• BIST 100

    9432,55%-0,61
  • DOLAR

    38,40% 0,20
  • EURO

    43,69% -0,02
  • GRAM ALTIN

    4094,52% -0,84
  • Ç. ALTIN

    6581,38% -0,97

Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli

SAĞLIK 14.04.2025 16:01:19 0
Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının korunması için doğumdan sonraki ilk 6 ayda mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocukluk döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Akkoyun, bebeklikten itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirterek, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken teşhis edilebileceğini belirten Dr. Akkoyun, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de özel takip gerektiğini söyledi.

"Tüm çocuklara ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılmalı"

Op. Dr. Akkoyun, "Çocuklarda göz muayenesine doğumdan sonra başlanmalı. Özellikle ilk 6 ay içinde tüm bebekler bir göz doktoruna götürülmeli. Bu erken dönemde doğumsal katarakt, retina hastalıkları, göz tansiyonu, kırma kusurları ve şaşılık gibi birçok hastalık teşhis edilebilir.” dedi.

Prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akkoyun, "Yoğun bakımda oksijen desteği alan bebeklerde, özellikle prematüre retinopatisi gelişme ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu bebekler ilk haftalardan itibaren göz doktoru tarafından düzenli takip edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık, zamanında fark edilmezse kalıcı tembelliğe neden olur"

Çocuklarda sık karşılaşılan problemlerden biri olan şaşılık hakkında da bilgi veren Akkoyun, "Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesidir. Her iki gözün bir noktaya aynı anda odaklanamaması durumudur. Genetik yatkınlık, doğum travmaları ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Toplumda görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır." şeklinde konuştu.

Bazı bebeklerde görülen yalancı şaşılıkla ilgili de açıklama yapan Akkoyun, "Burun kökü geniş olan çocuklarda, özellikle yandan bakıldığında gözlerde kayma varmış gibi bir görüntü oluşabilir. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte düzelir. Ancak gerçek bir şaşılıkla karıştırılmaması için uzman kontrolü şarttır." dedi.

"Göz tembelliği çoğu zaman fark edilmiyor"

Göz tembelliğinin çoğu zaman ebeveynler tarafından geç fark edildiğini belirten Akkoyun, “Göz tembelliği, gözlerden birinin diğerine göre daha az çalışması durumudur. Genellikle 3-3,5 yaşlarında fark edilir. En sık nedeni iki göz arasında numara farkı olmasıdır. Bu durumda çocuk bir gözünü daha fazla kullanır, diğer göz tembelleşir.” dedi.

Tedavi yöntemlerine de değinen Akkoyun, "Gözlük kullanımı ve sağlam gözün belirli sürelerle kapatılması en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Kapama tedavisi en etkili şekilde 3 ila 8 yaş arasında uygulanabilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerde başarı oranı düşer." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık hastalarında göz tembelliği sık görülür"

Akkoyun, şaşılığı olan çocukların büyük kısmında göz tembelliği de bulunduğunu vurgulayarak, "Göz paralelliği bozulduğunda beyin, kayma yapan gözden gelen görüntüyü baskılayarak devre dışı bırakır. Bu da tembelliğe yol açar. Bu nedenle şaşılığı olan çocuklar erken yaşta mutlaka tedavi edilmelidir.” dedi.

Ailelere önemli uyarılar

Op. Dr. Akkoyun, çocuklarda göz sağlığını korumak için ailelere şu uyarılarda bulundu: "İki yaşına kadar çocukların telefon, tablet gibi elektronik cihazlara maruz kalmaması gerekir. 2 ila 7 yaş arasında ise günlük ekran süresi bir saati geçmemeli. Ayrıca gözlerde kayma fark edildiğinde aileler mutlaka bir fotoğraf çekip doktora başvurmalı. Bazı muayeneler damlalı yapılacağı için çocuğun genel sağlık durumu da iyi olmalı." (İLKHA)

Meteorolojiden kuvvetli sağanak uyarısı

Manisa'da hızlı tren viyadük inşaatında çökme: 9 yaralı

İran'da liman patlamasında can kaybı artıyor: 14 ölü, 750 yaralı

İşgalci ABD Yemen'e saldırıyor: Sana ve Sada yine hedef oldu

Dışişleri Bakanlığından İran'a taziye mesajı

Zelenski ateşkes için İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü

Fransa’da camide namaz kılan bir genç 50 yerinden bıçaklanarak vahşice katledildi

İstanbul'da "Mevlid-i Nebi" etkinliği için son hazırlıklar yapılıyor

HÜDA PAR Bingöl heyetinden köy ziyaretleri

Bingöl Umut Kervanı 2025 yılı kurban organizasyonunu duyurdu

Bingöl’de nadir görülen çengel boynuzlu yabani dağ keçileri görüntülendi

Avusturya’da Gazze için “hüzün yürüyüşü” düzenlendi

Irak'tan Suriye'ye buğday yardımı

Takla atan hafif ticari araçta 4 kişi yaralandı

Gazze açlık nedeniyle toplu ölümlerin eşiğinde

Ukrayna: Kursk bölgesinde harekâtımız devam ediyor

İstanbul halkı dağıtılan güllerle "Mevlid-i Nebi" etkinliğine davet edildi

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Dar ile görüştü

İzmir'de DAİŞ operasyonu: 13 gözaltı

Malatya Büyükşehir Belediyesi'nden asfaltlamada gece mesaisi

Trump’ın elçisi Witkoff dördüncü kez Putin’le görüştü

Kars'ta trafik kazası: 1 ölü 5 yaralı

Macron ve Zelenskiy ateşkesi görüştü

Hindistan ve Pakistan arasında gerilim büyüyor

Nijerya'da maden sahasına silahlı saldırı: 14 ölü

Zelenski, Trump ile Vatikan görüşmesinin içeriğine ilişkin ipuçlarını paylaştı

İran ile ABD arasındaki görüşmelerin üçüncü turu Umman'da 

Ağrı ve Muğla’da göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik operasyon

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'a gidiyor

Uganda'da ebola salgınında yeni gelişme

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ