Otomotivde en çok ihracat yapan iller belli oldu

Tarih: 03.02.2021 08:25
Otomotivde en çok ihracat yapan iller belli oldu
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Otomotivde en çok ihracat yapan iller belli oldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv endüstrisi geçen ay 2 milyar 267 milyon 427 bin dolarlık ihracata imza attı. Otomotiv endüstrisi böylece ocak ayında en fazla ihracat gerçekleştirilen sektör oldu. AA muhabirinin TİM verilerinden derlediği bilgilere göre, ocak ayında Türkiye'nin 20 ilinden otomotiv ihracatı gerçekleştirildi.

BURSA OTOMOTİV İHRACATINDA BAŞI ÇEKİYOR

Önemli ana sanayi firmalarının yanı sıra yan sanayi firmalarının da faaliyet gösterdiği Bursa, 556 milyon 766 bin dolarla ocak ayında en fazla otomotiv dış satımı yapan il oldu. Kocaeli 549 milyon 495 bin dolarla ikinci ve Sakarya 462 milyon 359 bin dolarla üçüncü sırada konumlandı.

Ardından 399 milyon 332 bin dolarla İstanbul, 73 milyon 293 bin dolarla Ankara sıralandı. Bu yılın ocak ayı ile geçen yılın aynı ayı kıyaslandığında, Bursa'nın otomotiv ihracatı yüzde 10, Sakarya'nın yüzde 2, İstanbul'un yüzde 9 ve Ankara'nın yüzde 24 azalırken, Kocaeli'nin ihracat miktarı neredeyse değişiklik göstermedi. Bu dönemde en fazla ihracat artışı yüzde 61'le Gaziantep'te, en fazla azalış da yüzde 36 ile Mersin'de kaydedildi.

EN BÜYÜK İHRACAT PAZARI ALMANYA

Türk otomotiv sanayisinin ihracatında en büyük pazar ocak ayında 321 milyon 380 bin dolarla Almanya oldu. Almanya'yı 305 milyon 335 bin dolarla Fransa ve 213 milyon 551 bin dolarla İtalya izledi. En fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında 200 milyon 677 bin dolarla Birleşik Krallık dördüncü ve 146 milyon 809 bin dolarla da İspanya beşinci olarak yer aldı. ABD ise otomotiv ihracatında ocak ayında 83 milyon 574 bin dolarla sekizinci sırada konumlandı.

EN ÇOK ARTIŞ DANİMARKA'DA, EN ÇOK AZALIŞ ROMANYA'DA GERÇEKLEŞTİ

Bu yılın ocak ayı ile geçen yılın ocak ayı kıyaslandığında en çok otomotiv ihracatının görüldüğü ülkeler sırasıyla Danimarka, İrlanda ve ABD olurken, en çok azalış ise Romanya, İsrail ve Hollanda olarak kayıtlara geçti.

Birçok suç kaydı bulunan şahıs yakalandı

 Umut Kervanı Van'da ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürmeye devam ediyor

Bursa, Türkiye ihracatında güçlü rolünü sürdürüyor

Ankara'ya sıcaklık uyarısı: 36 dereceye kadar çıkacak

Gaziantep'te hint keneviri ele geçirildi

Gaziantep'te araması bulunan yüzlerce kişi yakalandı

Balkondan düşen yaşlı adam hayatını kaybetti

Dr. Kuruçay: HÜDA PAR'ın kanun teklifi devletin dini değerleri koruma görevini hatırlatıyor

Gaziantep'te trafik kazası: Bir yaralı

Kasten öldürme suçundan araması bulunan şahıs yakalandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’da

ABD, 1 Ağustos'tan itibaren ithalat vergi oranlarını bildirecek

Siyonist rejim sabah saatlerinden bu yana Gazze'de 37 Filistinliyi şehit etti

Dışişlerinden "Kerkük" açıklaması

HÜDA PAR'dan Cuma namazı saatinde çalışanların izinli sayılması hakkında kanun teklifi

Kur’an Nesli Platformu’ndan Aşura Günü açıklaması: “Kerbela’yı doğru anlayalım, Gazze’yi yalnız bırakmayalım”

3 ayrı suç örgütüne operasyon: 19 gözaltı

Altın fiyatları yükselişte

Kocaeli valiliğinden duyuru: Saat 15.00'te sirenler çalacak

Tarsus Umut Kervanı'ndan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı

Döviz kurlarında son durum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'a gitti

Gazze Sivil Savunma Teşkilatı: İşgalciler, yardım çığlıklarına rağmen sağ kurtulanlara ulaşmamızı engelliyor

YDS ve ALES bu hafta sonu yapılacak

Dış ticaret mevzuatına aykırı davranan firmalara 5,9 milyar TL ceza

Batman'da uyuşturucu operasyonu: Tırda 27 kilogram skunk ele geçirildi

Doğa Göz Ardı Edildi, Emisyon Ticareti Öne Çıktı!

Trump'ın "Timsah Alkatrazı"na ilk göçmen tutuklular ulaştı!

Josep Borrell: Amerikalı paralı askerler Gazze'de bir ayda 550 Filistinliyi öldürdü

Brent petrolde düşüş

Yükleniyor