaş arasında uygulanabilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerde başarı oranı düşer." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık hastalarında göz tembelliği sık görülür"

Akkoyun, şaşılığı olan çocukların büyük kısmında göz tembelliği de bulunduğunu vurgulayarak, "Göz paralelliği bozulduğunda beyin, kayma yapan gözden gelen görüntüyü baskılayarak devre dışı bırakır. Bu da tembelliğe yol açar. Bu nedenle şaşılığı olan çocuklar erken yaşta mutlaka tedavi edilmelidir.” dedi.

Ailelere önemli uyarılar

Op. Dr. Akkoyun, çocuklarda göz sağlığını korumak için ailelere şu uyarılarda bulundu: "İki yaşına kadar çocukların telefon, tablet gibi elektronik cihazlara maruz kalmaması gerekir. 2 ila 7 yaş arasında ise günlük ekran süresi bir saati geçmemeli. Ayrıca gözlerde kayma fark edildiğinde aileler mutlaka bir fotoğraf çekip doktora başvurmalı. Bazı muayeneler damlalı yapılacağı için çocuğun genel sağlık durumu da iyi olmalı." (İLKHA)

Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını

2 ilde denize girişler 3 gün yasaklandı

Pakistan ve Suudi Arabistan arasında stratejik savunma anlaşması

BM: Gazze'de iki günde 40 binden fazla kişi zorla yerinden edildi

Siyonist rejimden Lübnan'a hava saldırısı

ABD’de uzun namlulu tüfekle araca saldırı: 3 ölü

Iğdır'da balya makinesine kapılan genç hayatını kaybetti

Fed faiz kararını açıkladı

Orta Asya’da geniş kapsamlı askeri tatbikat

Yunanistan'da Batı Nil virüsü alarmı

Göçmen teknesinde yangın: 50 ölü

Kolombiya'da hapishanede isyan: 5 ölü, 7 yaralı

Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu görevden uzaklaştırıldı

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 432'ye yükseldi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Ahmed Şara ile görüştü

HÜDA PAR Antalya İl Teşkilatından kırtasiyeci esnafına ziyaret

Hindistan'da beyin yiyen amipten 19 kişi öldü

HÜDA PAR Tarsus İlçe Başkanlığı heyeti muhtarlar ve esnafla bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs'e namahrem ellerin kirletmesine izin vermeyiz”

Durmaz: Antalya'da öğrenci sağlığı için kantinlerde denetimler sıklaştırılmalı

Adana’nın önemli ticaret merkezi su baskınlarıyla boğuşuyor

HÜDA PAR Genç İlçe Başkanı Yusuf Doğru, Soğukpınar köyünde vatandaşların sorunlarını dinledi

TMO çekirdeksiz kuru üzüm alım fiyatını 120 lira olarak açıkladı

Batman'da Kur'an kursu öğrencilerinden Gazze'ye anlamlı yardım

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Gaziantep’te 3 kilo metamfetamin ele geçirildi

Çanakkale açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı'na Prof. Dr. Safi Arpaguş atandı

Meteorolojiden 11 il için sarı kodlu uyarı

Kocaeli’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

Rusya ve Çin arasında nükleer iş birliği anlaşması

Tunceli'de orman yangını