-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,29% 0,00
-
EURO
51,17% -0,30
-
GRAM ALTIN
6638,43% 0,25
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00
Otomobil piyasasında 2025 sevinci: Stoklar yüzde 98 tükendi
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Otomobil bayisi bölge satış müdürü Necdet Arburşu, 2025 yılının otomotiv sektörü açısından oldukça verimli geçtiğini belirterek, fiyatların stabil seyretmesi ve kampanyaların etkisiyle satışların beklentilerin üzerine çıktığını söyledi.
Otomotiv sektöründe son yıllarda yaşanan dalgalanmaların ardından 2025 yılı, bayiler ve tüketiciler açısından daha olumlu bir tablo ortaya koydu. Batman’da faaliyet gösteren bir otomobil bayisinin bölge satış müdürü Necdet Arburşu, İLKHA mikrofonuna yaptığı değerlendirmede, 2025 yılının hem satış rakamları hem de piyasa dengeleri açısından memnuniyet verici geçtiğini ifade etti.
Son yıllarda döviz kurları, faiz oranları ve küresel tedarik zincirinde yaşanan sorunlar nedeniyle dalgalı bir seyir izleyen otomobil piyasası, 2025 yılında görece daha dengeli bir yapıya kavuştu.
Özellikle sıfır araçlara yönelik kampanyalar ve fiyat artışlarının sınırlı kalması, vatandaşların alım kararlarını hızlandırırken, bayilerdeki stokların kısa sürede tükenmesine neden oldu.
2024 yılına kıyasla 2025 yılının çok daha iyi geçtiğini belirten Arburşu, "2025 yılında beklediğimiz satış adetlerinin çok üstüne çıktık. Yılın kapanmasına yaklaşık 12 gün kalmasına rağmen stoklarımızın yüzde 98'i eridi. Bu nedenle 2025 yılı bizim açımızdan oldukça mutlu geçti." dedi.

Necdet Arburşu
"2024 yılına kıyasla fiyatlara aşırı zamlar gelmedi"
Satışlardaki artışın en önemli nedenlerinden birinin fiyatların stabil seyretmesi olduğunu vurgulayan Arburşu, "2024 yılına kıyasla fiyatlara aşırı zamlar gelmedi. Genel olarak fiyatlar sabit kaldı, yalnızca ufak artışlar yaşandı. Bu durum vatandaşların araçlara daha rahat ulaşmasını sağladı." ifadelerini kullandı.
Araç tedarikinde hâlen bazı sıkıntıların sürdüğünü dile getiren Arburşu, bunun temel nedeninin dünya genelinde devam eden çip krizi olduğunu söyledi. Faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen 2023 yılına göre daha makul seviyelere gerilediğini belirten Arburşu, bu durumun vatandaşların erteledikleri araç alımlarını gerçekleştirmesinde etkili olduğunu kaydetti.

"Stoklarımızın yüzde 98'ini tükettik"
Vatandaşların araç talebinin devam ettiğini ifade eden Arburşu, "Yılsonuna gelmeden stoklarımızın yüzde 98'ini tükettik. Mevcut talep nedeniyle bazı alımları ocak ayına ertelemek zorunda kaldık. Şu anda yalnızca yüzde 2'lik bir stok kaldı ve bunun da kısa sürede tükeneceğini öngörüyoruz. Sıfır araç fiyatları, ikinci el araç fiyatlarına oldukça yakın seviyelerde. Fabrikaların bu yıl verdiği ciddi destekler ve indirimler sayesinde piyasada sıfır araç sayısı arttı. Bu da tüketicilerin ikinci el yerine sıfır araçlara yönelmesini sağladı." dedi.

"Şimdiden 2026 model araçlara talep var"
2026 yılına ilişkin beklentilerinin de olumlu olduğunu dile getiren Arburşu, satışların mevcut rakamların yaklaşık yüzde 10 üzerine çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "Şimdiden 2026 yılı için araç alım planı yapan müşterilerimiz var. 2026 model araçlar gelir gelmez teslim almak isteyen bir kitle oluşmuş durumda." şeklinde konuştu.
İki yıl öncesine kıyasla küresel krizlerin etkisinin azaldığını vurgulayan Arburşu, bu durumun sektöre olumlu yansıdığını belirtti. Krizin tamamen sona ermediğini ancak etkisinin giderek azaldığını söyleyen Arburşu, bayiler olarak hedeflenen satış kotalarının büyük ölçüde yakalandığını kaydetti.

"Test sürüşü yapmak çok önemli"
Vatandaşlara araç alımı konusunda da tavsiyelerde bulunan Arburşu, araçların mutlaka yerinde görülmesi gerektiğini vurguladı. "Full paket olarak adlandırılan araçlarda bile donanım ve güvenlik özellikleri farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle test sürüşü yapmak çok önemli. Araç alımı ciddi bir bütçe gerektiriyor; telefonla değil, bayiye gelerek aracı yerinde görüp test ederek karar verilmesini tavsiye ediyoruz." dedi.

"2026'da yüzde 3’lük bir fiyat farkı oluşmasını bekliyoruz"
Fiyatlara da değinen Arburşu, ocak ayında 2025 ve 2026 model araçlar arasında yaklaşık yüzde 3’lük bir fiyat farkı oluşmasını beklediklerini ifade ederek, "Araç fiyatları segmentine göre değişmekle birlikte yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’den başlayıp 3 milyon TL seviyelerine kadar çıkabiliyor." diye konuştu. (İLKHA)
Mehmet Salih Seyhan Bayram Mesajı
Adıyaman'da baharın müjdecisi çiçekler renk cümbüşüne döndü
36 ilaç daha SGK geri ödeme listesine dahil edildi
İran'dan ABD'nin uçak gemisinin kaçışına ilişkin yorum: "Şeytanın planı zayıftır"
Şanlıurfa’da araması bulunan 2 suçlu yakalandı
Devrim Muhafızları: Sözcümüz Naini saldırıda şehit oldu
İşgal medyası: İran saldırılarında 21 kişi öldü
Mardin’de çöken ahıra düşen eşek itfaiye ekiplerince kurtarıldı
Antalya'da yangın faciası: Anne ve 5 çocuğu vefat etti
Siyonistler, Mescid-i Aksa'ya gitmeye çalışan Filistinlilere saldırdı
Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş: Bu bayram, yeryüzünü ifsat edenlerin değil ıslah edenlerin bayramıdır
Dünya ekonomisine Hürmüz Boğazı'ndan benzin şoku
Gaziantep Peygamber Sevdalıları vatandaşlarla bayramlaştı
Gazze'de enkaz ve çadırların arasında bayram tekbirleri yankılandı
Duran: Bayramın sevincini yaşarken gönül coğrafyamızdaki acıları da yüreğimizde hissediyoruz
Balıkesir'de 4 büyüklüğünde deprem
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyonist israil katlettiklerinin bedelini ödeyecek
Şanlıurfa’da bayram namazında Gazze için dua edildi
Gaziantep'te bayram namazı coşkusu: Camiler dolup taştı
Adana’da yolcu otobüsü devrildi: 2 ölü, 19 yaralı
Kudüs Valiliği'nden Mescid-i Aksa uyarısı: "Eşi benzeri görülmemiş bir durum!"
Malatya'da bayram namazında camiler doldu taştı
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Bayramı buruk yaşıyoruz, siyonizm tüm insanlığın başına beladır
Mardin’de Ramazan Bayramı namazı tekbirlerle kılındı
Adana'da Müslümanlar bayram namazı için saf tuttu
Batman'da elektrik akımına kapılan çocuk ağır yaralandı
Bakan Çiftçi: Bayramda bizlere düşen yollarda dikkatli olmak birbirimizin hakkını gözetmektir
Bursalılar Bayram namazı için camilere akın etti
Batman'da bayram namazında birlik ve kardeşlik mesajları yükseldi
Bayram namazında Diyarbakırlılar camilere sığmadı
Yükleniyor







