-
BIST 100
16185,90%-0,46
-
DOLAR
44,34% 0,10
-
EURO
51,50% 0,02
-
GRAM ALTIN
6291,02% 0,22
-
Ç. ALTIN
10757,95% 0,00
OSTİM’de 5G vizyonu masaya yatırıldı: Türkiye dijital bağımsızlığa hazırlanıyor
-
A+Buyut
-
A-Kucult
OSTİM Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen OSTİM 5G Konferansı’nda, Türkiye’nin yerli ve milli 5G altyapı hedefleri, 1 Nisan 2026 devreye alma takvimi ve 5G’nin sanayi, sağlık ve akıllı şehirlerde yaratacağı dönüşüm ele alındı.
OSTİM Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen OSTİM 5G Konferansı, Türkiye’nin 5G hedefleri, altyapı hazırlıkları, fırsatlar, zorluklar ve dikey sektör uygulamaları odağında sektör temsilcileri, kamu yöneticileri ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Konferansta, 5G’nin yalnızca bir haberleşme teknolojisi değil; Türkiye’nin dijital bağımsızlığı için stratejik bir altyapı olduğu vurgulandı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, 5G teknolojisinin Türkiye için bir bağımsızlık unsuru olduğuna dikkat çekerek, “Sanayi ve teknoloji alanında yurt dışına bağımlı olmamak bağımsızlığın en büyük göstergesidir. 5G bu noktada anahtar bir role sahiptir.” ifadelerini kullandı.
5G’nin hedef tarihi: 1 Nisan 2026
ULAK Haberleşme Genel Müdürü Ruşen Kömürcü, 5G’nin Türkiye için stratejik bir altyapı olduğunu belirterek hedeflenen devreye alma tarihinin 1 Nisan 2026 olduğunu açıkladı.
Kömürcü, ULAK vizyonu kapsamında 5G’nin sanayide akıllı üretim ve otonom sistemler, sağlıkta uzaktan ve güvenli hizmetler, akıllı ve sürdürülebilir şehir uygulamaları gibi alanlarda dönüşüm oluşturacağını vurgulayarak, “Amacımız 5G’yi sadece kullanan değil, çözüm üreten bir ülke olmak. Gerçek dönüşüm, 5G’nin dikey sektör uygulamalarıyla hayata geçmesiyle mümkün olacak.” dedi.
“Üretmezsek üretenlerin kölesi oluruz”
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın ise, teknolojinin sadece alınıp satılan bir unsur olmadığını belirterek yerli üretimin önemine dikkat çekerek, “Teknolojiyi eşit şartlarda transfer etmezler. Eğer üretmezsek, üretenlerin kölesi oluruz. Savunma sanayiinde başardığımızı haberleşme teknolojilerinde de başarmalıyız.” ifadelerini kullandı.
Aydın, BTK’nın kurulması ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye’nin yerli ve milli haberleşme teknolojileri yolculuğunda önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.
5G ve yapay zekâ birlikteliği yeni bir dönem başlatıyor
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G’nin asıl gücünün yapay zekâ ile birleştiği noktada ortaya çıktığını ifade ederek, “Yapay zekâ için doğru ve hızlı veri gerekir; 5G bu altyapıyı sağlar. 5G sayesinde şehirlerin kalbine kadar inen, akıllı ve kendini yönetebilen sistemler kuruyoruz.” dedi.
Karagözoğlu ayrıca Cumhurbaşkanlığı talimatı doğrultusunda, yerli 5G altyapısı kurulmadan yeni nesil şebekelere geçilmeyeceğini belirterek operatörlere yerli ve milli ürün kullanım şartı getirildiğini hatırlattı.
Gençlere de seslenen Karagözoğlu, BTK Akademi bünyesinde ücretsiz eğitimlerle teknolojiyi üreten bir nesil hedeflediklerini söyledi.
5G: hızdan öte bir dönüşüm
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ise 5G’nin yalnızca bir hız artışı olmadığını vurgulayarak, “Önemli olan teknolojiyi hayatın kritik noktalarında nasıl kullandığımızdır. Afet anında kesintisiz iletişim, sağlık verisinin doğru zamanda doğru yere ulaşması 5G’nin zamanı yönetme gücünü gösteriyor.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)
Eğitim-Bir-Sen’den Ramazan Avuşmak açıklaması: Süreci yakından takip ediyoruz
Şanlıurfa’da okul kantinlerine sıkı denetim
Gaziantep'te öğrenciler siber dolandırıcılığa karşı bilinçlendirildi
İstanbul’da FETÖ Operasyonunda 25 şüpheli gözaltında
Batman'da yarın sular kesilecek
Şanlıurfa’da sağanak yağış Balıklıgöl’ü çamura buladı
Siyonist işgalciler Filistinlileri araçla ezmeye çalıştı: 5 Yaralı
Adıyaman'da aranması bulunan 42 şahıs gözaltına alındı
Peygamber Sevdalıları Mevlid-i Nebi etkinlik takvimini açıkladı
İran'ın misilleme operasyonlarında 4 bin 829 siyonist yaralandı
MEB’den okullarda finansal okuryazarlık dersi uygulaması
Orta Doğu’daki gerilim akaryakıt fiyatlarını uçurdu
Yahudi çeteler Filistinli aileye ait evi ateşe verdi
Minik yüreklerden Gazze'ye anlamlı bağış
Dezenformasyon bülteni yayımlandı: 5 iddiaya açıklık getirildi
Çin'den, vatandaşlarına işgal altındaki toprakları "terk edin" uyarısı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor
ABD-İran arasında ara buluculuk çabaları
Ticaret Bakanlığı’ndan yabancı plakalı taşıt işlemlerinde yeni dönem
Dolar ve Euro bugün ne kadar?
Altın fiyatları dibi gördü mü?
Meteorolojiden kuvvetli yağış, rüzgâr ve çığ tehlikesi uyarısı
"Çamaşırhane yangını" dediler, USS Gerald R. Ford aylarca sürecek bakıma alındı
HAMAS: Yerleşimcilerin saldırıları açık savaşa dönüştü
İran'dan geniş çaplı misilleme: Eilat, Dimona ve Tel Aviv'de patlamalar
Siyonistler, iki yaşındaki çocuğun bacağına çivi ve iğne soktu, vücudunda sigara söndürerek işkence etti
Dimona ve Arad'da cehennem: İran işgalcilerin hava savunmasını aştı
Muğla’da 43 bin araç kontrol edildi, çok sayıda kişi sorgulandı
Nijerya'da patlama: 8 ölü, çok sayıda yaralı
Diyarbakır'da kamyonet ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
Yükleniyor







