• BIST 100

    10592,00%-0,23
  • DOLAR

    40,45% 0,09
  • EURO

    47,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    4414,86% -0,96
  • Ç. ALTIN

    7108,96% 0,57

Pazar esnafı: Ramazan ayında fiyatlar yükselecek, fırsatçılığın önüne geçilmeli

13 Şubat 2025, Perşembe 11:14
13 Şubat 2025, Perşembe 11:14
Pazar esnafı: Ramazan ayında fiyatlar yükselecek, fırsatçılığın önüne geçilmeli
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kızıltepe pazar esnafı, sebze-meyve ve balık fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, Ramazan ayında fiyatların artacağına dikkat çekti. Esnaf, fırsatçılığın önüne geçilmesi çağrısında bulundu.

Kızıltepe pazar esnafı, sebze-meyve ve balık alışverişi hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

Esnaf, bu yılki fiyatların geçen seneye göre daha uygun olduğunu belirterek, ürünlerin fahiş fiyattan satışa sunulmaması için fırsatçılığın önüne geçilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca Ramazan ayına sayılı günler kala fiyatların bilinçli bir şekilde yükseltileceğini vurgulayan esnaf, bunun önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu yıl yağış azlığından da birçok ürünlerin etkilendiğini belirten esnaf, etkilenen ürünlerin haliyle yüksek fiyattan satışa sunulduğunu aktardı.

“Genellikle Ramazan ayına bir hafta kala fiyatlar yükselişe geçiyor”

Fiyatların şu anda uygun olduğunu ancak Ramazan ayında yükseleceğini kaydeden Mehmet Başdaş, "Şu an da fiyatlar uygun durumda. Özellikle Kızıltepe ilçesinde ürünler uygun fiyattan satılmaktadır. Ancak bu yıl yağışların az yağması haliyle ürün ve ürün fiyatlarına da vurdu. Bu ürünler arasında beyaz lahana, marul, ıspanak, maydanoz, roka, karnabahar gibi ürünleri etkiledi. Dolayısıyla ürün azlığından bu yeşilliklerin fiyatları da bir misli arttı. Bir ürün piyasada az ise haliyle fiyatı da yüksek olacak. Ancak buna rağmen yine uygun fiyattan satışı yapılmaktadır. Malum olduğu üzere Ramazan ayına birkaç hafta kaldı. Ramazan ayı geldiğinde herkesin bildiği üzere ülke genelinde fiyatlar bir anda iki katına çıkarılıyor. Aslında ürün çok ama fırsatçılık yapılıyor. Genellikle Ramazan ayına bir hafta kala fiyatlar yükselişe geçiyor. Domates bugün tezgâh fiyatı 12 lira iken Ramazan ayında 40 liraya da çıkabilir. Aslında biraz da girdi maliyetlerinden tezgâhtaki fiyatlara da yansıma oluyor haliyle.” şeklinde konuştu.

Bu yıl yağış azlığında çoğu ürünlerin etkilendiğini belirten Abdurrahim Çelik, “Pazar fiyatları şu an için oldukça uygun durumda. Patates ve soğan satıyorum. Şu an patatesin fiyatı 10 liradan satışa sunuyoruz. Soğan ise 15 ve 12 buçuk liradan satılıyor. Geçen seneye göre fiyatlar bu yıl daha uygun. Ramazan ayında fiyatlar daha da yükseleceği görüşündeyiz. Bu yıl yağış oldukça az yağdığından birçok ürünü etkiledi. Ancak patates ve soğan bu durumdan fazla etkilenmedi.” diye konuştu.

“Bir ay sonra balık sezon sona ereceğinden fiyatlarda haliyle daha yüksek olacak”

Ahmet Ortaç, balık fiyatlarını geçen seneye göre değerlendirerek, şunları aktardı:

“35 yılı aşkın balık esnaflığı yapıyorum. Bu sezon balık fiyatlar yüksekti. Ayrıca fazla balık da yoktu. Fiyatlar hala aynı yükseklikte devam ediyor. Geçen sene ile bu yılki balık fiyatları; somon, 175 liradan 250 liraya, kefal 100 liradan 175 liraya, istavrit 75 liradan 150-200 arası, çupra 200 liradan 350 liraya, uskumru 100 liradan 150 liraya, alabalık 175 liradan 250 liraya, hamsi 75 liradan 175 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar fahiş durumda satışa çıkarılması yakıttan dolayıdır. Biz balıkları Diyarbakır’dan getiriyoruz. Ramazan ayında fiyatların biraz daha yükseleceğini gözlemliyoruz. Çünkü balık sezonunun finalindeyiz. Bir ay sonra sezon sona ereceğinden fiyatlarda haliyle daha yüksek olacak. Tezgâhlarda bu yıl çeşitlilik de fazla değildi. Normalde günde 40-50 çeşit balık getirirken, 15-20 çeşitlere kadar indi. Bunun en büyük nedeni de fiyat pahalılığı. Balık fiyatları kırmızı etin fiyatıyla yarışır duruma gelmiş.”

“Ramazan ayında fırsatçılığın önüne bir an önce geçilmelidir”

Mehmet Çelik, Ramazan ayında ürünlerin fahiş fiyattan satılmaması için fırsatçılığın önüne geçilmesi çağrısında bulunarak, “Patates-soğan satışı yapmaktayım. Pazarda fiyatların çoğu pahalı durumda. Patatesin tezgâhtaki fiyatı 10, soğan ise 15 liradan satılıyor. Malum olduğu üzere bu yıl yağış azlığından haliyle birçok ürünü ciddi anlamda etkiledi. Dolayısıyla fiyatlar da bir misli arttı. Sadece bu yıl değil, her yıl Ramazan ayı gelmeden önce fiyatlar bir misli daha artıyor. En büyük sebebi de fırsatçılıktır. Bu sadece pazar için değil, her yerde geçerlidir. Ramazan ayında fiyatların düşeceğine ihtimal vermiyorum. Fiyatlar her yıl daha da artmakta. Fırsatçılığın önüne bir an önce geçilmelidir.” şeklinde kaydetti. (İLKHA)

Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı

Tır yoldan çıkıp direğe çarparak durabildi: :2 yaralı

Kuzey Kafkasya'da sel felaketi!

Sosyal medyada ve kamuya açık alanlarda silah teşhir edenlere operasyon: 29 gözaltı

Alevlerin arasında kalan 11 orman işçisi hayatını kaybetti

ABD ile Japonya arasında ticaret anlaşması

İtalya’da uçak kazası: 2 ölü

DSÖ: Gazze'de açlık nedeniyle meydana gelen ölümlerde ciddi artış var

Batman'dan yetkililere Çağrı: Gazze için harekete geçin

Mardin’de su sorununun kaynağı eski boruları mı?

Siirt’te 200 yataklı öğrenci pansiyonu Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne tahsis edildi

UNRWA: Gazze açlığın yayıldığı, su ve hijyen malzemesinin bulunamadığı insani felaketi yaşıyor

Manisa'da orman yangını

HÜDA PAR Milletvekili Dinç, 28 Şubat mağdurları yönelik komisyon kurulması için çağrıda bulundu

Arakçi: Uranyum zenginleştirme programı İran için vazgeçilmez

İran, ABD destroyerini engelledi

Air India uçağında facianın eşiğinden dönüldü

Gözler Rusya-Ukrayna müzakerelerinin 3. turunda

Gaziantep Valiliği'nden sıcak hava uyarısı

Kur'an kursuna düzenli devam eden öğrencilere hayvanat bahçesi gezisi ödülü

Günlerdir yaşanan su kesintisi, Mardin halkını bezdirdi!

Tekirdağ'da feci kaza: 4 ölü

Kassam Tugayları, Gazze'de son günlerde birçok işgal askerini öldürüp yaraladı

Gaziantep İl Müftüsü Hazırlar yaz Kur'an kurslarını ziyaret etti

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Samsun'da uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı

Yapıcıoğlu'ndan orman yangınında hayatını kaybedenler için taziye mesajı!

Batı Şeria'nın ilhak çağrılarına Türkiye'den tepki

Rusya ve Ukrayna esir asker takası yaptı

Rusya, Donetsk'teki kritik noktayı ele geçirdiğini duyurdu

Suriye ile Suudi Arabistan arasında 44 yatırım anlaşması

Türkiye'nin ev sahipliğinde üçlü toplantı