• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü

EKONOMİ 12.12.2024 16:31:11 0
Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü

Mardin ovasında ikinci ürün olan mısır hasadının başlamasıyla açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, mısır ürünün geçen seneye oranla dörtte bir alanın ekilmesiyle 400 ila 500 bin ton arasında rekolte

Mardin’de ikinci ürün olan mısır hasadı başladı. Hasat hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin ovasında gün geçtikçe mısır ürünü ekiminin ciddi derecede azaldığından rekolte noktasında da ciddi düşüşün olduğunu vurguladı.

Bu yıl Mardin genelinde mısır ekim alanın yüzde 25’lere kadar düştüğünü belirten Öter, bunun sebebi ise GAP projesinin aktifleştirilmemesi ve çiftçilerin elektrik sorunuyla karşılaştığından kaynaklandığını ifade etti.

“Elektrik sorunundan dolayı çoğu çiftçi mısır ekmedi”

Son 15 yılda Mardin ovasında mısır ürününden 2 milyon ton rekolte elde edildiğini ancak bu yıl binlere düştüğünü kaydederek, “Mardin ovasında ikinci ürün mısır hasadı başladı. Bu sene verim açısından iyi ancak geçen seneye oranla dörtte biri ekildi. Bu da hem çiftçi için hem bölge ekonomisi için hem de bu alanda istihdam eden geniş bir yelpaze olan nakliyat sektörü, mısır kurutma fabrikaları, herkesin ve memleketin kaybıdır. Geçen seneye göre bu yıl mısır ürünü yüzde 25’e yakın ekildi. Mardin ovamızda ikinci ürün mısır olarak her sene dört ilçemizde üretimi yapılıyor. Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Artuklu. Su kısıtlılığı nedeniyle çiftçiler, elektrik kullanmak zorunda kaldıklarından elektrik şirketi de borcu olan çiftçilerin elektriğini keseceği çağrısı üzerine çoğu çiftçi ikinci ürün mısırı ekmedi. Son 10-15 yılda her yıl 4 ilçemizde toplam üretim 2 milyon ton civarındaydı. Ülkenin toplam ikinci ürün mısır üretimi 6 milyon tondur. Bu da ülke genelinde toplam mısır üretiminin üçte birine tekabül etmektedir. Aynı zamanda sadece Mardin ve bölge ekonomisi değil, ülkenin genel ekonomisine de mısır alanında çok büyük bir katkısı söz konusuydu. Ancak maalesef bu sene böyle bir kayıp gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

“Devlet, mısır üretimi bölgede gelişmesi için yüzlerce mısır kurutma fabrikalarına hibe ve destekler verdi”

Mısır üretiminin gittikçe ciddi anlamda azaldığını aktaran Öter, “Mısır ürünü hasadından önce fiyat 10 liraydı. Ancak 1 milyon ton ithalat izni çıkmasıyla şu anda mısırın fiyatı 8 liradır. Bu da çiftçiye büyük bir kayıptır. Mısır ürünü, bölgeyle özdeşleşmiş bir üründür ve hâlihazırda ikinci ürün olan mısırın yerini tutabilecek bir ürün bulunamadı. Mısır üretiminin bu bölgede devam etmesi gerekiyor. Su kısıtlılığı gerekçe gösteriliyor. Oysa Mardin ovası, Dicle ve Fırat Nehrinin ortasında bulunmaktadır. Dolayısıyla su problemimiz yok. GAP projesi aktif hale geldiği takdirde yeraltı suları yükselir. Suların yükselmesiyle hem mısır üretiminde hem de su noktasında herhangi bir problem oluşmayacak. Şu anda kuyulardaki su seviyesi 500-600 metre derinliğinde. Dolayısıyla yetkililer bölgede mısır üretiminin devam etmesi için ciddi adımlar atmalıdır. Mısır üretimi bölgede gelişsin diye devlet, yüzlerce mısır kurutma fabrikasına hibe ve destekler verdi. Ancak mısır üretimi yok sayılır derecesine geldi. Devletin sağladığı o hibelere yazık değil mi? Bu öngörülmedi mi? Maalesef bu konuda büyük bir kayıp olacak. 3 ay önce yumurta fiyatları tekrar yükseldi. Yükselmesinin nedeni ise tavukların tükettiği yemlerin ana maddesi mısır olduğu için. Birçok yemlerin ana ham maddesi mısırdır.” ifadelerini kullandı.

Mardin’de mısır ürününde beklenen rekolte ve fiyat hakkında bilgi veren Öter, “Mardin’de mısır ürünü noktasında toplam beklentimiz 400 ila 500 bin tondur. Bu oran geçen senenin dörtte biridir. Fiyatların ise 11 liranın altında olmaması gerekiyor. Çünkü 10 liranın altında olduğunda çiftçinin zararınadır. Bugün mısırın fiyatı 8 liradan satışa sunuluyor. Bu fiyattan satışa sunulmasının ana nedeni ithalatın önünün açılmasıdır. Dolayısıyla yetkililer, sahada gerekli araştırmayı yapıp bununla ilgili önlemler almalıdır.” şeklinde belirtti. (İLKHA)

Ağaçtan düşen çocuk demir korkulukların üzerine düşerek yaralandı

Üniversite öğrencilerinden Gazze'ye destek siyonist zulme sessizliğe tepki

ANFİDAP: Soykırıma karışanların yargılanmasına yönelik adımlar gecikmeden atılmalı

Gazze'de 65 bini aşkın çocuk açlık nedeniyle ölüm tehdidi altında

Gazze'de sağlık ve sosyal hizmetleri durma noktasına geldi

Kolombiya'da dron saldırısı: 1 ölü, 20 yaralı

Bingöllü çocuklar: Gazze için harekete geçin

Sakarya'da zincirleme kaza: 3 yaralı

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Kuraklık nedeniyle zarar yüzde 100’lere dayanmış durumda. Çiftçi destek bekliyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi Arabistan'a gidiyor

Lavrov ile Rubio, Rusya-Ukrayna müzakerelerini görüştü

Otomobilde şarjda bırakılan telefon yangına sebep oldu

ABD'yi fırtına ve hortum vurdu: 23 ölü

Van'da sağlık sektörüne güç katan firma: MSK Medikal

Peru’da 6 büyüklüğünde deprem

İstanbul'da 244 hafız için icazet merasimi düzenlendi

İlahiyatçı Erdem: İsraf sadece bireysel değil, toplumsal sonuçları olan bir felakettir

Şeyh Halid'in türbesine yoğun ziyaretçi ilgisi

Kamyon ile minibüs çarpıştı: 3 yaralı

Polonya'da yarın cumhurbaşkanı seçimi yapılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile görüştü

Portekiz erken genel seçim için sandık başına gidecek

Meteorolojinin uyardığı Bursa'da sağanak yağış etkili oluyor

Şanlıurfa’da organize suç operasyonu: 8 şüpheli tutuklandı

Çevre haftası öncesi geri dönüşüm yarışması başlıyor

Topladıkları 250 bin TL.'yi Gazze için bağışladılar

Minikler paralarını Gazze için bağışladı

Adıyaman Havaalanı'nda nisan ayında 33 bin 859 yolcuya hizmet verildi

Depremzede esnaf: İş yerim çalışmaya uygun inşa edilmedi

Takla atan araç ters döndü: 1 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ