• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Pandemiye rağmen dünyada ölümlerin bir numaralı nedeni kalp ve damar hastalıkları

29 Eylül 2022, Perşembe 13:05
29 Eylül 2022, Perşembe 13:05
Pandemiye rağmen dünyada ölümlerin bir numaralı nedeni kalp ve damar hastalıkları
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Pandemiye rağmen dünyada ölümlerin bir numaralı nedeni kalp ve damar hastalıkları

Diyarbakır Memorial Dicle Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Karabulut, 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle konuştu. Dr. Karabulut, “Pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde bile yine bütün dünyada bir numaralı ölüm sebepleri kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerdir” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada yılda 18 milyon insan, kalp hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybediyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Aziz Karabulut, kalp hastalıklarının bütün dünyada ölümlerin, kayıpların bir numaralı sebebi olduğunu söyledi. Covid-19 pandemisinin en yaygın olduğu ve bütün dünyayı sardığı dönemlerde bile durumun böyle olduğunu, değişmediğini ifade eden Dr. Karabulut, “Fakat tabii bu bir nevi kanıksanmış olduğu için önemi anlaşılmıyor. Nasılsa bu bir hayat, bu yaşanan bir şey gibi düşünüldüğü için bu konunun öneminin üzerinde durulmuyor. Pandemi tüm dünyayı sardı, herkes alarm haline geçti. Fakat pandeminin en yoğun olduğu dönemlerde bile yine bütün dünyada bir numaralı ölüm sebepleri kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerdir” dedi.

Prof. Dr. Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hem kendimizi hem toplumumuzu hem kalp ve damar hastalıklarının getirmiş olduğu sağlık yükünden hem de bu sağlık yükünün ilaveten üzerimize eklediği maddi yükten, toplumdaki sağlık kaybının getirdiği diğer yüklerden korumak için bu konuya odaklanmamız gerekiyor. Bu konunun önemini toplumumuza anlatmamız gerekiyor. Dünya Kalp Günü gibi böyle bu tip günlerde bunları daha iyi vurgulayarak, tekrar ederek bu konulara dikkati çekmemiz lazım. Kalp ve damar hastalıkları ve bunlara bağlı ölümler, genelde kalp krizleri, beyinle ilgili damarların beslediği bütün organlarla ilgili hastalıklar, netice itibariyle kalp ve damar hastalıkları grubuna girer.”

“Kontrolü sağlamak bizim elimizde”
“Herkes kalp ve damar hastalığı için potansiyel bir aday” diyen Prof. Dr. Karabulut, “Fakat bazı özel durumlarda bu riskler artmakta. Örneğin ailede genetik olarak kalp hastalığı görülme ihtimali eğer fazlaysa bu kişilerin diğer kişilere oranla kalp ve damar hastalığına yakalanma oranı daha yüksek. Şeker, tansiyon ve kolesterolü yüksekse yine kalp ve damar hastalığına yakalanma ihtimali daha yüksek. Kişi hareketsizse, kiloluysa diğer kişilere oranla kalp ve damar hastalığına yakalanma oranı daha yüksek. Bakın bu saydığım faktörler içerisinde pek çoğunu kendimiz kontrol edebileceğimiz faktörler. Örneğin kilo vermek elimizde, tansiyonumuzu uygun ilaçlı veya ilaçsız yöntemlerle düşürebilmek bizim elimizde. Diyet yaparak kolesterolümüzü düşürmek, diyetle düşmüyorsa ilaçlarla kolesterolümüzü düşürmek en azından yapabileceğimiz şeyler” diye konuştu.
Özel günlerin her zaman önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Karabulut, “Kalp hastalığı, ölüm ve sağlık kaybı sebebi olduğu için bu işi sadece bir güne sığdırmamak gerekiyor. Bu, 29 Eylül’deki Dünya Kalp Günü’nü sadece 29 Eylül oldu bitti değil de daha fazla, her günü bir kalp günü olarak almak zorundayız. Nasılsa kalp hastalıklarından ölüm veya kayıplar bir gerçek, bütün dünyada bir numaralı ölüm sebebi. Böyle geldi böyle gider deyip kanıksamamak gerekiyor. Hem hekimlere hem topluma hem de hükümetlere bu görev düşüyor. Çünkü uzun vadeli olarak hem ülkenin ekonomisi bundan etkilenecektir hem insanların, toplumun sağlığı, psikolojisi bundan etkilenecektir. Toplumsal sağlık politikaları ülke çapında sağlık politikaları geliştirip halkımızın sağlığını korumamız gerekiyor. Bir güne özel olmaması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
[gallery ids=',44957']

Haber Editörü

admin

info@dogununnabzi.com

Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması

Libya'dan Türkiye'ye çöl tozu geliyor

Rutte: AB, Ukrayna’ya ihtiyaç dışı silah vermemeli

Norveç ve Almanya’dan savunma iş birliği anlaşması

Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi Başkanı Şaas ile görüştü

Kayseri'de yolcu otobüsü ile kamyonet çarpıştı: 5 yaralı

Zelenskiy: Ukrayna'daki tüm enerji santralleri Rus saldırılarında hasar gördü

Malatya'da silahlı kavga: 1 gözaltı

Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile ABD’li mevkidaşı Rubio görüştü

ABD-İran müzakerelerinde ikinci tur Cenevre'de

Meteorolojiden denizlerde fırtına uyarısı

Siyonist işgalciler ateşkese rağmen saldırıyor: Gazze'de can kaybı artıyor

MİT Başkanı Kalın Münih Güvenlik Konferansı'na katıldı

Küba’da petrol rafinerisinde yangın 

Mersin'de 2 otomobil çarpıştı: 6 yaralı

Meteorolojiden bazı bölgeler için çığ uyarısı

Bulgaristan'da park halindeki bir tır'a başka bir tır çarptı: 2 ölü

Zelenskiy, NATO Genel Sekreteri ile görüştü

Dr. Tekruri: Şehitliği istemek, cihadı imkânlarımız el verdiği kadar yerine getirmek ile mümkün olur

Bitlis’te iş yerleri heyelanın altında kaldı

HÜDA PAR Batman İl Teşkilatı'ndan Kürtçe anadil yürüyüşü

Emine Erdoğan 22 okul kütüphanesinin açılışını yaptı

ABD ordusu Karayipler'de bir tekneye saldırdı: 3 ölü

Sağanak yağış Bitlis’te yolları göle çevirdi: Vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da 4 büyüklüğünde deprem

Umut Kervanı İstanbul'da ikinci sosyal marketini dualarla açtı

Samsun'da 2 otomobil çarpıştı: 3 yaralı

Avrupa’da yer altı gaz depoları tarihi dip seviyeyi gördü

Feribot seferlerine fırtına engeli

Gaziantep’te maddi hasarlı trafik kazası

Beş ülkeden Putin'e Navalni suçlaması