Tarih: 19.05.2025 12:41

Pazarcı esnafı: Hem biz hem de vatandaş mağdur

Facebook Twitter Linked-in

Son haftalarda etkisini gösteren zirai don, hem üreticiyi hem de pazarcı esnafını zor durumda bıraktı.

Zirai donun ardından sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan ciddi artış, Adana’daki semt pazarı esnafının tepkisini de beraberinde getirdi.

Kıyıboyu Kapalı Semt Pazarı esnafı, yaşanan sorunlara çözüm bulunması için yetkililere seslendi.

Pazarcılar, artan maliyetler, seyyar satıcılar ve belediyenin yetersiz hizmetlerinden şikâyet ederek destek çağrısında bulundu.

“Zirai don hem üreticiyi hem bizi etkiledi”

Pazarcılardan Burak İriadam, zirai donun hem fiyatlara hem de satışlara yansıdığını belirterek, “Burada meyve sebze satıyoruz. Zirai don herkesi etkiledi. Fiyatlarda artış oldu. Normalde şeftalinin fiyatı 50 lira olması gerekirken şu an 100 liraya satıyoruz. Millet de mağdur, biz de mağduruz. Çiftçilere lafımız yok, ama şu komisyon olayını düzeltseler, hal düzenlense bizim için daha iyi olur. Tarım Bakanlığı hale bir el atsın. Çiftçiden aldığımızda kar ediyoruz ama haldekinden alınca biz de vatandaş da zarara uğruyor.” dedi.

“Belediye tezgah başı 50 bin lira alıyor, hizmet sıfır”

Pazar esnafından Celil Akan ise en büyük sorunlarının seyyar satıcılar ve belediyeden kaynaklı eksiklikler olduğunu vurguladı. Akan, “Pazarcı esnafı olarak en büyük sorunumuz seyyar satıcılar. Belediyemiz tezgâh başı 50 bin lira para alıyor ama hizmet sıfır. Yağmur yağdığı zaman çatı su geçiriyor. Her şekil mağduruz. Her tarafa pazar kuruluyor, düzen yok. Salatalığın fiyatı 15 lira ama yine de satılmıyor. Garibanın dostu yok. Yetkililere ne desek boş. Geçen perşembe Şakirpaşa'da vali geldi, yanında Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin de vardı. Ama bize hiçbir faydası olmadı. Aldıkları para haram.” şeklinde konuştu.

“Bizi bitiren marketler ve büyük işletmeler”

Bir diğer pazarcı Nihat Demir ise pazarlarda düzen olmadığını ve vatandaşların marketlere yöneldiğini ifade ederek, “Pazarcı olarak bizi bitiren marketler, manavlar, büyük iş yerleri. Saygım var ama millet yarım kilo salatalığı Adana'nın öbür ucuna götürüyor, pazara gelmiyor. Çoğu pazarımızın üstü kapalı değil. Don felaketi çiftçiyi mahvetti. Bizim malımız varsa satıyoruz, yoksa pazardayız. Tarlada 1 lira olan salatalık halde en fazla 2 liradır ama markette çok daha pahalı. Herkes aldığı fiyata göre satıyor. Çiftçiler durumu abartıyor. Biz ürünleri aldığımız fiyata mı satmayalım?” ifadelerini kullandı.

"Vatandaşa destek verilsin ki alışveriş yapabilsin”

Zirai dondan etkilendiklerini belirten pazarcı Mehmet Tütüncü ise “Fiyatlar 100 liraya dayandı. Her şeyi etkiledi. Vatandaşa para verilsin ki alışveriş yapabilsin. Vatandaşta para yoksa nerede alışveriş yapacak? Zam yapılsın ki vatandaş rahat alışveriş yapabilsin. Herkes garibanlaşmış durumda.” dedi.

“Sebze ve meyve fiyatları aşırı yüksek”

Recep Buyruk ise fiyatların yüksekliğinden kaynaklı olarak vatandaşın alım gücünün azaldığını dile getirerek, “Sebze ve meyve fiyatları aşırı yüksek. Bu yüzden millet alım güçlüğü çekiyor. Don nedeniyle ürünlerde kalite düştü. Fiyatların yüksek olmasının sebebi üretim maliyetlerinin artması. İlaç, fide, işçilik maliyeti arttıkça ürün fiyatı da artıyor.” şeklinde konuştu.

“Bugün aldığımız mal yarın yarı fiyatına düşüyor”

Orhan Doğan da dalgalanan fiyatlardan dert yanarak, “Bugün aldığımız mal 100 lira, yarın aynı malı 50 liraya veriyoruz. Hiç memnun değilim. Her esnaf için çok zor bir durum bu. Malımız pahalı, satış yok. Büyüklerimizin bu duruma çözüm bulmasını istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Mal pahalı, alım yok”

Ayhan Avşar ise ekonomik sıkıntıların halkın alım gücünü düşürdüğünü belirterek, “Patates, soğan para etmiyor. Mal düşük. Millet maddi durumdan dolayı alım yapamıyor. Mal pahalı geliyor, gücü yetmiyor.” dedi. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —