• BIST 100

    9380,95%0,45
  • DOLAR

    38,05% 0,37
  • EURO

    43,06% 1,20
  • GRAM ALTIN

    3947,38% 1,96
  • Ç. ALTIN

    6383,07% 2,67

Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?

GÜNDEM 21.11.2024 14:53:59 0
Organik ürünler ile glikozla yapılan ürünler arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Batman'da kış aylarının başlamasıyla birlikte, özellikle doğal ve organik ürünlere olan talebin arttığını belirten esnaf, vatandaşları glikozla yapılan ürünlere karşı uyardı.  

Kış aylarında en çok satılan ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm geldiğini belirten esnaf, bu ürünler, doğallığı sayesinde özellikle soğuk aylarda tercih edildiğini belirtiyor.

Fiyatlar ise ürüne göre oldukça değişkenlik gösterdiğini belirten esnaf, fabrikasyon ürünlerin fiyatı, genellikle sabit olmamakla birlikte, doğal ürünler daha yüksek fiyatlarla satılabiliyor.

Piyasada cevizli sucuk fiyatlarının fabrikasyon olanlar için 150 TL ile 300 TL arasında değiştiğini belirten esnaf, ancak doğal ve el yapımı cevizli sucuklar, 350 TL ile 450 TL arasında bir fiyata satılabildiğini söyledi.

Pekmez fiyatlarının da ürünün doğallığına göre değiştiğini ifade eden esnaf, organik pekmez kilogram başına 280 TL ile 350 TL arasında fiyatlandırılırken, glikozlu pekmezler 150 TL ile 200 TL arasında satılabildiğini belirti.

Batman'da kış aylarında popüler olan cevizli sucuk, pestil, pekmez ve kuru üzüm gibi doğal ürünler, soğukla mücadelede önemli bir yer tutarken, ancak vatandaşların dikkatli olması ve sadece güvenilir kaynaklardan alışveriş yapması, sağlıklı bir tüketim için büyük önem taşıdığı ifade edildi.

"Piyasada her gördüğümüz pekmez, doğal ya da kaliteli olduğu anlamına gelmiyor"

Ahmet Erçin

Doğal ürün almak isteyenlerin mutlaka güvenli ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye eden esnaf Ahmet Erçin, "Kış aylarında en çok sattığımız ürünlerin başında cevizli sucuk, pestil, pekmez, tahin, bal, helva ve kuru üzümdür. Sebebi ise kış aylarında soğuğa karşı korunma ve insanları dinç tutuğu için doğal ürünleri tercih ediyorlar. Sattığımız ürünlerin hepsi doğaldır. Piyasada her gördüğümüz pekmez doğal ya da kaliteli olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü çoğu fabrikasyon ürünler ev yapımı diye satılıyor. Köy ürünleri her yerden alınmamalı. Yolarda ve kaldırımlarda yüzde yüz ev sucuğu ya da pestili diye satılıyor ama glikozdan yapılıyor. Ucuzdur diye de insanlar tercih ediyor." dedi.

"Üzümden yapılan pekmez, damağı hafif yakmakta ve üzüm tadı vermektedir"

Glikozla yapılan ürünlerin kesinlikle sağlıklı olmadığı ve herkesin dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Erçin, "Fabrikasyon olan ürünlerin fiyatı piyasada pek belli değildir. Bazı cevizli sucukların kilosu 150 liradan 300 liraya kadar satılıyor. Doğal ev yapımı sucukların fiyatı ise kilosu 350 liradan başlıyor ve 450 liraya kadar çıkıyor. İçindeki cevizin kalitesine göre fiyatı değişiyor. Organik ve doğal pekmezin kilosu ise 280 lira ile 350 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan pekmez fiyatları ise 150 ile 200 lira arasında değişiyor. Glikozla yapılan ürünler kesinlikle sağlıklı olmadığı için herkesin dikkat etmesi gerekir. Üzümden yapılan pekmez yendiğinde damağı yakmaktadır ve üzüm tadı alınmaktadır. Ama glikozla yapılan pekmez ise şeker tadı vermektedir. Vatandaş ucuz ürün alayım derken parasıyla kendini zehirliyor. Bundan dolayı vatandaş dikkatli olmalı ve tanıdık yerlerden alış veriş yapmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

"Fabrikasyon ürünler glikoz, şekerden ve başka katkı maddelerinden"

Ahmet Başaran

Kış aylarının başlamasıyla vatandaşların yöresel ürünlere talebinin arttığını belirten bir diğer esnaf Ahmet Başaran, "Bunların başında cevizli sucuk, pestil, pekmez ve bölgeye has kuru üzümü var. Bunları tercih etmelerindeki sebep ise hem organik hem de doğal olmasından kaynaklanıyor. Ama aynı ürünlerin hazır fabrikasyon olanları da vardır. Vatandaş ürünlerden anlamasa bile fiyat farkından ve tadından kendini belli ediyor. Yöresel ve el yapımı ürünler vitamin değeri yüksek olması ve kış aylarında insanı dinç tutmasından dolayı tercih ediliyor. Vatandaşlara tavsiyemiz tanıdık ve bilindik yerlerden alış verişlerini yapmalarıdır. Çünkü fabrikasyon ürünler glikoz, şekerden ve başka katkı maddelerinden yapılırken, yerli ve doğal ürünler üzüm ve suyunun kendisinden yapılıyor." diye konuştu. (İLKHA)

Hatay "Tekbir Cuması" etkinliği için meydanlara indi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde ‘Tekbir Cuması’ yürüyüşü etkinliği düzenlendi

Çukurova Üniversitesi öğrencileri geceyi tekbirlerle aydınlattı

Van semaları tekbirlerle yankılandı

Bismil’de tekbirler ile Gazze protestosu

Diyarbakır’da düzenlenen Tekbir Cuma’sından kareler

Harran Üniversitesi'nden Gazze'ye tekbirli destek

Patnos halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Tekbirler Diyarbakır semalarında yankılandı

İzmir'den "Tekbir Cuması" çağrısına icabet

Malatya'da "Torbacı" operasyonu: 2 tutuklama

Denizli halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Malatya semaları tekbir sesleri ile inledi

Bitlis’in semaları Gazze için tekbirler sesleriyle inledi

Adana'dan Gazze'ye destek mesajı

Şanlıurfa'da tekbirler Gazze için getirildi

İstanbul'un dört bir yanı tekbir ve salavatlarla inledi

Ankara’da “Tekbir Cuması Yürüyüşleri” ile Filistin’e destek verildi

Siirt’te geceyi Gazze için tekbirler aydınlattı

Ağrılılar tarafından anlamlı yürüyüş düzenlendi

Mardin halkı Gazze için “Cuma tekbiri” etkinliğine icabet etti

Gazze için yürekler bir attı: Batman halkı sokağa indi, direnişe selam gönderdi

Cizre semaları Gazze için tekbir sesleri ile inledi

Bursa’da Gazze için tekbir sesleri yükseldi

Meteorolojiden sarı kodlu uyarı

BM: Esad rejiminin devrilmesinden bu yana 400 bin Suriyeli ülkelerine döndü

Yolcu otobüsü ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

Gıda zehirlenmesi şikayetiyle 11 kişi hastaneye kaldırıldı

Çin, ABD'ye yönelik gümrük vergilerini yüzde 125'e çıkardı

Gazze'de can kaybı 50 bin 912'ye yükseldi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ