• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli

14 Nisan 2025, Pazartesi 16:01
14 Nisan 2025, Pazartesi 16:01
Op. Dr. Akkoyun: Çocukluk döneminde göz sağlığı ihmal edilmemeli
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocuklarda göz sağlığının korunması için doğumdan sonraki ilk 6 ayda mutlaka göz muayenesinin yapılması gerektiğini söyledi.

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burak Akkoyun, çocukluk döneminde göz sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Akkoyun, bebeklikten itibaren her yaşta göz muayenesi yapılabileceğini belirterek, özellikle doğumdan sonraki ilk 6 ayda tüm çocukların göz doktoru tarafından kontrol edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Bu sayede şaşılık, kırma kusurları, doğumsal katarakt ve retina gibi ciddi göz hastalıklarının erken teşhis edilebileceğini belirten Dr. Akkoyun, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de özel takip gerektiğini söyledi.

"Tüm çocuklara ilk 6 ay içinde mutlaka göz muayenesi yapılmalı"

Op. Dr. Akkoyun, "Çocuklarda göz muayenesine doğumdan sonra başlanmalı. Özellikle ilk 6 ay içinde tüm bebekler bir göz doktoruna götürülmeli. Bu erken dönemde doğumsal katarakt, retina hastalıkları, göz tansiyonu, kırma kusurları ve şaşılık gibi birçok hastalık teşhis edilebilir.” dedi.

Prematüre doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde riskin daha yüksek olduğuna dikkat çeken Akkoyun, "Yoğun bakımda oksijen desteği alan bebeklerde, özellikle prematüre retinopatisi gelişme ihtimali yüksektir. Bu nedenle bu bebekler ilk haftalardan itibaren göz doktoru tarafından düzenli takip edilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık, zamanında fark edilmezse kalıcı tembelliğe neden olur"

Çocuklarda sık karşılaşılan problemlerden biri olan şaşılık hakkında da bilgi veren Akkoyun, "Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesidir. Her iki gözün bir noktaya aynı anda odaklanamaması durumudur. Genetik yatkınlık, doğum travmaları ve enfeksiyonlar gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Toplumda görülme oranı yüzde 2 ila 4 arasındadır." şeklinde konuştu.

Bazı bebeklerde görülen yalancı şaşılıkla ilgili de açıklama yapan Akkoyun, "Burun kökü geniş olan çocuklarda, özellikle yandan bakıldığında gözlerde kayma varmış gibi bir görüntü oluşabilir. Bu durum çoğunlukla yaşla birlikte düzelir. Ancak gerçek bir şaşılıkla karıştırılmaması için uzman kontrolü şarttır." dedi.

"Göz tembelliği çoğu zaman fark edilmiyor"

Göz tembelliğinin çoğu zaman ebeveynler tarafından geç fark edildiğini belirten Akkoyun, “Göz tembelliği, gözlerden birinin diğerine göre daha az çalışması durumudur. Genellikle 3-3,5 yaşlarında fark edilir. En sık nedeni iki göz arasında numara farkı olmasıdır. Bu durumda çocuk bir gözünü daha fazla kullanır, diğer göz tembelleşir.” dedi.

Tedavi yöntemlerine de değinen Akkoyun, "Gözlük kullanımı ve sağlam gözün belirli sürelerle kapatılması en yaygın tedavi yöntemlerindendir. Kapama tedavisi en etkili şekilde 3 ila 8 yaş arasında uygulanabilir. Bu yaştan sonra yapılan tedavilerde başarı oranı düşer." ifadelerini kullandı.

"Şaşılık hastalarında göz tembelliği sık görülür"

Akkoyun, şaşılığı olan çocukların büyük kısmında göz tembelliği de bulunduğunu vurgulayarak, "Göz paralelliği bozulduğunda beyin, kayma yapan gözden gelen görüntüyü baskılayarak devre dışı bırakır. Bu da tembelliğe yol açar. Bu nedenle şaşılığı olan çocuklar erken yaşta mutlaka tedavi edilmelidir.” dedi.

Ailelere önemli uyarılar

Op. Dr. Akkoyun, çocuklarda göz sağlığını korumak için ailelere şu uyarılarda bulundu: "İki yaşına kadar çocukların telefon, tablet gibi elektronik cihazlara maruz kalmaması gerekir. 2 ila 7 yaş arasında ise günlük ekran süresi bir saati geçmemeli. Ayrıca gözlerde kayma fark edildiğinde aileler mutlaka bir fotoğraf çekip doktora başvurmalı. Bazı muayeneler damlalı yapılacağı için çocuğun genel sağlık durumu da iyi olmalı." (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Başkan Kaplan’dan Ramazan Çağrısı Alışverişimiz Yerel Esnaftan Yapalım

Batman'da direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza yaptı

Brezilya’da yolcu teknesi battı: 2 ölü 7 kayıp

Batman'da park halindeki otomobil alev aldı

Fransız savcılar, Epstein dosyalarını incelemek üzere özel bir ekip kurdu

Meteoroloji’den fırtına ve toz taşınımı uyarısı

Bayraktar TB-3 NATO tatbikatında hedefi tam isabet vurdu

Zelenski’den seçim mesajı: Önce ateşkes ve güvenlik

Gazze’nin kuzeyinde çadıra İHA saldırısı: En az 8 şehid

Prof. Dr. Kansoy: Çocukluk çağı kanserlerinin üçte biri lösemi

EPDK’dan doğal gazda tüketiciye yeni haklar

Ticaret Bakanlığı operasyonlarda 85 bin 342 canlı hayvan ele geçirdi

Elazığ'da "Şehitler Gecesi" programı düzenlendi

İşgal rejimi, Batı Şeria'da Filistinlilerin zeytin ağaçlarını söküyor

Sahte savcı ve polis dolandırıcılığına operasyon: 22 tutuklama

Fırtına nedeniyle bazı feribot seferleri durduruldu

Akdeniz'de 4 büyüklüğünde deprem

Mersin’de "Şubat Ayı Şehadet Ayı" programı duygusal anlara sahne oldu

Bursa'da minibüs ve otomobil çarpıştı: 9 yaralı

Meteoroloji'den kuvvetli yağış, fırtına ve çığ uyarısı

Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması

Libya'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Başkan Kaplan’dan Ramazan Çağrısı Alışverişimiz Yerel Esnaftan Yapalım

Batman'da direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü kaza yaptı

Brezilya’da yolcu teknesi battı: 2 ölü 7 kayıp

Batman'da park halindeki otomobil alev aldı

Fransız savcılar, Epstein dosyalarını incelemek üzere özel bir ekip kurdu

Meteoroloji’den fırtına ve toz taşınımı uyarısı

Bayraktar TB-3 NATO tatbikatında hedefi tam isabet vurdu