16651,45%-0,07
43,48% 0,19
51,57% -0,90
6786,60% -9,85
11923,69% -6,97
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, son günlerde ülkede yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump, siyonist rejim ve bazı Avrupa ülkelerini İran'da fitne ve iç çatışma ortamı oluşturmakla suçladı. Pezeşkiyan, bu aktörlerin protestoları kullanarak İran toplumunu bölmeyi hedeflediğini, ancak bu planların boşa çıkarıldığını ifade etti.
Pezeşkiyan, barışçıl taleplerin bilinçli şekilde istismar edilmek istendiğine dikkat çekerek, "Bazı çevreler meşru ve barışçıl protestoları kaosa sürüklemek, İranlıları birbirine düşürmek için devreye girdi" dedi. Bu girişimlerin arkasında dış müdahale olduğunu vurgulayan Pezeşkiyan, özellikle Trump ve siyonist rejim liderliğinin açık ve örtülü desteklerle süreci kışkırttığını belirtti.
İran Cumhurbaşkanı, buna rağmen ülkenin bu tuzakları aşmayı başardığını söyleyerek, İran halkının birlik ve bütünlüğüne vurgu yaptı. İç sorunların dış müdahalelerle değil, İran halkının kendi iradesiyle ve sağduyuyla çözülmesi gerektiğini dile getirdi.
Pezeşkiyan ayrıca yönetim anlayışına dair önemli mesajlar verdi. "Halkın taleplerine kulak vermek zorundayız" diyen Pezeşkiyan, adaletin temel hedef olduğunu, halkın yönetime daha fazla katılımının sağlanması gerektiğini söyledi. Devletin, güvenlik gerekçesiyle dış güçlerin senaryolarına kapı aralamadan, toplumsal talepleri dikkate alan bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini ifade etti.
Açıklamalar, ABD'nin bölgede askeri varlığını artırdığı ve Trump'ın İran'a yönelik tehditlerini sıklaştırdığı bir dönemde geldi. Tahran yönetimi, bu tehditlerin "protestocuları koruma" söylemiyle sunulsa da asıl amacın İran'ı uluslararası müdahaleye açık hale getirmek ve rejim değişikliği zemini oluşturmak olduğunu değerlendiriyor. (İLKHA)