• BIST 100

    9271,06%2,91
  • DOLAR

    39,15% -0,11
  • EURO

    44,63% -0,56
  • GRAM ALTIN

    4227,66% -0,81
  • Ç. ALTIN

    6736,38% 0,36

Op. Dr. Kuzu: Risk grubundaki kadınlar yılda en az bir defa muayene olmalı

SAĞLIK 14.10.2024 14:01:13 0
Op. Dr. Kuzu: Risk grubundaki kadınlar yılda en az bir defa muayene olmalı

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Uzmanı Op. Dr. Resul Kuzu, "1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla risk altındaki kadınlara tavsiyelerde bulundu.

Kuzu kadınlarda sık görülen meme kanserinin erken teşhisle tedavi edilebildiğini belirterek, 18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye etti.

"Her 8 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir"

18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye eden Op. Dr. Resul Kuzu,"1-31 Ekim meme kanseriyle İlgili farkındalık oluşturma ve bilgilendirme ayı olduğundan biz de halkımızı bilgilendirmek istedik. Meme kanseri kadınlarda çok sık görünen, çok yaygın görülen bir kanser türüdür. Yaklaşık olarak her 8 kadından birinde meme kanseri görülebilmektedir. Bu hastalığın sevindirici tek yanı tedavisi olması mümkün, yeter ki erken teşhis koyalım. Bu noktada hastalarımıza yapması gereken nedir? Erken teşhis yapmamız için 18 yaşını doldurmuş her kadının evde kendi kendine ayda bir muayene yapmasını tavsiye ediyoruz. Bu yapacağı muayenede nelere dikkat etmesi gerekiyor. Meme dokusunun cildinde renk değişimi, morarma, bir yara, eline gelebilecek bir kitle, doku, koltuk altı dahil. Meme başında çökme gibi bulgular olduğunda genel cerrahi polikliniğine başvurmalarını öneriyoruz." dedi.

"Risk grubundakiler daha dikkatli olmalı"

Risk grubundaki kadınların yılda en az bir defa muayene olması gerektiğini belirten Kuzu, "Ayrıca 40 yaşını geçmiş hastalarımız ve risk grubunu geçmiş hastalarımız düzenli meme muayenesine gelmesini tavsiye ediyoruz. Risk grubu dediğimiz kişiler annesinde, kız kardeşinde, anneannesi gibi yakın ailesinde, akrabalarında meme kanseri olan hastalar, sigara içenler herhangi gibi bir sebepten dolayı rahim ameliyatı olmuş hastalar, rahim ve tüpleri alınmış hastalar. Herhangi bir jinekolojik hastalıktan ötürü hormon kullanan hastalar bunlar risk gurubundaki hastalardır. Bunlar özellikli hastalar, normal insanlara diğer kadınlara oranla meme kanseri riski görünme oranı daha yüksektir. Bunların düzenli olarak periyodik olarak meme muayenesine gelmelerini tavsiye ediyoruz. Genel cerrah, KETEM ve aile hekimlerine yılda bir olmak üzere başvurabilirler." ifadelerini kullandı.

"Yanlış poliklinik için sıra almayın"

Meme kanseri hastalarının yanlışlıkla göğüs hastalıklarına randevu alabildiklerine değinen Kuzu, "Bu hastalıkta önemli olan bir noktada toplumumuzda meme dokusu göğüs diye tarif edildiği için yanlışlıkla göğüs hasatlıkları polikliniğine sıra alan hastalarımız oluyor. Meme kanseriyle ilgili gerekli tetkikleri genel cerrahi uzmanı yapmaktadır." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bakan Işıkhan, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü

Emine hocanın çağrısına Umut Kervanı'ndan destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DSP Genel Başkanı Aksakal'ı kabul etti

Biorezonans ile 90 dakikada sigara bırakma imkânı

Bakan Kacır'dan OSB başvurularına ilişkin açıklama

Kocaeli'de 11 bin 970 litre sahte madeni yağ ele geçirildi

Kurban pazarlarında hareketlilik başladı: Fiyatlar uygun, seçenek bol

Son enflasyon verisiyle tüm maaş hesapları değişti: İşte yeni rakamlar  

Kurban Bayramı Boyunca Belediye Otobüsleri Ücretsiz Hizmet Verecek

Ege Denizi'nde 5 büyüklüğünde korkutan deprem

Yüreğir'de asayiş operasyonu: 755 kişi yakalandı

Kur'an, dua ve sünnetle tanışan minikler; mezuniyet coşkusunu aileleriyle paylaştı

Besiciler: Kurbanlıklarda bu yıl fiyat aynı ama talep yok

Adana'da bir kişi alışveriş yaptığı büfeyi soydu

Dr. Yavuz Selim Sılay: Hacamat, ehil ellerde şifa vesilesidir

YKS 2025'e rekor başvuru! Hangi alanlara ilgi arttı?

Erkoç: Trafikte empati kurmak, bayramın maneviyatına en çok yakışan davranıştır

Karataş Kaymakamlığı binasına taşlı saldırı: 1 kişi tutuklandı

Balcalı da sigarayı bırakma polikliniği hizmete girdi

Diyarbakır’da kargo şirketi görünümlü uyuşturucu ağı: 9 tutuklama

Şanlıurfa Umut Kervanı yurt içi ve yurt dışında kurban organizasyonlarını sürdürüyor

Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai istifa etti

Müftü Dolu: Kurban, Allah'a yaklaşmanın vesilesidir

Baro Başkanı Çakan: Gazze'de savaş suçu işleniyor, uluslararası hukuk harekete geçmeli

Kurban Bayramı dolayısıyla cezaevlerinde açık görüş yapılacak

TBMM başkanını seçiyor

Gürbulak'ta kömüre emdirilmiş 1 ton 870 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

Kurban Bayramı dolayısıyla yollarda ağır taşıtlara kısıtlama

45 ay sonra bir ilk: Market endeksi mayıs ayında düştü

İmam Hatipli iki öğrenciden Türkiye birinciliği: Hem başarı hem maneviyat

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ