• BIST 100

    10273,33%0,83
  • DOLAR

    39,85% 0,19
  • EURO

    46,80% -0,62
  • GRAM ALTIN

    4260,32% -0,79
  • Ç. ALTIN

    6797,39% -0,38

Öter: Çiftçi, kendi arazisini boş bırakmak istemiyor, üretim yapmak istiyor

10 Aralık 2024, Salı 03:51
10 Aralık 2024, Salı 03:51
Öter: Çiftçi, kendi arazisini boş bırakmak istemiyor, üretim yapmak istiyor
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin yeni yönetmeliği değerlendirerek, çiftçilere yeterli destek sağlandığı takdirde çoğu tarım arazilerin boş bırakılmayacağına dik

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerin, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sezonluk olarak kiraya verileceği bildirildi.

Bakanlık tarafından hazırlanan işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Konu hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunarak, çiftçilere gereken destek sağlanmadığı takdirde, hem milli servet kaybı yaşanacağını hem de arazilerin kiraya verilemeyeceğini vurguladı.

Çiftçilerin topraklarını boş bırakmaması için güçlü bir destek politikası gerektiğini ifade eden Öter, alınan kararların başarılı olabilmesi için sadece düzenleme yapmakla kalmayıp, çiftçilere sahip çıkılması ve girdi maliyetlerinin dikkate alınmasıyla olabileceğini vurguladı.

“Bu kararın asıl amacı milli servettir”

Bakanlığın aldığı kararın çiftçiye destek verildiği takdirde yerinde bir karar olduğunu belirten Öter, “Planlı tarım programı çerçevesinde alınan bir karardır. Bu karar tam amacına uygun bir şekilde uygulanırsa yerinde bir karardır. Bu kararın asıl amacı milli servettir. Toprağımız boş kalmamalıdır. Kararda arazinin mülkiyeti çiftçiye ait olup iki yıl üst üste boş bırakıldığında üçüncü sene çiftçiden alınıp kiraya verilecek. Kira parası da çiftçiye ödemesi yapılacak. Bu minvalde çiftçi de araziyi işlemesi, boş bırakmaması için teşvik ediliyor. Aslında çiftçi de kendi arazisini boş bırakmak istemiyor, üretim yapmak istiyor. Ancak çiftçinin de zarar etmemesi gerekiyor. Çiftçiye destek olunması gerekiyor. Çiftçiye yeteri derecede destek verilir sahip çıkılırsa sadece kendi arazisini değil, balkonunu bile boş bırakmaz gider saksıda bile ekim yapar. Alınan karar güzel ama burada sadece karar almakla kalınmamalıdır. Dolayısıyla çiftçiye sahip çıkmak gerekiyor. Aksi takdirde ise ülkede hem milli servet kaybı olacak hem de araziler kiraya verilemez.” ifadelerini kullandı.

Çiftçilerin adına alınan karardaki görüşlerini dile getiren Öter, “Çiftçiler, alınan karara destek sağlandığında ve girdi maliyetleri dikkate alınarak, hareket edildiğinde arazilerin boş bırakılmayacağını belirtiyor. Aslında çiftçinin yeterince emeğinin karşılığı verildiğinde bu uygulamaya da gerek kalmıyor. Şartlar iyi yönde sağlandığında hiç kimse toprağını boş bırakmaz.” şeklinde ifade etti. (İLKHA)

Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü

İstanbul Silivri'de ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da hükümet karşıtları yine sokaklara çıktı

Çin Şıyan sınıfı uydusunu uzaya gönderdi

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

Guterres: Gazze'de son can damarları kesilmek üzere

Siyonist işgalciler Lübnan'a saldırdı

Yozgat'ta feci kaza: 3 ölü, 2 yaralı

Çin'de şiddetli yağış ve su baskını

Silivri'de ormanlık alanda yangın

HÜDA PAR Mersin Milletvekili Dinç: Dini değerlere yönelik saldırılar karşısında sessiz kalınmamalı

İran hava sahasını yeniden kapattı

Gaziantep'te uyuşturucu ele geçirildi: 2 gözaltı

Sürekli elektrik kesintileri Aydın ailesinin hayatını tehdit ediyor

Araç tavanında yolculuk yapan şahsa ceza kesildi

Gaziantep'te siber dolandırıcılık operasyonu: 15 gözaltı

Okkalı: Camiler sadece yazın değil, yıl boyunca çocuklarla dolmalı

Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta'dan orman yangını uyarısı

HÜDA PAR’dan emekli maaşı hakkında kanun teklifi: Asgari ücretin altında olmasın

Kutsal topraklardan dönen hacılar: Başta Filistin olmak üzere tüm İslam âlemi için dua ettik

Demir: Bu olay (Hz. Muhammed'e hakaret) teklifimizin ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu

Güney Kore'den Polanya'ya 6 milyar dolarlık tank satışı

Söylemez: Maaşlar, açlık ve yoksulluk sınırı arasında sıkıştı

DMM'den "doğalgaz fiyatları" hakkındaki kıyaslara açıklama

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Tayland'da görevden alınan başbakanın yerine yardımcısı getirildi

Bulgaristan'da silah fabrikasında patlama: 1 ölü

Siyasiler ve STK temsilcileri "Muharrem Ayı İftar Programı"nda buluştu

Beton mikseri ile trambüs çarpıştı: 4 yaralı

İstanbul için sıcak hava uyarısı

Rusya, Afganistan İslam Emirliğini tanıyan ilk ülke oldu

Putin ile Trump Ukrayna'yı görüştü