• BIST 100

    15873,27%-1,56
  • DOLAR

    44,46% 0,28
  • EURO

    51,34% 0,23
  • GRAM ALTIN

    6287,38% 0,67
  • Ç. ALTIN

    10614,40% 0,00

Osmanlı'dan günümüze taşınan bir miras: Hacivat-Karagöz oyunu

04 Mart 2025, Salı 12:42
04 Mart 2025, Salı 12:42
Osmanlı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Osmanlıdan gelen bir gelenek olmasıyla birlikte toplumun ortak kodlarının adeta bir yansıması olan Hacivat-Karagöz oyunu, Ramazan ayı ile ayrı bir anlam kazanıyor.

Günümüz sinemasının her geçen gün yenilenmesiyle birlikte toplumun alakasını hiç kaybetmeyen Hacivat ve Karagöz oyunu halk tarafından özellikle Ramazan aylarında ilgi odağı haline geliyor.

Çocukların zararlı teknolojik alışkanlıklardan korunması, kadim bir kültürden gelen oyunlarla hayal dünyalarının zenginleştirilmesi için Hacivat ve Karagöz gibi kültür oyunları iyi bir araç olabiliyor.

Türkiye'nin her yerinde gösterilere giden tiyatro oyuncuları Gökhan Selçuk ve Çağlar Turan,  İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacivat ve Karagöz oyunu, Ramazan ayında yoğun ilgi gördüğünü belirttiler.

Tiyatro oyuncuları; Hacivat ve Karagöz'ün Osmanlı dönemine ait bir gölge oyunu olarak hem eğlenceli hem de derin kültürel anlamlar içerdiğini söylediler.

"Osmanlı'dan günümüze taşınan bir miras"

Karagöz ve Hacivat, çocukluktan bilinen bir gölge oyunu olduğunu söyleyen tiyatro oyuncusu Gökhan Selçuk, "Hacivat ve Karagöz, Orhangazi döneminde, Orhangazi Camii yapıldığında kendileri inşaat işçisiydiler. Hacivat demir işçisi, Karagöz de beton ustası diye söyleniyor. Hacivat ve Karagöz, birbirleriyle konuşmaları ve atışmaları nedeniyle caminin geç yapılmasına neden oldular. Bu söylem, sultanın kulağına gider. O dönemde camiinin yapılışına kim engel oluyorsa, onun kellesi gider diye bir fetva verilir. Kendileri bu nedenle rahmetli olurlar. Onlarla beraber çalışan Şeyh Küşteri çok üzülür. Şeyh Küşteri, Hacivat ve Karagöz'den dinlediklerini, gölge oyunuyla deriden tasvirler yaparak perdede yaşatmaya devam eder. Bu oyun, belli zamanlarda saraylarda, sünnet ve düğün gibi etkinliklerde gösterilmeye devam edilmiştir. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bu oyun yaygınlaşarak günümüze kadar gelmiştir." dedi.

"Ramazan ayında insanların aklına ilk gelen oyun Hacivat ve Karagöz oyunudur"

Ramazanda, iftar vaktinde yapılan programlarda Hacivat ve Karagöz oyunu daha çok ilgi görmektedir. Selçuk, "Ramazan'da insanlar çarşı-pazarlara gidip alışveriş yapıyorlar. İnsanlar çeşitli oyunlara ilgi duyuyor. Bu oyunların içinde Hacivat ve Karagöz de var. Ramazan ayında insanların aklına ilk gelen oyun Hacivat ve Karagöz oyunudur." şeklinde konuştu.

"Karagöz ve Hacivat oyunu, bize şükrü ve Ramazan'ın güzelliğini öğretiyor"

Ramazan ayında Hacivat ve Karagöz oyununa ilginin çok olduğunu belirten tiyatro oyuncusu Çağlar Turan, "Karagöz ve Hacivat oyunu her şeyden önce bize şükrü öğretiyor. Ramazan'ın güzelliğini öğretiyor. Biz tiyatroyla uğraşan insanlarız. İşimizi keyif alarak yapıyoruz. Bizim derdimiz insanlara bir şeyler vermek. Gençlere, çocuklara, anne-baba sevgisini öğretmektir. Ramazan denince iftarda komşuların birbirlerine yemek götürme dayanışması geliyor. Bazen biz bunu oyunlarda dile getiriyoruz. Ramazan ayı boyunca Bursa'da her akşam bir yerlerde olmaya çalışıyoruz. Ramazan ayında Hacivat ve Karagöz oyununa ilgi çoktur." diye konuştu.(İLKHA)

Ömer Faruk SEYHAN

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz

Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı

Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama

Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız

İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor

Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!

Ticaret Bakanı Bolat: Bakan Kyle ile verimli bir görüşme gerçekleştirdik

İranlı general Şikarçi: Operasyonlarımızda 1321 siyonist ve 800 Amerikan öldü

Müftü Aruk: Diziler toplumsal ahlakı olumsuz etkiliyor

Kapıkule'de 2 yolcunun montunda 12 kilo uyuşturucu yakalandı

Pezeşkiyan'dan bölgedeki ABD üslerini hedef almalarına ilişkin İslam ülkelerine çağrı

Doğu Akdeniz'de fırtına bekleniyor

Türkiye'den Karadeniz'de Türklerin işlettiği gemiye yönelik saldırıya tepki

Mersin'de metruk bina park halindeki aracın üzerine çöktü

Belediye Başkanı Taşkın: Önümüzdeki hafta 3 bin işyeri hemşerilerimizle buluşacak

Ordu'da sahile insansız deniz veya hava aracı vurdu

İran, ABD'nin 15 maddelik dayatmasına resmi yanıtını iletti

İstanbul’da mevzuata aykırı uzatma ağlarına el konuldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırganların nazarında Şii veya Sünni olmamızın bir farkı var mı?

Malatya'da şap alarmı: TİGEM işletmesi karantinaya alındı

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, Meclis'te Ali Şükrü Bey'i andı

Muş’ta "dur" ihtarına uymayan sürücüye 215 bin TL ceza

Bakan Uraloğlu: 31 Mart’a kadar kapalı havalimanlarına uçuş yapılmayacak

Ukrayna krizi derinleşiyor: Kiev’den belirsiz suçlamalar ve Donbas pazarlığı

Enfeksiyon Uzmanı Dr. Demir: Çamurlu suda enfeksiyonların bulaşma riski yüksek

Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Eserleri Çalıştayı Bursa'da yapıldı

Şanlıurfa'da otomobil şarampole yuvarlandı: 1 yaralı

Prof. Dr. Çağın: Bağırsak sağlığı ihmal edilmemeli

Fırtına nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada feribot seferleri iptal edildi

Yükleniyor

loading
Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


İçişleri Bakanı Çiftçi: Sokak çetelerine ve onları cazip göstermeye kalkışanlara geçin vermeyeceğiz

Elazığ'da 9 ayrı suçtan 16 yıl hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Grossi'den İran'daki nükleer santrale yönelik olası saldırıda "radyasyon" uyarısı

Diyarbakır Valiliği'nden yol kenarına bırakılan EYP'nin patlamasına ilişkin açıklama

Trump: İran'ın enerji santralini 10 gün boyunca vurmayacağız

İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde STRATCOM Zirvesi başlıyor

Siyonist genelkurmay başkanı: israil "ordusu" çöküşün eşiğinde!