-
BIST 100
16088,00%-1,23
-
DOLAR
44,16% 0,22
-
EURO
50,49% -0,78
-
GRAM ALTIN
7134,90% -0,98
-
Ç. ALTIN
11685,77% -0,65
Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının korunması için doğumdan sonraki ilk 6 ayda mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocukluk döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Akkoyun, bebeklikten itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirterek, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken teşhis edilebileceğini belirten Dr. Akkoyun, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de özel takip gerektiğini söyledi.
"Tüm çocuklara ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılmalı"
Op. Dr. Akkoyun, "Çocuklarda göz muayenesine doğumdan sonra başlanmalı. Özellikle ilk 6 ay içinde tüm bebekler bir göz doktoruna götürülmeli. Bu erken dönemde doğumsal katarakt, retina hastalıkları, göz tansiyonu, kırma kusurları ve şaşılık gibi birçok hastalık teşhis edilebilir.” dedi.
Prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akkoyun, "Yoğun bakımda oksijen desteği alan bebeklerde, özellikle prematüre retinopatisi gelişme ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu bebekler ilk haftalardan itibaren göz doktoru tarafından düzenli takip edilmelidir." ifadelerini kullandı.
"Şaşılık, zamanında fark edilmezse kalıcı tembelliğe neden olur"
Çocuklarda sık karşılaşılan problemlerden biri olan şaşılık hakkında da bilgi veren Akkoyun, "Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesidir. Her iki gözün bir noktaya aynı anda odaklanamaması durumudur. Genetik yatkınlık, doğum travmaları ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Toplumda görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır." şeklinde konuştu.
Bazı bebeklerde görülen yalancı şaşılıkla ilgili de açıklama yapan Akkoyun, "Burun kökü geniş olan çocuklarda, özellikle yandan bakıldığında gözlerde kayma varmış gibi bir görüntü oluşabilir. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte düzelir. Ancak gerçek bir şaşılıkla karıştırılmaması için uzman kontrolü şarttır." dedi.
"Göz tembelliği çoğu zaman fark edilmiyor"
Göz tembelliğinin çoğu zaman ebeveynler tarafından geç fark edildiğini belirten Akkoyun, “Göz tembelliği, gözlerden birinin diğerine göre daha az çalışması durumudur. Genellikle 3-3,5 yaşlarında fark edilir. En sık nedeni iki göz arasında numara farkı olmasıdır. Bu durumda çocuk bir gözünü daha fazla kullanır, diğer göz tembelleşir.” dedi.
Tedavi yöntemlerine de değinen Akkoyun, "Gözlük kullanımı ve sağlam gözün belirli sürelerle kapatılması en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Kapama tedavisi en etkili şekilde 3 ila 8 yaş arasında uygulanabilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerde başarı oranı düşer." ifadelerini kullandı.
"Şaşılık hastalarında göz tembelliği sık görülür"
Akkoyun, şaşılığı olan çocukların büyük kısmında göz tembelliği de bulunduğunu vurgulayarak, "Göz paralelliği bozulduğunda beyin, kayma yapan gözden gelen görüntüyü baskılayarak devre dışı bırakır. Bu da tembelliğe yol açar. Bu nedenle şaşılığı olan çocuklar erken yaşta mutlaka tedavi edilmelidir.” dedi.
Ailelere önemli uyarılar
Op. Dr. Akkoyun, çocuklarda göz sağlığını korumak için ailelere şu uyarılarda bulundu: "İki yaşına kadar çocukların telefon, tablet gibi elektronik cihazlara maruz kalmaması gerekir. 2 ila 7 yaş arasında ise günlük ekran süresi bir saati geçmemeli. Ayrıca gözlerde kayma fark edildiğinde aileler mutlaka bir fotoğraf çekip doktora başvurmalı. Bazı muayeneler damlalı yapılacağı için çocuğun genel sağlık durumu da iyi olmalı." (İLKHA)
Adana’da 1,2 milyon fidan toprakla buluşturuldu
İran’dan BAE’ye liman ve üs uyarısı
Şanlıurfa’da yetim ve ihtiyaç sahibi çocuklara bayramlık giyim yardımı
Kuran kursu öğrencilerinden ihtiyaç sahibi ailelere ramazan kolisi
Adana merkezli bahis operasyonu: 24 şüpheli tutuklandı
İstanbul’da kuyumcudan altın çalınması olayına ilişkin 5 şüpheli tutuklandı
Gaziantep'te haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 3 şüpheli yakalandı
Pazar günü sandıklar kuruluyor: Fransa’daki belediye seçimleri siyasi barometre olacak
Meteoroloji, Siirt için kuvvetli sağanak uyarısı yaptı
Gaziantep'te araması bulunan bir şahıs yakalandı
Komutan Musevi: İran Füzelerinin Hedefe İsabet Oranı Kat kat arttı
11 ilde yatırım dolandırıcılığı operasyonu: 13 şüpheli yakalandı
Ezgi Apartmanı davasında firari sanık Muğla’da yakalandı
Pir-i fani Fethi Bilici: 10 yaşından bu yana oruçlarımı aksatmadım
Millî Eğitim Akademisi sözleşmeli personel alımı sonuçları açıklandı
İran, ABD ve siyonist rejime karşı gösterdiği destek için Çin’e teşekkür etti
Siirt Valisi Kızılkaya’dan 14 Mart Tıp Bayramı mesajı
Konya semalarında leylek göçü
Epstein skandalı büyümeye devam ediyor: New York Sanat Akademisi bağışları geri vermek zorunda kaldı
İranlı Komutan Şikari: ABD bölgeden çekilmeli
İran’da “ABD‑işgal rejimi bağlantılı” üç hücreye operasyon
Muğla’da Ramazanda gıda denetimi devam ediyor
Bayrama sayılı günler kala şeker alışverişi çarşı pazarı canlandırdı
Kuzey Kore’den balistik füze denemesi: Tokyo yönetimi acil toplandı
IHO EBRAR'dan Malatya'da ihtiyaç sahiplerine destek
Meteorolojiden kuvvetli sağanak yağış uyarısı
Rusya Savunma Bakanlığı: Son bir haftada Ukrayna’ya yönelik yoğun saldırılar gerçekleştirildi
Akkuyu Nükleer Güç Santrali 4. güç ünitesinde baskı kirişi yerine yerleştirildi
Ulusal Su Planı yürürlüğe girdi
Yetimler Vakfı Gazzeli Müslümanlara sahur ikramında bulundu
Yükleniyor






