• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Orman yangınlarının önüne geçmede binlerce yıllık doğal yöntem: Keçiler

09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:06
09 Ağustos 2025, Cumartesi 15:06
Orman yangınlarının önüne geçmede binlerce yıllık doğal yöntem: Keçiler
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz aylarında dünyanın birçok ülkesinin ortak sorunu olan orman yangınları, her geçen yıl daha da vahim sonuçlara sebep oluyor. Uzmanlar bunun önlenmesi için farklı yöntemler denemeye devam ediyor. Peki keçiler bu soruna çözüm olabilir mi?

Yapılan araştırmalar göre, artan orman yangınları ve yanan alanlara karşı birçok ülke, genellikle yangın söndürme kapasitesini artırmaya yöneliyor. Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz, her yıl toplam 2,5 milyar euroyu orman yangınlarıyla mücadeleye ayırıyor. Bu bütçenin %60’ı yangın söndürme faaliyetlerine, yalnızca %40’ı ise önleyici çalışmalara harcanıyor.

Ancak özellikle İspanya, Yunanistan ve İtalya’da hava filosu gibi büyük yatırımlar yapılmasına rağmen, yangınların sıklığı ve şiddeti azalmıyor; aksine dramatik yıllar arasındaki süre giderek kısalıyor. 2003 ve 2005’te Portekiz’de, 2006’da İspanya’da, 2007’de Cezayir, İtalya, İspanya ve Portekiz’de, 2010’da Rusya’da, 2012’de ise tüm Akdeniz ülkelerinde yaşanan şiddetli yangınlar, mevcut stratejinin sorgulanmasına yol açtı. Uzmanlar, kısa vadeli söndürme politikalarından uzun vadeli önleme politikalarına geçilmesi gerektiğini vurguluyor.

Önleme tedbirlerinin temel amacı, risk azaltma, eğitim ve yasal denetim yoluyla yangınların sayısını düşürmek.

Bilimsel araştırmalar kapsamında bazı bölgelerde keçi ve koyun sürüleri, yangına eğilimli alanlara salınıyor. Aç otçullar, çalı, ot ve ağaç yapraklarını yiyerek doğal yangın şeritleri oluşturuyor. Yaklaşık 1 metre boyundaki keçiler, düşük bitkileri tüketerek yer ile ağaçlar arasında boşluk bırakıyor. Bu boşluk, yangının yayılmasını yavaşlatabiliyor ya da tamamen engelleyebiliyor. İspanya’da bazı uzmanlar, otlayan sürülerin azalmasının yangınların şiddetini artırdığı görüşünde.

Keçiler, yalnızca ot ve yaprakla sınırlı kalmayıp küçük bitkilerin kabuklarını ve odunlarını da yiyor. Zorlu arazilerde kolayca hareket edebilen bu hayvanlar, bazı zehirli bitkilere karşı da dayanıklı. Ayrıca koyun veya ineklerle birlikte otlatıldıklarında, temizlik çalışmaları daha etkili hale geliyor. Makinelerle yapılan temizlik yerine keçilerin kullanılması, karbon ayak izini düşürüyor ve hava kalitesini artırıyor. Keçilerden kalan atıklar ise doğal döngüye karışıyor.

Araştırmalara göre, 250 koyundan oluşan bir sürü, 30 gün içinde mevcut bitki örtüsünün %75’ini azaltabiliyor. ABD’nin Utah eyaletinde, 4,5 metreyi bulan alevler, keçilerin otladığı alanlara geldiğinde 1 metreye kadar düşerken, yoğun otlatılmış bölgelerde tamamen söndü.

En büyük engel, eğitimli çoban ve çoban köpeği eksikliği. Ancak uzmanlar, keçi çobanlığına olan ihtiyacın arttığını ve bu yöntemin özellikle yerleşim yerlerine yakın bölgelerde etkili olabileceğini belirtiyor. (İLKHA)

Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor

Konya’da otomobil bisikletliye çarptı: 1 kişi hayatını kaybetti

Konya merkezde mevsimin ilk karı yağdı

Sinop’ta kaçak avlanan 625 kalkan balığına el konuldu

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle il genelinde eğitime 1 gün ara verildi

Siyonist işgalciler Gazze'de ateşkese uymuyor: 80 günde 969 ihlal

ABD’de iki helikopter havada çarpıştı

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimlerini sürdürüyor

Avrupa'nın en aktif yanardağı Etna yeniden faaliyete geçti

Mardin'de olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime bir gün ara verildi

Suriye'de yeni para birimi dönemi başladı 

Vali Atilla Toros, Mersin Uluslararası Limanı’nda incelemelerde bulundu

Mega gemilerin yeni rotası Mersin Limanı oldu

Mersin'de abart eksoz ve tehlikeli sürüşlere geçit verilmedi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Batman Çayı 4. Etap Islah Çalışmalarını inceledi

DMM, “THY uçağının misilleme endişesiyle Libya’ya inmekten vazgeçtiği” iddiaları yalanlandı

Cide-Bartın yolu heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı

Bingöl'de otomobil şarampole devrildi: 4 yaralı

Trump ve Putin'den Ukrayna görüşmesi

Muş’ta kar ve buzlanma nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

Umut Kervanı’ndan Van'da kar yağışında yolda kalan sürücülere sıcak ikram

Siyonist işgalin soykırım belgesi “Hind Rajab’ın Sesi” filmi Ankara’da izleyiciyle buluştu

Batman'da 51 gündür öksürük şikâyeti olan çocuk hasta Marmara Üniversitesi’ne sevk edildi

HAMAS temsilcilerinden Ebu Ali: Aksâ Tufanı yalnızca bir askeri hamle değil, ümmetin dirilişinin başlangıcıdır

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Sivas’ta kış şartlarında yaban hayvanlarına yem bırakıldı

Arap Birliği'nden Somaliland tepkisi: Uluslararası barış ve güvenliği tehdit ediyor

Kırşehir’de olumsuz hava koşullarına karşı tedbirler alındı

UNRWA: Gazze Şeridi'nde şiddetli sağanak ve fırtına daha fazla umutsuzluk ve ölüm anlamına geliyor

Gazzeli Rim için balonlar gökyüzüne bırakıldı

Ankara-Niğde Otoyolu’na uluslararası ödül

Konya İl Halk Kütüphanesi geçici süreyle hizmete ara veriyor