• BIST 100

    10884,63%0,32
  • DOLAR

    40,66% -0,03
  • EURO

    47,32% 0,46
  • GRAM ALTIN

    4403,01% -0,40
  • Ç. ALTIN

    7052,65% -0,05

Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın

01 Mayıs 2025, Perşembe 12:08
01 Mayıs 2025, Perşembe 12:08
Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Erdoğan: Yetkisiz ve denetimsiz ortamlardan gözlük almayın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

21'inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, havaların ısınmasıyla birlikte güneş gözlüğü alışverişlerinin arttığını belirterek doğru güneş gözlüğü seçiminin göz sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğuna dikkat çe

Başta Güneydoğu olmak üzere birçok bölgede mevsim sıcaklıkları kendini hissettirmeye başladı. Güneş ışınlarının göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmanın en güvenli yolu, doğru güneş gözlüğü seçimiyle ultraviyole ışınlarına karşı etkili bir koruma sağlamaktır.

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli tavsiyelerde bulunan 21'inci Bölge Güneydoğu Optisyenler Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, kalitesiz gözlüklerin sağlık açısından risk taşıdığına vurgu yaptı.

Özellikle güneşli günlerde gözlere yönelik önemli bir korunma kalkanı işlevi gören güneş gözlüklerinin göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Erdoğan, "Havaların ısınmasıyla birlikte güneşten yayılan ultraviyole ışınları, ülkemiz ve bölgemiz genelinde dik geldiği için göze ciddi zararlar verebilir. Bahar ve yaz aylarında ultraviyole koruyucu güneş gözlüğü takmak, göz ve görme sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlar, havaların ısınmasıyla birlikte optisyenlik müesseselerimize giderek güneş gözlüğü talep etmektedirler." şeklinde konuştu.

"Her koyu camlı gözlük, koruyucu bir güneş gözlüğü değildir"

Güneş gözlüğü alırken, göz sağlığını koruyacak özelliklere sahip bir gözlük seçmenin önemine değinen Erdoğan, güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bunlardan en önemlisi, her koyu camlı gözlüğün koruyucu güneş gözlüğü olmadığıdır. Güneş gözlüğü alırken optisyenlik müesseselerini tercih etmek büyük bir önem taşır. Optisyenlik müesseselerinde satılan güneş gözlükleri, Ticaret Bakanlığı'nın denetiminde laboratuvar ortamında test edildikten sonra satışa sunulmaktadır. Güneş gözlüklerini, optik mağazalar dışındaki internet siteleri veya merdiven altı yerlerden aldığınızda, ürünün orijinal olup olmadığı ve ultraviyole ışınlarını geçirip geçirmediği konusunda herhangi bir güvence bulunmamaktadır. Güneş gözlüğü camları ne kadar koyu olursa, göz bebeklerimiz o kadar büyür. Ancak ultraviyole ışınlardan korumayan bir cam söz konusu olduğunda, zararlı ışıkların göz bebeğine girmesi daha fazla olacaktır. Orijinal olmayan güneş gözlükleri, fotokeratit (göz yanığı), erken yaşta glokom ve sarı nokta gibi ciddi göz rahatsızlıklarına yol açabilir."

"Göz sağlığınız için merdiven altı yerlerden gözlük almayın"

Gözlük alırken Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren optisyenlik müesseselerinin tercih edilmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Vatandaşlar, gözlük almak istediklerinde mutlaka Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın denetiminde olan optisyenlik müesseselerini tercih etmelidir. Bu tür mağazalar sürekli olarak denetlenmektedir. Vatandaşlarımız, optisyenlik müesseselerine gelerek yüzlerine, göz hatlarına ve yapısına en uygun gözlükleri ve ultraviyole ışınlarının yoğunluğuna en çok karşı koyan gözlükleri rahatlıkla seçebilirler. Optisyenlik müesseseleri, Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın denetimine tabi olurken, merdiven altı satış yapılan yerler ve internet siteleri maalesef bu denetimlere tabi değildir. Bu konuda yetkililerden ricamız, optisyenlik müesseseleri gibi merdiven altı satış noktaları ve internet sitelerinin de denetlenmesi, böylece sağlıksız ortamların ortadan kaldırılması gerektiğidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Yeşilyurt Belediye Meclisi, ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi

Cezayir'de keşif uçağı düştü: 4 ölü

Bartın'da 4 ayrı noktada orman yangını

Hizbullah: Silahsızlandırma kararı, Lübnan’ı israil karşısında caydırıcılıktan yoksun bırakır

Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki yol çalışmalarını sürdürüyor

Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme atamaları yapıldı

Bosnalı Sırp lider Dodik görevden alındı

Gana'da askeri helikopter düştü

Trump'tan Hindistan'a ek vergi kararı

Birmingham Havalimanı, kaza sonrası tüm uçuşları durdurdu

Gaziantep'te zincirleme kaza: 9 yaralı

Putin ile Trump'ın temsilcisi Witkoff görüştü

HAMAS'tan Gazze için küresel eylemlerin artırılması çağrısı

Filipinler'de gecekondu mahallesinde büyük yangın

Batman'da müstakil evin bahçesinde yangın paniğe yol açtı

Ticaret Bakanlığı dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı

Myanmar'da toprak kayması: 8 ölü

Semeru Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Polonya'da Cumhurbaşkanı Nawrocki göreve başladı

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personeline yangın tatbikatı eğitimi verildi

Fransa'da orman yangınlarında 11 bin hektar alan küle döndü

Çanakkale Boğazı’nda radar arızası yapan gemi limana çekildi

Müftü Dolu ilkyardım ve işaret dili sertifika törenine katıldı

Makilik yangını buğday tarlasına sıçradı

DSÖ'den kızamık ve boğmaca salgınlarına karşı acil önlem çağrısı

Siirt'te 3 çocuk suya kapıldı: 1 çocuk hâlâ kayıp

Hafızlık öğrencilerine destek olanlara plaket verildi

Adana Kasaplar Odası Başkanı Yağmur’dan et tüketimiyle ilgili açıklama

Bursa’da yağış yeniden etkili oldu

Rusya ve Çin'den düşman denizaltısını imha etme tatbikatı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yeşilyurt Belediye Meclisi, ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi

Cezayir'de keşif uçağı düştü: 4 ölü

Bartın'da 4 ayrı noktada orman yangını

Hizbullah: Silahsızlandırma kararı, Lübnan’ı israil karşısında caydırıcılıktan yoksun bırakır

Büyükşehir Belediyesi ilçelerdeki yol çalışmalarını sürdürüyor

Öğretmenlerin iller arası mazerete bağlı yer değiştirme atamaları yapıldı

Bosnalı Sırp lider Dodik görevden alındı