• BIST 100

    15811,53%0,87
  • DOLAR

    43,35% 0,25
  • EURO

    51,27% 0,73
  • GRAM ALTIN

    6944,72% 1,57
  • Ç. ALTIN

    11200,48% 2,32

Petro, ABD’ye meydan okudu: Asla diz çökmeyeceğim

25 Ekim 2025, Cumartesi 08:28
25 Ekim 2025, Cumartesi 08:28
Petro, ABD’ye meydan okudu: Asla diz çökmeyeceğim
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, kendisi ve ailesine yönelik ABD yaptırımlarına karşı meydan okudu. “Uyuşturucu baronlarına karşı yıllarca mücadele ettim, şimdi onların destekçileri tarafından hedef alınıyorum. Ama geri adım atmayacağım.” dedi.

ABD ile Latin Amerika arasındaki diplomatik gerilim yeni bir krize dönüştü. Washington yönetimi, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro’yu ve yakın çevresini “uyuşturucu ticaretine destek vermek” suçlamasıyla yaptırım listesine aldı. Karar, ABD Hazine Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından açıklandı.

Petro, karara sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi. ABD Hazine Bakanlığı’nın kararından Kolombiya kökenli Cumhuriyetçi senatör Bernie Moreno’yu sorumlu tutan Petro, “Bernie Moreno’nun tehdidi gerçekleşti. Ben, eşim ve çocuklarım yaptırım listesine alındık. Ama asla diz çökmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Kolombiya lideri, açıklamasında ABD’nin çifte standardına dikkat çekerek, “Yıllarca kokain kartellerine karşı mücadele ettim, ancak şimdi uyuşturucu tüketimini durdurmaya çalışan bir ülkenin başkanı olarak suçlanıyorum. Bu tam bir paradoks” dedi. Petro, hukuki savunmasını ABD’li insan hakları avukatı Dany Kovalik’in yürüteceğini de duyurdu.

Petro’ya yakın kaynaklar, ABD’nin bu kararla Latin Amerika’da artan bağımsızlık eğilimlerini bastırmayı hedeflediğini belirtiyor. Son dönemde Petro’nun, Venezuela ve Küba ile diplomatik yakınlaşması, Washington’da rahatsızlığa neden olmuştu.

ABD Başkanı Donald Trump ise geçtiğimiz günlerde Petro’yu hedef alan açıklamalarında, “Petro bir haydut, kötü bir adam. Ülkesinde uyuşturucu üretimini artırdı” demiş ve Kolombiya’ya yapılan tüm ödemelerin durdurulacağını duyurmuştu.

OFAC kararına göre, yaptırım listesine Petro’nun eşi Veronica del Socorro Alcocer Garcia, oğlu Nicolas Petro ve İçişleri Bakanı Armando Benedetti de dahil edildi. Bu isimlerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulacağı, Amerikan vatandaşlarının onlarla iş yapmasının yasaklanacağı bildirildi.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, yazılı açıklamasında Petro yönetimiyle birlikte Kolombiya’daki kokain üretiminin son yılların en yüksek seviyesine çıktığını savunarak, “Petro hükümeti uyuşturucu kartellerine göz yumdu” iddiasında bulundu.

Petro ise bu suçlamaların politik nitelik taşıdığını vurguladı: “ABD, bağımsız bir Latin Amerika’dan korkuyor. Biz kendi yolumuzu seçtik, bu yol Washington’un hoşuna gitmiyor. Ama Kolombiya halkının iradesi dış güçlere teslim edilmeyecek.” (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

HÜDA PAR: Suriye'deki ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesini temenni ediyoruz

Avustralya orman yangınlarıyla mücadele ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Faizsiz bir ekonomik sistemi getirmekte kararlıyız

Birçok il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ABD'de 400 binden fazla ev elektriksiz kaldı

Batman’da köy yollarını açmak için karla mücadele devam ediyor

İstanbul’da narkotik operasyonu: 54 kilo 600 gram eroin ele geçirildi

Adıyaman'da konut sevinci yarım kaldı

DMM’den Şam Havalimanı iddialarına yalanlama

Moğolistan topraklarının yaklaşık yüzde 90'ı karla kaplı

HÜDA PAR'dan Suriye için yapılan acil yardım çağrısına destek

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimleri 27 Ocak'ta yapılacak.

Batman Yeşilay ve Kızılay’dan İş Birliği Mesajı

Batı Şeria'da bir genç işgalciler tarafından şehit edildi

Batman’da trafoda patlama: Mahalle elektriksiz kaldı

Gaziantep'te drift atan şehir içi otobüs sürücüsüne ceza

ABD'de 8 binden fazla uçuş iptal edildi

Yol kesip saldıran sürücü yakalanarak işlem yapıldı

Yüzyılın Konut Projesi’nde bu hafta 9 ilde kuralar çekilecek

Gaziantep'te kasten yaralama suçundan aranan şahıs yakalandı

Gaziantep'te hapis cezası bulunan 2 firari yakalandı

Avustralya'da köpekbalığı saldırıları: Bir ölü 3 yaralı

Soğuk hava balık tezgahlarına da vurdu

Gaziantep'te ruhsatsız silah ve uyuşturucu operasyonu: 4 şüpheli yakalandı

Afgan yönetimden kısıtlamaların kaldırılması çağrısı

Diyarbakır’da sis ve buzlanma zincirleme kazaya yol açtı: 7 yaralı

HAMAS liderlerinden Atallah Ebu El Subh vefat etti

Beylikdüzü'nde yaşanan elektrik kesintisi mahalleliyi mağdur ediyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

Suriye'de iki insani koridor oluşturuldu

HÜDA PAR: Suriye'deki ateşkesin kalıcı barışa dönüşmesini temenni ediyoruz

Avustralya orman yangınlarıyla mücadele ediyor

HÜDA PAR İstanbul İl Başkanı Eşin: Faizsiz bir ekonomik sistemi getirmekte kararlıyız

Birçok il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı

ABD'de 400 binden fazla ev elektriksiz kaldı