-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% 0,04
-
EURO
51,33% 0,06
-
GRAM ALTIN
6608,37% -0,20
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının korunması için doğumdan sonraki ilk 6 ayda mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocukluk döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Akkoyun, bebeklikten itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirterek, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
Bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken teşhis edilebileceğini belirten Dr. Akkoyun, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de özel takip gerektiğini söyledi.
"Tüm çocuklara ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılmalı"
Op. Dr. Akkoyun, "Çocuklarda göz muayenesine doğumdan sonra başlanmalı. Özellikle ilk 6 ay içinde tüm bebekler bir göz doktoruna götürülmeli. Bu erken dönemde doğumsal katarakt, retina hastalıkları, göz tansiyonu, kırma kusurları ve şaşılık gibi birçok hastalık teşhis edilebilir.” dedi.
Prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akkoyun, "Yoğun bakımda oksijen desteği alan bebeklerde, özellikle prematüre retinopatisi gelişme ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu bebekler ilk haftalardan itibaren göz doktoru tarafından düzenli takip edilmelidir." ifadelerini kullandı.
"Şaşılık, zamanında fark edilmezse kalıcı tembelliğe neden olur"
Çocuklarda sık karşılaşılan problemlerden biri olan şaşılık hakkında da bilgi veren Akkoyun, "Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesidir. Her iki gözün bir noktaya aynı anda odaklanamaması durumudur. Genetik yatkınlık, doğum travmaları ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Toplumda görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır." şeklinde konuştu.
Bazı bebeklerde görülen yalancı şaşılıkla ilgili de açıklama yapan Akkoyun, "Burun kökü geniş olan çocuklarda, özellikle yandan bakıldığında gözlerde kayma varmış gibi bir görüntü oluşabilir. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte düzelir. Ancak gerçek bir şaşılıkla karıştırılmaması için uzman kontrolü şarttır." dedi.
"Göz tembelliği çoğu zaman fark edilmiyor"
Göz tembelliğinin çoğu zaman ebeveynler tarafından geç fark edildiğini belirten Akkoyun, “Göz tembelliği, gözlerden birinin diğerine göre daha az çalışması durumudur. Genellikle 3-3,5 yaşlarında fark edilir. En sık nedeni iki göz arasında numara farkı olmasıdır. Bu durumda çocuk bir gözünü daha fazla kullanır, diğer göz tembelleşir.” dedi.
Tedavi yöntemlerine de değinen Akkoyun, "Gözlük kullanımı ve sağlam gözün belirli sürelerle kapatılması en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Kapama tedavisi en etkili şekilde 3 ila 8 yaş arasında uygulanabilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerde başarı oranı düşer." ifadelerini kullandı.
"Şaşılık hastalarında göz tembelliği sık görülür"
Akkoyun, şaşılığı olan çocukların büyük kısmında göz tembelliği de bulunduğunu vurgulayarak, "Göz paralelliği bozulduğunda beyin, kayma yapan gözden gelen görüntüyü baskılayarak devre dışı bırakır. Bu da tembelliğe yol açar. Bu nedenle şaşılığı olan çocuklar erken yaşta mutlaka tedavi edilmelidir.” dedi.
Ailelere önemli uyarılar
Op. Dr. Akkoyun, çocuklarda göz sağlığını korumak için ailelere şu uyarılarda bulundu: "İki yaşına kadar çocukların telefon, tablet gibi elektronik cihazlara maruz kalmaması gerekir. 2 ila 7 yaş arasında ise günlük ekran süresi bir saati geçmemeli. Ayrıca gözlerde kayma fark edildiğinde aileler mutlaka bir fotoğraf çekip doktora başvurmalı. Bazı muayeneler damlalı yapılacağı için çocuğun genel sağlık durumu da iyi olmalı." (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Malatya'da yol verme tartışması kanlı bitti: 2 yaralı, 3 gözaltı
Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) Araştırma ve Eğitim Programı kabul edildi
Sivas'ta "1 dakikada 1 hatim" programı düzenlendi
BM: Gazze'de 18 binden fazla hasta acilen tedaviye ihtiyaç duyuyor
Rusya: Donetsk'te 2 yerleşim birimini ele geçirdik
Pakistan'dan ABD'ye füze programı yanıtı
İran Kızılayı: ABD-israil saldırılarında 70 binden fazla sivil bina zarar gördü
Estonya: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti
Şırnak'ta kar temizleme çalışmaları devam ediyor
Mersin Valisi Atilla Toros: Bayramda 32 bin personelle sahadayız
ABD’nin enerji ablukası altındaki Küba’ya Rus petrolü
MTB Başkanı Özcan'dan Ramazan Bayramı mesajı
Umut Kervanı Tarsus’tan ihtiyaç sahiplerine iyilik köprüsü
Bayramda Mersin’de hava nasıl olacak?
Nevşehir'de zincirleme kaza: 2 ölü, 7 yaralı
Mutsuzluğun en büyük nedenlerinden biri kıyaslama davranışı
Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü
Bölge ülkeleri Riyad toplantısı sonrası ortak bildiri yayımladı
Rusya'dan küresel piyasaya akaryakıt İhracat yasağı hazırlığı
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Midyat’a ziyaret
HÜDA PAR Antalya İl Başkanı Durmaz: Bayramı vesile kılarak zulümlerin sona ermesi için dualar edelim
ABD’nin NATO’ya yönelik tehditleri sonrası Merz'den açıklama: Avrupa’nın önceliği savaşın sona ermesi
Yapıcıoğlu’ndan Ramazan Bayramı mesajı: Ümmetin ittihadı acil bir ihtiyaçtır
Meyvelerin raf ömrü doğal yağlarla uzatılıyor
Prof. Dr. Süleymanlı: Tüm zorluklara rağmen bayramlar varlığını sürdürüyor
HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Bayramlar kardeşliğin ve ümmet bilincinin yeniden inşasıdır
Şırnak'ta bayram öncesi trafik seferberliği: 4 bin 300 personel sahada
AB: ABD ve israilin İran'a yönelik saldırıları uluslararası hukukta meşru bir zemine dayanmıyor
Erakçi: Altyapımıza yeniden saldırı olursa sınır tanımayacağız!
Yükleniyor







