Tarih: 09.10.2024 11:32

Pekmez için mezronê üzümünün hasadına başlandı

Facebook Twitter Linked-in

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı köylerde pekmez, cevizli-bademli sucuk, kuru üzüm, bastık (pestil) gibi ürünler yapmak için hummalı bir çalışma yürüten köylüler, bağlarında yetişen üzümü toplamanın telaşı içine girdi.

Sabahın erken saatlerinde pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde etmek için üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, üzümlerini traktörlerle evlerine taşıyor.

Hem bağlarında yetişen üzümü ve hem de üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını da satarak geçimlerini temin eden köylüler, her yıl geleneksel hale gelen bu işlemi devam ettiriyor.

Bu yıl hastalık ve aşırı yağış nedeniyle üzüm veriminin düşük olduğunu belirten köylüler, topladıkları üzümden pekmez elde ettiklerini söyledi.

"Üzümden pekmez yapacağız"

Kırkat (Kırkatê) köyü Konak (Kasrıkê) mezrasında ikamet eden köy sakinlerinden Nurullah Şimşek, "Sonbahar üzüm toplama mevsimidir, biz de üzüm topluyoruz. Pekmez yapacağız inşallah. Bu sene biraz küllemeden dolayı, birazda yağmur yağdı, soğuk vurduğu için randıman iyi değil ama mecbur toplayacağız. 10 dönüm üzümümüz var, olduğu kadar topluyoruz." dedi.

"Geçimimizi bununla sağlıyoruz"

Topladıkları üzümden pekmez yapacaklarını ifade eden Yunus Şimşek, "Üzüm hasadını yapıyoruz. Bundan pekmez yapacağız. Burada 5 dönüm üzüm var. Başka yerlerde de var. Aileyle birlikte gelip kesiyoruz. Bunları götürüp pekmez yapıyoruz. Her sene bunu yapıyoruz. Geçimimizi bununla sağlıyoruz. Bu sene üzüm hasadı normaldir. Bu sene üzümde hastalık oldu. Geçen sene de bozuluyordu." diye konuştu. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —