• BIST 100

    16355,91%1,37
  • DOLAR

    44,58% 0,01
  • EURO

    51,50% 0,08
  • GRAM ALTIN

    6681,35% -0,33
  • Ç. ALTIN

    10800,37% -0,81

Op. Dr. Kaydu: “Kalıcı körlüğe kadar götüren sinsi hastalık glokom”

17 Nisan 2023, Pazartesi 10:30
17 Nisan 2023, Pazartesi 10:30
Op. Dr. Kaydu: “Kalıcı körlüğe kadar götüren sinsi hastalık glokom”
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Op. Dr. Kaydu: “Kalıcı körlüğe kadar götüren sinsi hastalık glokom”

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığı olan glokoma karşı uyardı. Hastalığın ilerleyen evrelerde kalıcı görme kaybına neden olabileceğini vurgulayan Kaydu, erken teşhis koyulmasının hasarın önlenmesi açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kaydu, halk arasında göz tansiyonu ya da karasu hastalığı olarak adlandırılan glokom hastalığına karşı uyardı. Hastalığın tedavi edilmez ise kalıcı görme kaybına neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Kaydu, hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:
'Halk arasında ‘karasu’ adıyla bilinen glokom, diğer adıyla göz tansiyonu, genellikle belirti vermeden gizlice ilerleyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise, kalıcı görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içerisindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Göz tansiyonu (glokom), her yaşta görülebilir. Ancak, 40 yaşın üzerindeki hastalarda daha sıklıkla görüldüğünden bu hastaların yılda bir defa göz tansiyonu kontrolünden geçmesi gerekir. Ailesinde göz tansiyonu olanlar ise daha sık kontrolden geçmelidir. Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez. Erken dönemde bazı hastalarda sabahları bariz baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi, televizyon izlerken göz etrafında ağrı, vb. belirtiler ortaya çıkabilir. göz tansiyonu (glokom), birçok hasta tarafından, ancak, ileri dönemde ve bariz görme kaybı ortaya çıktığında fark edilir. Aile bireylerinde bulunan glokom hastalığı, ilerleyen yaşlarda görülen şeker hastalığı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren glokom riskini artırır. Diğer bir glokom tipi ise, ileri yaşlarda ani bir şekilde krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı-kusma ile ortaya çıkar. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.”

“Her sene göz tansiyonunuzu ölçtürün”
Glokomun, tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamayacağını belirten Dr. Kaydu, hastalığın uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabileceği ve görme kaybının ilerlemesinin engellenebileceğini belirtti. Dr. Kaydu, “Göz tansiyonu (glokom) da görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışı, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktoru tarafında düzenli aralıklarla yapılan muayeneler, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yöntemdir. Glokom, dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru, “tonometre” adı verilen bir aletle hastanın göz içi basıncını ölçer. Hastaya göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler. Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. RNFL, NFA veya HRT gibi görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri tetkikler de uygulanabilir. Açık açılı glokom, öncelikle, göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Dirençli vakalarda veya glokom tipine göre cerrahi tedaviler uygulanabilir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı tipinde ise tedavi çok acildir. Lazer tedavileri, kontrol altına alınamayan glokomda veya kapalı açılı glokomda kullanılabilir. Glokom sinsi bir hastalıktır. Her sene göz tansiyonunuzu ölçtürmeyi unutmayınız” dedi.
admin

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

İran: ABD, uranyum çalmak için 'aldatma operasyonu' yapmış olabilir

Orban: Türk Akım’ı patlatma girişimi Ukrayna’nın eylemleriyle örtüşüyor

Mersin'den siyonist rejimin Filistinli esirlere yönelik idam kararına tepki

Narin Güran cinayeti davasında Nevzat Bahtiyar yeniden hâkim karşısında: Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi

Lübnan’dan siyonist rejim’e sert mesaj: Askeri varlık kabul edilemez

Sosyal medyada ‘tetikçi borsası’: 38 kişi adliyeye sevk edildi

Benzin ve motorin zammı iptal edildi

Trump: Kanada’ya askeri müdahale planımız yok

Gazzeli Dr. Abu Shaaban: Siyonistler sadece Mescid-i Aksa’yı kapatmakla kalmıyor, Kudüs halkına karşı şiddeti de artırıyor

Lavrov: Ortadoğu krizinde Rusya-İslam diyaloğu kritik önem taşıyor

Peskov: TürkAkım ve Mavi Akım’a yönelik saldırılar tehlikeli boyutta

Dijitalde en büyük risk ‘Bana bir şey olmaz’ algısı!

Gaziantep'te Kutsal Emanetler Sergisi açıldı

Malatya'da traktör kazası: Sürücü hayatını kaybetti

Mevsim değişimi, ruh sağlığını da değiştiriyor!

Meteorolojiden Konya ve çevresi için zirai don uyarısı

Batman'da toprak kayması yaşandı

Karanlık yapıların adamı Yalçın Küçük öldü

Petrolcity’de İstikrar Sürüyor: Keleş Yeniden Yola Devam

Diyarbakır'dan işgal rejimine tepki: Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir

İzmir'de Bayraklı Tünelleri çıkışında motosiklet kazası: 1 ağır yaralı

Diyarbakır’da uyuşturucu operasyonu: 14 gözaltı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplandı

Dr. Tüzün,: Anne sütü bebek sağlığı ve bağışıklık sistemi için kritik rol oynuyor

Malatya'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 ölü

Şanlıurfa'da TEMA Vakfı'ndan Harran Ovası uyarısı: Ovalarımız betonlaşmaya teslim edilmemeli

Diyarbakır’da ruhsatsız silah operasyonu

Diyarbakır’da çeşitli suçlardan aranan 157 kişi yakalandı

Gaziantep'te aileler ve çocukları camide düzenlenen etkinlikte bir araya geldi

Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İran: ABD, uranyum çalmak için 'aldatma operasyonu' yapmış olabilir

Orban: Türk Akım’ı patlatma girişimi Ukrayna’nın eylemleriyle örtüşüyor

Mersin'den siyonist rejimin Filistinli esirlere yönelik idam kararına tepki

Narin Güran cinayeti davasında Nevzat Bahtiyar yeniden hâkim karşısında: Savcı ağırlaştırılmış müebbet istedi

Lübnan’dan siyonist rejim’e sert mesaj: Askeri varlık kabul edilemez

Sosyal medyada ‘tetikçi borsası’: 38 kişi adliyeye sevk edildi

Benzin ve motorin zammı iptal edildi