• BIST 100

    14183,40%-0,38
  • DOLAR

    42,88% 0,13
  • EURO

    50,49% -0,18
  • GRAM ALTIN

    6251,62% 1,32
  • Ç. ALTIN

    10086,69% 1,00

Özel Eğitim Öğretmeni Yılmaz: Engellilere uzaylı gibi değil, insan gibi davranın

29 Nisan 2025, Salı 11:53
29 Nisan 2025, Salı 11:53
Özel Eğitim Öğretmeni Yılmaz: Engellilere uzaylı gibi değil, insan gibi davranın
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özel Eğitim Öğretmeni Fahrettin Yılmaz, toplumun engelli bireylere karşı önyargılı ve mesafeli tutumunun aileleri olumsuz etkilediğini belirterek, daha anlayışlı ve sevecen bir yaklaşım çağrısı yaparak, "Engellilere uzaylı görmüş gibi değil, insan gibi d

Özel Eğitim Öğretmeni Fahrettin Yılmaz, özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılmasında ailelerin ve toplumun sorumluluklarına dikkat çekti. Eğitimin yaygınlaşmasıyla birlikte engelli bireylerin sosyal hayata daha fazla katıldığına vurgu yaptı.

Yılmaz, engelli bireylerin toplumda daha fazla kabul gördüğünü ancak toplumsal önyargıların hâlâ sürdüğünü belirtti. Ailelerin çocuklarını sosyalleştirmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, özel eğitim anaokulları ve alt sınıflar sayesinde çocukların daha kolay topluma karışabildiğini ifade etti.

Fahrettin Yılmaz

"Çocukları evden dışarı çıkarmalıyız"

Yılmaz, "Engelli bireyler, son zamanlarda yavaş yavaş toplum tarafından kabullenmeye başlandılar. Bunlarla ilgili okullaşma, sosyal bir şekilde rehabilite edecek alanlar çok fazla artmaya başladı. Ailelerin de buna uyum sağlayabilmesi için çocuklarını evden çıkarmaları, biraz daha sosyalleştirmeleri gerekiyor. Sosyal alanlar, parklar, kültürel alanlar olur; çocuklarını bu tür tarz yerlere götürüp biraz daha sorumluluk almaları gerekir. Dışlanmışlık hissini artık üzerlerinden atmaları gerekiyor. Bunu yaparlarsa bu çocuklar toplum tarafından daha çabuk kabul görülür ve uyumsuzluk sorunu ortadan kalkar." dedi.

"Aileler bilinçlenmelidir"

Kamuda engelli bireyler için sunulan hizmetlerin arttığını söyleyen Yılmaz, özellikle özel eğitim anaokulları ve okullarda açılan özel alt sınıfların bu sürece büyük katkı sağladığını belirtti.

"Kamuda özel gereksinimli çocuklarla ilgili çok fazla alan var." diyen Yılmaz, "Özellikle özel eğitimli anaokulların açılması, okulların alt sınıfların açılması sayesinde çocukların biraz daha sosyalleşmesi artıyor ve ailelerin yükü biraz daha hafifliyor. Ailelerin biraz daha bilinçlenip çocuklarını okula veya bu tür yerlere göndermeleri gerekiyor. Bu durum biraz daha ailelerin üzerindeki sorumluluk yükünü de azaltacak ve çocuğun sosyalleşmesi ve toplumlaşmasını da sağlayacak. Bu konuda devlet ve aileler işbirliği yaparlarsa net ve güzel bir sonuca ulaşılabilir." ifadelerini kullandı.

"Aileler çocuklarını okullara, eğitimlere göndermeli"

Ailelerin eğitimin içine girmesinin hem eğitimin kalitesini artırdığını hem de çocuğun yalnızlıktan kurtulmasını sağladığını vurgulayan Yılmaz, "Çocuk okuldaki eğitimi evde de uygularsa, biraz daha aile çocuğu yalnız bırakmazsa, üzerine düşeni yaparsa daha başarılı sonuçlar elde edilmiş olur. Toplumda engelli çocukların okula gitmemesi sorunu var. Halbuki artık bunlara uygun okullar var. Özellikle son zamanlarda artan anaokulu ve özel alt sınıfları sayesinde bu oran gittikçe artmaya başlıyor. Aileler nezdinde çocukların buralara gitmesiyle beraber birçok sorun ortadan kalkacaktır." diye konuştu.

"Toplum, engellilere karşı daha sevecen olmalı"

Toplumun özel gereksinimli bireylere yaklaşımına da değinen Yılmaz, empati çağrısında bulundu.

Toplumun bilinçlenmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vatandaşlar, özel gereksinimli bireyleri, engelli çocukları görünce uzaylı görmüşler gibi davranmasınlar. Bu durum ailenin psikolojisini olumsuz etkiliyor. Normal bir çocuğa davranır gibi biraz daha sevecen davranabilirler. Direk engelli ibaresi koydukları zaman aile biraz daha içe kapanıyor, sokağa çıkmayı reddediyor, eve kapanıyor. Toplum bu konuda engellilere karşı biraz daha ılımlı yaklaşırsa daha iyi olur. Engelliler de bizim bir parçamız. Kimse kimseden üstün veya farklı değildir. Herkes engelli adayıdır. Umarım toplum bu konuda biraz daha bilinçlenir." (İLKHA)

Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele

Tayvan açıklarında 7 büyüklüğünde deprem

Libya: Düşen uçak ile ilgili soruşturmayı Türkiye ile işbirliği içinde yakından takip ediyoruz

Yunanistan’da yolsuzluk iddialarıyla başlayan çiftçilerin eylemleri devam ediyor

Tendürek Geçidinde ulaşım durma noktasına geldi

Malatya'da liseler arası Gazze temalı resim yarışması düzenlendi

Battalgazi Belediyesi'nden kar ile mücadele çalışması

Bingöl'de yoğun kar ve tipi günlük hayatı olumsuz etkiliyor

Medyatik yargılamaya tepki: Hukuk devleti zarar görüyor

Malatya'da kar yağışı ile birlikte ekipler harekete geçti

HÜDA PAR Milletvekili Dinç'ten Malatya'da terör, uyuşturucu, deprem konutları ve işyerleri vurgusu

Türkiye–AB arasındaki finansman anlaşması yürürlükte

Yunanistan'da kaybolan 4 kişi çığ altında ölü bulundu

Bingöl-Erzurum kara yolu tır trafiğine kapatıldı

Bingöl’de 2026 hac işlemleri bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Japonya'da zincirleme kaza: 2 ölü, 26 yaralı

Abdullah Deniz şehadetinin 11. yıl dönümünde kabri başında yâd edildi

Gaziantep Peygamber Sevdalıları: Gazze'de ateşkes fiilen geçersiz hale getirildi

Öztürk: Asgari ücrete yapılan yüzde 27’lik artış enflasyon rakamları karşısında çok düşük

Komisyon'a sunduğu rapor dolayısıyla HÜDA PAR'a destek büyüyor

Manisa'da ana sınıfı öğrencileri, okul bahçesinde zeytin toplayıp yağa dönüştürdü

Bursa’da kızıl geyiğin gece narası sessizliği bozdu

Kiev dahil birçok bölgeye Rusya tarafından füze ve insansız hava aracı saldırıları

Elazığ’da karla mücadele: Gökdere grup yolu ulaşıma açıldı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Malatya'da 11 bin 367 konut ve işyeri teslim edildi

NATO Genel Sekreteri Rutte: 'AB, NATO'ya alternatif olmamalı

Muğla açıklarında 3.5 büyüklüğünde deprem

İzmir'de uyuşturucu operasyonu: 2 gözaltı

İstanbul Esenyurt'ta servis midibüsü devrildi: 4 ölü, 7 yaralı

İşgal zindanlarında kasıtlı öldürme politikası: Şehit esir sayısı 100’ü aştı

Batman Belediyesi’nden Su Taşkınlarına Karşı Kesintisiz Mücadele