• BIST 100

    9352,37%-0,46
  • DOLAR

    38,16% 0,52
  • EURO

    43,51% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4082,68% 0,51
  • Ç. ALTIN

    6611,04% 0,63

Osmanlı'dan günümüze taşınan bir miras: Hacivat-Karagöz oyunu

RÖPORTAJ 4.03.2025 12:42:19 0
Osmanlı

Osmanlıdan gelen bir gelenek olmasıyla birlikte toplumun ortak kodlarının adeta bir yansıması olan Hacivat-Karagöz oyunu, Ramazan ayı ile ayrı bir anlam kazanıyor.

Günümüz sinemasının her geçen gün yenilenmesiyle birlikte toplumun alakasını hiç kaybetmeyen Hacivat ve Karagöz oyunu halk tarafından özellikle Ramazan aylarında ilgi odağı haline geliyor.

Çocukların zararlı teknolojik alışkanlıklardan korunması, kadim bir kültürden gelen oyunlarla hayal dünyalarının zenginleştirilmesi için Hacivat ve Karagöz gibi kültür oyunları iyi bir araç olabiliyor.

Türkiye'nin her yerinde gösterilere giden tiyatro oyuncuları Gökhan Selçuk ve Çağlar Turan,  İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacivat ve Karagöz oyunu, Ramazan ayında yoğun ilgi gördüğünü belirttiler.

Tiyatro oyuncuları; Hacivat ve Karagöz'ün Osmanlı dönemine ait bir gölge oyunu olarak hem eğlenceli hem de derin kültürel anlamlar içerdiğini söylediler.

"Osmanlı'dan günümüze taşınan bir miras"

Karagöz ve Hacivat, çocukluktan bilinen bir gölge oyunu olduğunu söyleyen tiyatro oyuncusu Gökhan Selçuk, "Hacivat ve Karagöz, Orhangazi döneminde, Orhangazi Camii yapıldığında kendileri inşaat işçisiydiler. Hacivat demir işçisi, Karagöz de beton ustası diye söyleniyor. Hacivat ve Karagöz, birbirleriyle konuşmaları ve atışmaları nedeniyle caminin geç yapılmasına neden oldular. Bu söylem, sultanın kulağına gider. O dönemde camiinin yapılışına kim engel oluyorsa, onun kellesi gider diye bir fetva verilir. Kendileri bu nedenle rahmetli olurlar. Onlarla beraber çalışan Şeyh Küşteri çok üzülür. Şeyh Küşteri, Hacivat ve Karagöz'den dinlediklerini, gölge oyunuyla deriden tasvirler yaparak perdede yaşatmaya devam eder. Bu oyun, belli zamanlarda saraylarda, sünnet ve düğün gibi etkinliklerde gösterilmeye devam edilmiştir. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde bu oyun yaygınlaşarak günümüze kadar gelmiştir." dedi.

"Ramazan ayında insanların aklına ilk gelen oyun Hacivat ve Karagöz oyunudur"

Ramazanda, iftar vaktinde yapılan programlarda Hacivat ve Karagöz oyunu daha çok ilgi görmektedir. Selçuk, "Ramazan'da insanlar çarşı-pazarlara gidip alışveriş yapıyorlar. İnsanlar çeşitli oyunlara ilgi duyuyor. Bu oyunların içinde Hacivat ve Karagöz de var. Ramazan ayında insanların aklına ilk gelen oyun Hacivat ve Karagöz oyunudur." şeklinde konuştu.

"Karagöz ve Hacivat oyunu, bize şükrü ve Ramazan'ın güzelliğini öğretiyor"

Ramazan ayında Hacivat ve Karagöz oyununa ilginin çok olduğunu belirten tiyatro oyuncusu Çağlar Turan, "Karagöz ve Hacivat oyunu her şeyden önce bize şükrü öğretiyor. Ramazan'ın güzelliğini öğretiyor. Biz tiyatroyla uğraşan insanlarız. İşimizi keyif alarak yapıyoruz. Bizim derdimiz insanlara bir şeyler vermek. Gençlere, çocuklara, anne-baba sevgisini öğretmektir. Ramazan denince iftarda komşuların birbirlerine yemek götürme dayanışması geliyor. Bazen biz bunu oyunlarda dile getiriyoruz. Ramazan ayı boyunca Bursa'da her akşam bir yerlerde olmaya çalışıyoruz. Ramazan ayında Hacivat ve Karagöz oyununa ilgi çoktur." diye konuştu.(İLKHA)

Bingöl’de minik yüreklilerden Gazze'ye anlamlı bağış

Bingöl'de şüpheli araçta silah ele geçirildi: 1 gözaltı

Ankara'da uyuşturucu operasyonu: 635 gözaltı

Burkina Faso'da ordu güçlerine saldırı: 20 asker öldü

Malatya'da ikamete yapılan silahlı saldırı ile ilgili 2 gözaltı

Malatya'da uyuşturucudan 8 gözaltı

Gaziantep'te 39 yıl cezası bulunan şahıs saklandığı yerde yakalandı

Benin'deki saldırıda 8 asker öldü

Filistin’e desteğinden dolayı binden fazla üniversite öğrencisinin vizeleri iptal edildi

Bilecik'te trafik kazası: 2 yaralı

Başhekim Dr. Kaynak: Kalbinizi koruyun, geleceğinize yatırım yapın

DMM'den TOKİ ile ilgili iddialara yalanlama

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze’de yeni tehcirlere asla tahammülümüz olamaz

Hatay'da uyuşturucu operasyonu: 8 tutuklama

Diyarbakır'da ele geçirilen 21 ton uyuşturucu imha edildi

İpekyolu Kariyer Fuarı'nda Battalgazi Belediyesi standına yoğun ilgi

Mardin’de lise öğrencilerinden Filistin yararına kermes

İtalya’da şiddetli yağış ve sel: 3 ölü

Çapı bir santimetreden daha küçük robot icat edildi

Batman Valiliği’nden hava sıcaklığı uyarısı

ABD'nin Yemen'e yönelik saldırısında şehit sivil sayısı 74'e yükseldi

Rusya ve Ukrayna arasında asker cenazeleri takas edildi

2024'te PTT kargoda 1,38 milyar gönderiyle rekor kırıldı

Güney Kore'de orman yangınlarında 104 bin hektar alan yandı

Diyarbakır'da hafta sonu bazı cadde ve güzergahlar trafiğe kapalı olacak

Ordu’da başıboş köpekler kazaya neden oldu

Prof. Dr. Dağ: Yapay zekânın öğrenciler tarafından doğru kullanılması için öğretmenler rehberlik yapmalı

Uluslararası Savaş Sempozyumu başladı

Çifte vatandaşlık pasaportuna sahip katillerin yargılanması için yeni başvuru

Siirt’te yılan ısırması sonucu 75 yaşındaki kadın hastaneye kaldırıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ