Özel gereksinimli öğrencilerin aileleri için eğitim seti yayımlandı

Tarih: 12.05.2025 13:56 Güncelleme: 12.05.2025 13:56
Özel gereksinimli öğrencilerin aileleri için eğitim seti yayımlandı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült
Haberi Sesli Oku

Millî Eğitim Bakanlığınca, özel gereksinimli çocukların okulda edindiği akademik ve sosyal becerilerin evde de desteklenmesini sağlamak amacıyla "Aile Eğitimi Kitap Seti" duyuruldu.

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, ailelerin çocuklarının erken çocukluk döneminden öğrenim hayatlarının sonuna kadar gelişimlerini takip edebilmeleri ve onları her kademede destekleyebilmeleri için çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, özel gereksinimli çocukların ailelerine rehber olması amacıyla "Aile Eğitimi Kitap Seti" hazırlandı. Set; çocukların öğrenme güçlüğü, zihin yetersizliği, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozukluğu, duygu ve davranış bozuklukları, dil ve konuşma bozuklukları, çoklu yetersizlik, işitme yetersizliği ve görme yetersizliğine yönelik dokuz başlıktan oluşuyor. 

80'den fazla akademisyen ve eğitimci katkı sundu

Özel eğitim ihtiyacı olan çocukların eğitiminde velilere ve öğretmenlere yol gösteren bir başucu kaynağı niteliğinde taşıyan "Aile Eğitimi Kitap Seti", alanında uzman seksenden fazla akademisyen ve eğitimcinin çalışmalarıyla hayata geçirildi. Eğitim Bilişim Ağı'nda (EBA) yayımlanan, tüm kademelerdeki öğrencilerin ailelerine yönelik ayrı ayrı düzenlenen kitap setinde, toplam 49 kitap ve yaklaşık 500 video yer alıyor. 

Erken çocukluk döneminden itibaren bütün öğrenim hayatını kapsıyor

Tüm özel gereksinim türleri için ayrı kitaplar barındıran eğitim setinde, farklı yaş gruplarına veya alt gereksinim türlerine hitap eden bir anlatım tarzı benimsendi. Kitaplarda, çocukların eğitim sürecinde ve sonrasında ihtiyaç duyulacak teorik bilgiler, etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış uygulama örnekleriyle bütünleştirildi ve böylelikle çalışmanın uzun yıllar kullanılabilmesi hedeflendi. 

Ailelerin çocuklarının erken çocukluk döneminden öğrenim hayatlarının sonuna kadar gelişimlerini takip edebilmeleri ve onları her kademede destekleyebilmeleri için hazırlanan sette, süreç boyunca ihtiyaç duyulabilecek stratejilere de yer verildi. 

Çalışmayla ailelere öğrencilerin okulda edindiği akademik ve sosyal becerilerin evde nasıl desteklenebileceği, olumlu davranışların nasıl artırılabileceği gibi konularda bilgi ve beceri kazandırılması amaçlanıyor. 

Videolar işaret dili ve sesli betimleme destekli hazırlandı

Teori ve uygulama içeriklerinin kısa videolarla desteklendiği kitaplarda, örnek uygulamaların nasıl gerçekleştirileceğini gösteren bilgi ve uygulama amaçlı videolar da yer alıyor. Kitapların içeriğinde yer alan videolar ise orijinal, işaret dili destekli ve sesli betimleme destekli videolar olmak üzere üç formatta hazırlandı. Tüm videoların çekimleri, sesli betimlemeleri ve işaret dili çevirileri tamamlandı.

Kitap setine, "meb.ai/Ui4YsuN" internet adresinden de erişilebiliyor. (İLKHA)

İran, siyonist rejimin saldırılarında katledilen yetkililerini uğurluyor

Memur ve emekli zammı perşembe günü belli oluyor

Gazze'de 631 gündür süren soykırım: Yardım kuyrukları, mülteci çadırları ve okullar bombalanıyor

4 bin 36 hâkim ve savcının görev yeri değişti

İrlanda'dan tarihi adım: İşgal altındaki topraklardan gelen ürünlere yasak

İran'dan Trump'a tepki: Rehberimize yönelik saygısız üslubunu derhal bırakmalı

İçişleri Bakanlığı'ndan 9 kente fırtına uyarısı

Dışişleri Bakanlığı'ndan AB Zirvesi'ne tepki: Taraflı açıklamalar bölgesel huzura zarar veriyor

Siyonist rejimden sivillerin kaldığı okul ve çadırlara saldırı

Gazze'de bir bebek daha yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetti

Düşen yangın söndürme uçağının enkazına ulaşıldı

30 yıllık savaş sona eriyor: Kongo ve Ruanda arasında barış anlaşması

İstanbul merkezli FETÖ operasyonunda 65 kişi tutuklandı

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Suriye Vakıflar Bakanı Dr. Şükri'yi kabul etti

İstanbul'da ümmet âlimlerinden Aksa Tufanı'na destek bildirgesi

İşgalciler sığınakları hedef aldı: 74 şehit

Bakan Yumaklı: Bugün 67 yangın çıktı, 63'ü kontrol altına alındı

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze'de yiyecek aramak ölüm cezasına dönüşmemeli

Gazze'de yardım unlarının içinden uyuşturucu çıktı

Yemen'de milyonlar sokakta: İran ve Gazze direnişine selam

Gazze'de yeni bir ihanet halkası: "Ebu Şebab Çetesi" 3 esirin cesedini işgalcilere teslim etti

Malatya'da seyir halindeki ticari taksi alev aldı

Prof. Dr. Tarhan: İyilik yapmak, çift taraflı bir mutluluk kaynağıdır

Bingöl’de uyuşturucu suçundan aranan şahıs yakalandı

HÜDA PAR Adaklı İlçe Başkanlığı’ndan siyonist rejime tepki

Gazze Hükümeti: Yardım kuyruğundaki aç sivillerin kasten vurulması toplu infaz suçudur

Adana’da ormanlık alanlara girişler yasaklandı

Kamu görevlisi gibi davranarak vatandaşı dolandırdılar

Siyonist rejim Gazze'de çocukları diri diri yaktı

Mescid-i Aksa'da 45 bin kişi cuma namazı kıldı

Yükleniyor