• BIST 100

    14275,80%0,34
  • DOLAR

    42,84% 0,00
  • EURO

    50,38% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6168,93% -0,01
  • Ç. ALTIN

    9984,27% -0,30

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

13 Mayıs 2020, Çarşamba 22:21
13 Mayıs 2020, Çarşamba 22:21
Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mayıs dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı.

Buna göre, mayısta, 2018 sonuna kıyasla özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 5 milyar dolar azalarak 204,5 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise (ticari krediler hariç) 3,4 milyar dolar gerileyerek 12,0 milyar dolara düştü.

Verilerin borçluya göre dağılımına bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yılın sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 4,4 milyar dolar azaldı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1,6 milyar dolar artışla 30,3 milyar dolara yükseldi.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,7 milyar dolar azaldı. Tahvil stoku ise 202 milyon dolar artarak 4,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 854 milyon dolar azaldı. Tahvil stoku ise 966 milyon dolar artarak 7,4 milyar dolara yükseldi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise 2018 sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,9 milyar dolar azalışla 7,5 milyar dolara, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 491 milyon dolar azalışla 2,8 milyar dolara indi.

Bir yıl içindeki anapara geri ödemesi 58,6 milyar dolar

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, mayıs sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 8 milyar dolar azalarak 137,4 milyar dolara geriledi.

Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise tahvil hariç özel alacaklılara olan borç bir önceki yılın sonuna göre 3,6 milyar dolar azalarak 11,4 milyar dolara indi.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 204,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcun yüzde 60,9'unu dolar, yüzde 33,9'u avro, yüzde 3,8'i Türk lirası ve yüzde 1,4'ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu. 12 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcun ise yüzde 48,4'ü dolar, yüzde 33,4’ü avro, yüzde 18'i Türk lirası ve yüzde 0,2'si diğer döviz cinslerinden oldu.

Sektör dağılımı incelendiğinde, mayıs sonu itibarıyla, 204,5 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48,1’ini finansal kuruluşların, yüzde 51,9'unu ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu. Aynı dönemde 12 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 72,5’ini finansal kuruluşların, yüzde 27,5’ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemeleri toplam 58,6 milyar dolar tutarında oldu.

 

Vaiz Gökalp'tan namaz ile alay edilen görüntülere tepki : Bir beğeni uğruna iman kaybedilmemeli

Baltık Denizi’nde Rus keşif uçağına engelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Burhan görüşmesinde Türkiye-Sudan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı

Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

İngiltere'de dev obruk tekneleri yuttu

Mogadişu’da halk 56 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan oy kullandı

Mersin’de huzur ve güven için geniş kapsamlı denetim

HÜDA PAR Sözcüsü Ramanlı’dan RTÜK’e çağrı: Daha ne zamana kadar bu gidişatı izlemekle yetineceksiniz?

Polonya'nın Paris Büyükelçisi Rosciszewski görevden alındı

Hindistan'da kamyon ile yolcu otobüsü çarpıştı: 9 ölü, 21 yaralı

Umut Kervanı Hatay’da Regaib Kandili dolayısıyla gıda yardımında bulundu

HÜDA PAR: İslam dünyası bu zillet tablosundan bir an önce uyanmalı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı el Burhan ile görüştü

ABD'nin kuzeyi sellerin ardından yoğun kar yağışına teslim oldu

Mersin Valisi Atilla Toros, Toroslar ilçesi muhtarlarıyla bir araya geldi

Valilikten Bursa’ya buzlanma ve don uyarısı

Antalya’da yasa dışı yaban keçisi avına 973 bin lira ceza

Bursa’da düzenlenen operasyonda yüzlerce litre alkol ele geçirildi

Kilauea Yanardağı'nda volkanik hareketlilik

Malatya'da sürücüsünün direksiyon hâkimiyetini kaybettiği otomobil döner salonuna daldı

İşgal zindanlarında esirlere sistematik işkence ve aç bırakma

Mardin’de genç hafızlar finalde bir araya geldi

Yetimler Vakfı Regaip Kandili münasebetiyle Gazze'de sıcak yemek dağıttı

Malatya’da spor altyapısına önemli yatırım

HAKSİAD: 28 Bin TL insanca yaşam için yetersiz

Prof. Dr. Yasin Aktay: Türkiye, modernleşme ve batılılaşma adı altında kendi kimliğinden uzaklaştırıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yolcu rekoru

Belediye Başkanı Taşkın'dan muhtarlarla istişare toplantısı

Zincir marketler için pazar günü uzlaşısı

Konya’da dolandırıcılık operasyonu: 3 ilçede milyonluk vurgunlar önlendi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Vaiz Gökalp'tan namaz ile alay edilen görüntülere tepki : Bir beğeni uğruna iman kaybedilmemeli

Baltık Denizi’nde Rus keşif uçağına engelleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Burhan görüşmesinde Türkiye-Sudan ilişkileri ve bölgesel gelişmeler ele alındı

Çanakkale açıklarında 34 düzensiz göçmen yakalandı

İngiltere'de dev obruk tekneleri yuttu

Mogadişu’da halk 56 yıl aradan sonra ilk kez doğrudan oy kullandı

Mersin’de huzur ve güven için geniş kapsamlı denetim