• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,44% 0,07
  • EURO

    51,07% -0,17
  • GRAM ALTIN

    6362,52% -0,86
  • Ç. ALTIN

    10645,44% 0,00

Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelere ve engellilere umut oluyor

06 Temmuz 2024, Cumartesi 12:38
06 Temmuz 2024, Cumartesi 12:38
Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelere ve engellilere umut oluyor
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ortez-Protez Uygulama Merkezi depremzedelere ve engellilere umut oluyor

Gaziantep’te ücretsiz hizmet veren Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan ve uzuvlarını kaybeden afetzedelere ile kaza sonucu uzuvlarını yitiren kazazedelere umut oluyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde üretilen medikal ürünler, depremzedelerin, kazazedelerin ve engellilerin yaşam kalitelerini yükseltiyor.
2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezde, çeşitli nedenlerle uzuv kaybı olan engellilere, kayıp organının işlevini yerine getirecek kişiye özel protez üretiminin yanı sıra kas ve iskelet sistemi bozuk olan hastaların da günlük yaşamına dokunacak anatomik ve fizyolojik yapılarına uygun yardımcı cihazlar yapılıyor.
Gelen talepler doğrultusunda kişilerin ihtiyaç duyduğu protezler, 1 ay içerisinde kullanıma hazır hale getirilirken, ürün yapımında el işçiliği büyük rol oynuyor. Merkezde fizik tedavi ve rehabilitasyon eğitimleri de veriliyor.
Pahalı yöntemlerden biri olan protezler için malzemeler yurt dışından temin ediliyor. Protezlerin maliyetleri 100 bin liradan başlayıp milyon liralara kadar çıkabiliyor. Gaziantep’teki merkezde ise bu hizmeti insan hayatına faydası nedeniyle ücretsiz hizmet veriyor.
Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşların faydalandığı merkez, hayata yeniden tutunmak isteyenler için tek adres oldu.
Depremlerde ve kazalarda uzuv kaybı yaşayan mağdurların yarasına merhem olan merkezde şu ana kadar yüzlerce kişiye hizmet verildi.
Asrın felaketi 6 Şubat depremleri sonrasında 565 engelli afetzedeye ücretsiz olarak ortez, protez ve medikal malzeme desteği verildi. Deprem öncesi 265 kişinin faydalandığı merkezde 300 depremzede mağdura protez uygulaması yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelli Yaşlı ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Yusuf Çelebi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan binlerce kişinin uzuvlarını kaybettiğine dikkat çekti.
Depremlerde enkaz altında kalarak uzuvlarını kaybeden depremzedelere hizmet vermek için 2021 yılında hizmet vermeye başlayan merkezin depremzede vatandaşlara da hizmet vermeye başladığını ifade eden Çelebi, büyük depremlerin etkilediği 11 ilde uzvunu kaybeden 300 depremzedeye ücretsiz protez imkanı sağladıklarını belirtti.
Çelebi, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in talimatıyla açtıkları merkezde başta 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaz altında kalan ve uzuvlarını kaybeden afetzedeler ile kaza sonucu uzuvlarını yitiren kazazedelere umut olduklarını ifade etti.
Merkezin ücretsiz hizmet verdiğini de belirten Çelebi, depremlerin ardından uzuv kaybı yaşayan vatandaşlar için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nin hayata yeniden tutunmak için bölgedeki tek adres olduğunu kaydetti.
Geçtiğimiz yıl geçirdiği kaza sonucu sol ayağını kaybettiğini belirten Mehmet Bal, Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi’nde ayağına ücretsiz protez takıldığını ifade etti.
Protez ayak sayesinde hayata tutunduğunu anlatan Bal, kaza sonrası hayata ilk adımlarını merkez sayesinde attığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu

ABD'den Katar'daki vatandaşlarına uyarı

Arap Birliği Genel Sekreterliğine Nebil Fehmi seçildi

Manisa'da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı

Dışişleri Bakanı Fidan, Pakistan Başbakanı Şerif ile görüştü

Gazze'de alıkonulan 5 Filistinli esir serbest bırakıldı

Mersin'de trafik kazasında yaralanan kişi hayatını kaybetti

Çin ile Kuzey Kore arasında uçak seferleri yeniden başlatılacak

Meteorolojiden çok sayıda il için sağanak uyarısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Abdulati ile görüştü

Gazze'de can kaybı 72 bin 278'e yükseldi

İçişleri Bakanlığından 18 il için kar ve sağanak uyarısı

Slovakya’dan AB’ye veto tehdidi

Harkov Bölgesi'nde bir yerleşim yeri daha Rusya'nın kontrolüne geçti

Yapıcıoğlu'ndan IKBY Başkanı Barzani'ye "geçmiş olsun" telefonu

Uzmandan obezite uyarısı: Hareketsiz yaşam obezite riskini artırıyor

Mardin’de kuyumcudan 60 bin liralık yüzük çalındı: O anlar güvenlik kamerasına yansıdı

Siirt’te uyuşturucu operasyonu: 9 kilo 700 gram esrar ele geçirildi

Gaziantep’te çocuklar camide buluştu

Malatya'da zincirleme kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Ankara'da feci kaza: 1 ölü, 4 yaralı

Gaziantep’te çok sayıda elektronik ürün ele geçirildi: 1 gözaltı

Ticaret Bakanlığı: israil ile ticaret iddiaları yalandır

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Bakan Kurum: Gıda israfı sadece bugünü değil, yarını da tüketir

Hindistan'a ait LPG tankerleri Hürmüz Boğazı'ndan geçti

Pezeşkiyan: ABD'de halk, ülkeyi yöneten israilli krallardan yoruldu

Adana’da bir binanın damında torpillerin patlaması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti

Kuzey Kore'de yeni nesil roket motoru test edildi

COP31 kapsamında Çevre ve İklim Medya Turları'nın ilki düzenlendi

Muğla'da kaçak avlanan 80 kilogram kefal balığına el konuldu