• BIST 100

    9350,01%0,41
  • DOLAR

    39,37% 0,08
  • EURO

    45,48% 0,10
  • GRAM ALTIN

    4305,94% 0,50
  • Ç. ALTIN

    6934,05% 0,00
Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın
SAĞLIK
Tarih: 1.05.2025 12:08
Güncelleme: 1.05.2025 12:08
Kaynak: ILKHA
Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

21'inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, havaların ısınmasıyla birlikte güneş gözlüğü alışverişlerinin arttığını belirterek doğru güneş gözlüğü seçiminin göz sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çe

Başta Güneydoğu olmak üzere birçok bölgede mevsim sıcaklıkları kendini hissettirmeye başladı. Güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmanın en güvenli yolu, doğru güneş gözlüğü seçimiyle ultraviyole ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlamaktır.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli tavsiyelerde bulunan 21'inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, kalitesiz gözlüklerin sağlık açısından risk taşıdığına vurgu yaptı.

Özellikle güneşli günlerde gözlere yönelik önemli bir korunma kalkanı işlevi gören güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, "Havaların ısınmasıyla birlikte güneşten yayılan ultraviyole ışınları, ülkemiz ve bölgemiz genelinde dik geldiği için göze ciddi zararlar verebilir. Bahar ve yaz aylarında ultraviyole koruyucu güneş gözlüğü takmak, göz ve görme sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte optisyenlik müesseselerimize giderek güneş gözlüğü talep etmektedirler." şeklinde konuştu.

"Her koyu camlı gözlük, koruyucu bir güneş gözlüğü değildir"

Güneş gözlüğü alırken, göz sağlığını koruyacak özelliklere sahip bir gözlük seçmenin önemine değinen Erdoğan, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bunlardan en önemlisi, her koyu camlı gözlüğün koruyucu güneş gözlüğü olmadığıdır. Güneş gözlüğü alırken optisyenlik müesseselerini tercih etmek büyük bir önem taşır. Optisyenlik müesseselerinde satılan güneş gözlükleri, Ticaret Bakanlığı'nın denetiminde laboratuvar ortamında test edildikten sonra satışa sunulmaktadır. Güneş gözlüklerini, optik mağazalar dışındaki internet siteleri veya merdiven altı yerlerden aldığınızda, ürünün orijinal olup olmadığı ve ultraviyole ışınlarını geçirip geçirmediği konusunda herhangi bir güvence bulunmamaktadır. Güneş gözlüğü camları ne kadar koyu olursa, göz bebeklerimiz o kadar büyür. Ancak ultraviyole ışınlardan korumayan bir cam söz konusu olduğunda, zararlı ışıkların göz bebeğine girmesi daha fazla olacaktır. Orijinal olmayan güneş gözlükleri, fotokeratit (göz yanığı), erken yaşta glokom ve sarı nokta gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir."

"Göz sağlığınız için merdiven altı yerlerden gözlük almayın"

Gözlük alırken Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Vatandaşlar, gözlük almak istediklerinde mutlaka Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın denetiminde olan optisyenlik müesseselerini tercih etmelidir. Bu tür mağazalar sürekli olarak denetlenmektedir. Vatandaşlarımız, optisyenlik müesseselerine gelerek yüzlerine, göz hatlarına ve yapısına en uygun gözlükleri ve ultraviyole ışınlarının yoğunluğuna en çok karşı koyan gözlükleri rahatlıkla seçebilirler. Optisyenlik müesseseleri, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın denetimine tabi olurken, merdiven altı satış yapılan yerler ve internet siteleri maalesef bu denetimlere tabi değildir. Bu konuda yetkililerden ricamız, optisyenlik müesseseleri gibi merdiven altı satış noktaları ve internet sitelerinin de denetlenmesi, böylece sağlıksız ortamların ortadan kaldırılması gerektiğidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı

Altun: israil’in, İran Radyo ve Televizyon Kurumuna saldırması katliamdır

İran'dan yeni misilleme! Tel Aviv ve Hayfa ateş altında

BM: Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırılar devam ediyor

İran, siyonist rejim televizyonlarına tahliye uyarısı yaptı

Güney Afrika’da sel felaketi: 90 ölü

ABD, Rusya'yla diplomatik temsilciliklere ilişkin müzakereleri iptal etti

Kazakistan ile Çin arasında 24 anlaşma imzalandı

ANFİDAP: Mutlak kötülük israile karşı insanlık yekvücut olmalı

ABD'nin USS Nimitz uçak gemisi Orta Doğu'ya gidiyor

Dışişleri Bakanı Fidan, BAE'li mevkidaşı ile görüştü

Hatay’da orman yangını

İran en büyük ve en yoğun füze saldırısına hazırlanıyor: Tel Aviv'i boşaltın!

Vali Yavuz: Gazze'de çocuklar dünyanın gözü önünde katledilmektedir

MASKİ'ye personel alımı kura çekimi ile yapıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kabadayılık taslayan israil kendi varlığını ve geleceğini riske atıyor

HÜDA PAR'dan Meclis Başkanı Kurtulmuş'a tebrik ziyareti

Siyonist işgalciler İran devlet televizyonunu vurdu

Pezeşkiyan: ABD, siyonist rejimi dizginlemezse daha acı karşılık vereceğiz

Bingöl’de orman yangını

Örtü yangınında 2 ev küle döndü

Bingöl’de göçmen kaçakçılığı operasyonu

Adana’da trafik denetimlerinde 10 bin 789 sürücüye ceza kesildi

İran: Bu gece israil'i daha sert vuracağız

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Trump'tan küstah tehdit: Tahran derhal tahliye edilmeli, anlaşmayı imzalamalıydılar

Siyonist rejimde 24 bina yerle bir oldu, binlerce kişi tahliye edildi

Küresel Gazze Yürüyüşü'ne katılanlar Türkiye'ye dönmeye başladı

Şırnak'ta bazı bölgeler geçici özel güvenlik kararı

AB, Rusya'ya uyguladığı yaptırımların süresini uzattı

Hayfa'daki petrol rafinerisi kapatıldı

Suriye hava sahasını kapattı