-
BIST 100
16193,56%0,17
-
DOLAR
44,09% 0,06
-
EURO
51,05% -0,29
-
GRAM ALTIN
7327,04% -0,38
-
Ç. ALTIN
11826,62% -0,32
Organ Nakli Koordinatörü Yılmaz: Her yıl yüzlerce hasta organ beklerken hayatını kaybetmektedir
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Ülke genelinde 32 binin üzerinde hastanın organ nakli beklediğine dikkat çeken Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Yılmaz, özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kadavralardan yapılan bağışların yetersizliği nedeniyle
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Hafta boyunca sürecek etkinliklerle vatandaşlara organ bağışının önemi anlatılırken, bağış yapmak isteyenlere gerekli bilgilendirmeler ve işlemler yapılıyor.
"Organ nakli sayesinde birçok hasta yeniden sağlığına kavuşmakta"
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Yandal Uzmanı Doç. Dr. Zeliha Korkmaz Dişli, organ naklinin hayati önemine değinerek şu bilgileri paylaştı:
"Organ nakli; beyin ölümü gerçekleştikten sonra, hasta yakınlarının izniyle bir insanın organlarının başka bir insana tedavi amacıyla nakledilmesi işlemidir. Bu sayede birçok hasta yeniden sağlığına kavuşmakta, hayata tutunmaktadır."
Kimlerin organ bağışında bulunabileceğine ilişkin de bilgi veren Doç. Dr. Dişli, "Organ bağışı, canlı donörlerden veya beyin ölümü gerçekleşmiş bireylerden yapılabilir. Canlı donörlerde 18 yaşını doldurmuş ve kendi rızasıyla bağış yapan kişilerden nakil yapılabilir. Beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerde ise yakınlarının onayıyla organ bağışı gerçekleştirilebilir." dedi.
"Bağışlanabilecek organ ve dokular çok geniştir"
Dişli, bağışlanabilecek organ ve dokulara da değinerek, "Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas ve ince bağırsak gibi organların yanı sıra; kornea, kalp kapakçığı, kemik, deri ve tendon gibi dokular da bağışlanabilir. Unutmayalım, bugün biz organ bağışı yapmazsak, yarın bizim de organ nakline ihtiyacımız olabilir." diye dikkat çekti.
"Her yıl yüzlerce hasta organ beklerken hayatını kaybetmektedir"
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Engin Yılmaz, ülke genelinde organ bağışı konusundaki tabloya dikkat çekti.
Yılmaz, "Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım tarihleri arası 'Organ Bağışı Haftası'olarak kutlanmaktadır. Amacımız, yılda bir hafta da olsa organ bağışının önemine dikkat çekmektir. Türkiye genelinde şu anda 32 binin üzerinde hasta organ nakli olmayı beklemektedir. Ancak özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş kadavralardan yapılan bağışların yetersizliği nedeniyle her yıl yüzlerce hasta organ beklerken hayatını kaybetmektedir."
"E-Nabız üzerinden organ bağışında bulunabilir"
Yılmaz, hafta boyunca sürecek etkinlikler kapsamında kurulan organ bağışı standı hakkında da bilgi vererek, "Vatandaşlarımızın dikkatini organ bağışına çekmek, konuyla ilgili merak ettikleri soruları yanıtlamak ve organ bağışında bulunmak isteyenlere organ bağış kartlarını düzenlemek amacıyla hastanemiz konferans salonu yanında organ bağış standımızı açtık. Standımız hafta boyunca açık olacak. Ayrıca vatandaşlarımız e-Nabız üzerinden de organ bağışında bulunabilirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
İran, savaş sürecinde rekor petrol ihracatı yaptı
Çin Savunma Bakanlığı, İran'a yönelik saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu
Romanya, ABD birliklerinin topraklarında geçici olarak konuşlandırılmasına onay verdi
Devrim Muhafızları: El Udeyri Üssü'ne yönelik saldırımızda 100 ABD personeli yaralandı
Avrupa Yetim Eli Gazze'de binlerce kişiye ulaşmaya devam ediyor
Cadde üzerindeki çukur tepki topladı: Vatandaş çözüm bekliyor
Batman girişinde tır devrildi: 1 kişi yaralandı
HÜDA PAR Elazığ Kadın Kollarından Gazze’de 1000 kişilik iftar
Van’da iki grup arasında bıçaklı ve sopalı kavga: 1’i ağır 3 yaralı!
Hafriyat kaldırma çalışması 4 binayı etkiledi: Bina sakinlerinden "mağduriyetimiz giderilsin" talebi
Sözleşmeli öğretmen ek atama sonuçları açıklandı
HÜDA PAR: İran’a yönelik saldırlar bölgesel felaketin habercisi
İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı’nda ABD-siyonist rejime ait iki gemi füzelerle vuruldu
Batman'da fırın ve lokantalara sıkı takip
İstanbul’da "Yüzyılın Konut Projesi" için hak sahipleri bayram sonrası belirlenecek
Minik yürekler ilk seccadeleriyle namazla tanıştı
Sason Balı'nın AB tescili için toplantı gerçekleştirildi
İspanya, Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çekti
Müftü Durmuş: İtikaf sünnetini ihya etmek büyük önem taşıyor
Pervari’de heyelan nedeniyle köy yolu ulaşıma kapandı
Malatya'da YKS adaylarına ücretsiz ve nitelikli eğitim sağlıyor
Bakan Gürlek: Mahkeme salonları siyaset arenası değildir, şov yapılamaz
İzmir’de 1 ton 346 kilogram skunk ele geçirildi
Bakan Fidan, Polonyalı mevkidaşı Sikorski ile görüştü
Siyonist rejimin Gazze'ye saldırılarında şehit sayısı 72 bin 135’e ulaştı
Kahramanmaraş’ta 4 büyüklüğünde deprem
TUS uzmanlık dalı değişikliği tercihleri başladı
DMM: İmam Hatip Lisesi’ndeki yurt projesine ilişkin iddialar asılsız
Elazığ’da uyuşturucu operasyonu: 14 tutuklama
Oto aksesuar esnafı: Bu yasakla dükkanlar kapanır
Yükleniyor






