• BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,84% 0,11
  • EURO

    46,95% 0,39
  • GRAM ALTIN

    4274,15% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü

12 Aralık 2024, Perşembe 04:31
12 Aralık 2024, Perşembe 04:31
Öter: Mardin’de mısır ürünü rekoltesi 400 ila 500 bin tona kadar düştü
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Mardin ovasında ikinci ürün olan mısır hasadının başlamasıyla açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, mısır ürünün geçen seneye oranla dörtte bir alanın ekilmesiyle 400 ila 500 bin ton arasında rekolte

Mardin’de ikinci ürün olan mısır hasadı başladı. Hasat hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Mardin Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Mardin ovasında gün geçtikçe mısır ürünü ekiminin ciddi derecede azaldığından rekolte noktasında da ciddi düşüşün olduğunu vurguladı.

Bu yıl Mardin genelinde mısır ekim alanın yüzde 25’lere kadar düştüğünü belirten Öter, bunun sebebi ise GAP projesinin aktifleştirilmemesi ve çiftçilerin elektrik sorunuyla karşılaştığından kaynaklandığını ifade etti.

“Elektrik sorunundan dolayı çoğu çiftçi mısır ekmedi”

Son 15 yılda Mardin ovasında mısır ürününden 2 milyon ton rekolte elde edildiğini ancak bu yıl binlere düştüğünü kaydederek, “Mardin ovasında ikinci ürün mısır hasadı başladı. Bu sene verim açısından iyi ancak geçen seneye oranla dörtte biri ekildi. Bu da hem çiftçi için hem bölge ekonomisi için hem de bu alanda istihdam eden geniş bir yelpaze olan nakliyat sektörü, mısır kurutma fabrikaları, herkesin ve memleketin kaybıdır. Geçen seneye göre bu yıl mısır ürünü yüzde 25’e yakın ekildi. Mardin ovamızda ikinci ürün mısır olarak her sene dört ilçemizde üretimi yapılıyor. Kızıltepe, Nusaybin, Derik ve Artuklu. Su kısıtlılığı nedeniyle çiftçiler, elektrik kullanmak zorunda kaldıklarından elektrik şirketi de borcu olan çiftçilerin elektriğini keseceği çağrısı üzerine çoğu çiftçi ikinci ürün mısırı ekmedi. Son 10-15 yılda her yıl 4 ilçemizde toplam üretim 2 milyon ton civarındaydı. Ülkenin toplam ikinci ürün mısır üretimi 6 milyon tondur. Bu da ülke genelinde toplam mısır üretiminin üçte birine tekabül etmektedir. Aynı zamanda sadece Mardin ve bölge ekonomisi değil, ülkenin genel ekonomisine de mısır alanında çok büyük bir katkısı söz konusuydu. Ancak maalesef bu sene böyle bir kayıp gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

“Devlet, mısır üretimi bölgede gelişmesi için yüzlerce mısır kurutma fabrikalarına hibe ve destekler verdi”

Mısır üretiminin gittikçe ciddi anlamda azaldığını aktaran Öter, “Mısır ürünü hasadından önce fiyat 10 liraydı. Ancak 1 milyon ton ithalat izni çıkmasıyla şu anda mısırın fiyatı 8 liradır. Bu da çiftçiye büyük bir kayıptır. Mısır ürünü, bölgeyle özdeşleşmiş bir üründür ve hâlihazırda ikinci ürün olan mısırın yerini tutabilecek bir ürün bulunamadı. Mısır üretiminin bu bölgede devam etmesi gerekiyor. Su kısıtlılığı gerekçe gösteriliyor. Oysa Mardin ovası, Dicle ve Fırat Nehrinin ortasında bulunmaktadır. Dolayısıyla su problemimiz yok. GAP projesi aktif hale geldiği takdirde yeraltı suları yükselir. Suların yükselmesiyle hem mısır üretiminde hem de su noktasında herhangi bir problem oluşmayacak. Şu anda kuyulardaki su seviyesi 500-600 metre derinliğinde. Dolayısıyla yetkililer bölgede mısır üretiminin devam etmesi için ciddi adımlar atmalıdır. Mısır üretimi bölgede gelişsin diye devlet, yüzlerce mısır kurutma fabrikasına hibe ve destekler verdi. Ancak mısır üretimi yok sayılır derecesine geldi. Devletin sağladığı o hibelere yazık değil mi? Bu öngörülmedi mi? Maalesef bu konuda büyük bir kayıp olacak. 3 ay önce yumurta fiyatları tekrar yükseldi. Yükselmesinin nedeni ise tavukların tükettiği yemlerin ana maddesi mısır olduğu için. Birçok yemlerin ana ham maddesi mısırdır.” ifadelerini kullandı.

Mardin’de mısır ürününde beklenen rekolte ve fiyat hakkında bilgi veren Öter, “Mardin’de mısır ürünü noktasında toplam beklentimiz 400 ila 500 bin tondur. Bu oran geçen senenin dörtte biridir. Fiyatların ise 11 liranın altında olmaması gerekiyor. Çünkü 10 liranın altında olduğunda çiftçinin zararınadır. Bugün mısırın fiyatı 8 liradan satışa sunuluyor. Bu fiyattan satışa sunulmasının ana nedeni ithalatın önünün açılmasıdır. Dolayısıyla yetkililer, sahada gerekli araştırmayı yapıp bununla ilgili önlemler almalıdır.” şeklinde belirtti. (İLKHA)

CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi

Gazze'de bir günde en az 70 şehit

Bakan Yumaklı: 7 büyük yangın kontrol altına alındı

HAMAS'ın yanıtı Tel Aviv'de: Esir takası ve askeri çekilme başlıklarında sorun

CHP'li Manavgat Belediye'sine rüşvet operasyonu: Baklava kutusunda 110 bin Euro

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yolsuzluk soruşturması: 60 tutuklama

Ukrayna'da Zaporijya Nükleer Güç Santrali alarmı

ABD'de sel felaketi: Afet durumu ilan edildi

Uluslararası Af Örgütü: israil, Gazze'de açlığı soykırım için kullanıyor

Polonya Rusya'ya nota verdi

California alevlere teslim: 52 bin dönüm küle döndü

Hamas, Gazze’de ateşkes önerisini Filistinli gruplarla istişare ettiğini duyurdu

UNRWA: Gazzeliler açlıktan sokaklarda bayılıyor

Hatay'da orman yangını rüzgarın etkisiyle yayılıyor

İran: israil'e attığımız 2 binden fazla füze ve İHA'nın çoğu hedefini başarıyla vurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: Orman yangınları nedeniyle 10 kişi tutuklandı

Manisa'da orman yangını

Dinç: Fevziye Şenoğlu’nun Mersin Limanı’ndaki eylem sırasında gözaltına alınması meselesinin takipçisiyiz

Gazze'de can kaybı 57 bini aştı

Almanya'dan Ukrayna için Patriot adımı

İzmir'deki yolsuzluk operasyonunda 45 kişi tutuklandı

BM: Gazze'de yardım dağıtım noktaları çevresinde bir ayda 613 kişi katledildi

Malatya'da bahçe yangını: Çok sayıdaki kayısı ağacı kül oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüştü

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


CHP'li Adana ve Adıyaman Belediye başkanları gözaltına alındı

Ehliyet sınavında usulsüzlük yapan 40 kişi tutuklandı

Hava sıcaklıkları hissedilir derecede artacak

Bingöl'de aranan 2 şüpheli jandarma ekiplerince yakalandı

Trump: Gazze'de bu hafta ateşkes anlaşması olabilir

Bingöl-Diyarbakır karayolunda korkutan yangın

Bingöl’de yaklaşık 6 bin kök kenevir ele geçirildi