• BIST 100

    10642,6%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32

Piyasalarda emtia depremi! 1 Trilyon dolar buhar olacak

09 Mart 2022, Çarşamba 11:14
09 Mart 2022, Çarşamba 11:14
Piyasalarda emtia depremi! 1 Trilyon dolar buhar olacak
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Piyasalarda emtia depremi! 1 Trilyon dolar buhar olacak

Küresel ekonomi, Kovid-19 salgını nedeniyle yaşanan ekonomik krizin toparlanma aşamasını tamamlayamadan Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak emtia fiyatlarında görülen artışlarla sarsılıyor.

Batılı ülkelerin Rusya ekonomisini zayıflatmaya yönelik uyguladığı yaptırımlar, Rusya'nın önemli paya sahip olduğu birçok emtia ürününde fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası Dutch TTF'te son bir yılda 10 kat artan doğal gaz fiyatı, savaşın başlamasıyla rekor tazeledi.

Savaş başlamadan önceki gün olan 23 Şubat'ta megavatsaat başı 88,3 avro seviyesindeki vadeli doğal gaz fiyatı, 7 Mart'ta megavatsaat başı 345 avroya çıkarak yüzde 292 artış kaydetti.

NİKEL FİYATLARINDA TARİHİ YÜKSELİŞ

Uzmanlara göre en kritik madenler biri de Nikel... Nikel fiyatları bir haftada dörde, bir günde ikiye katlandı. Londra Metal Borsası piyasaya müdahale ederken bu fiyatların başta otomotiv endüstrisi olmak üzere bir çok sektörü derinden sarsması bekleniyor. Öte yandan Nikel'deki fiyat yüksekliği ve tedarik sıkıntısı enflasyonları yukarı taşıma riski barındırıyor. Nikel'deki fiyat yükselişi mutfak gereçleri, beyaz eşya, savunma sanayii, teknoloji, ulaşım ve uzay endüstrisi dahil bir çok sektörde çok ciddi fiyat artışları anlamına geliyor.

Elektrikli otomobillerde Nikel'de yaşanan fiyat yükselişinden etkilenecek. Batarya sistemlerinde kullanılan Nikel, elektrikli otomobillerin maliyetlerinde ciddi bir artışa sebep olacak.

Brent petrolün varil fiyatı ise bu dönemde 96,6 dolar seviyesinden yüzde 35,3 artışla yüzde 130,7 doları gördü. Böylece petrol fiyatları, 2008'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

API2 Rotterdam vadeli kömür ton başı fiyatı ise 23 Şubat'taki 200 dolar seviyesine göre yüzde 142,5 artarak 485 doları buldu.

Fiyatlardaki artışta, Batılı ülkelerin Rus petrol ve doğal gaz ihracatına ambargo uygulama olasılığı etkili oldu.

Ocak ayında günlük toplam 10 milyon varil ham petrol üretimiyle dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya, günlük 8 milyon varille en büyük ikinci petrol ihracatçısı unvanına da sahip.

Rusya, küresel doğal gaz ticaretinin yüzde 26'sını, sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin de yüzde 8'ini gerçekleştiriyor.

Küresel kömür ihracatında yüzde 15 payı olan Rusya, Endonezya ve Avustralya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü kömür ihracatçısı konumunda bulunuyor.

KRİTİK METALLERDE FİYAT RALLİSİ DURMADI

Rusya-Ukrayna savaşı, küresel metal piyasalarında da fiyat rekorlarının kırılmasına neden olarak ekonomileri giderek daha fazla zorluyor.

Bakır fiyatları 23 Şubat'a kıyasla 7 Mart'ta yüzde 10 artışla ton başına 10 bin doları geçerek rekor kırarken, alüminyumun ton başı fiyatı yüzde 20 artışla 3 bin 388 dolardan 4 bin 73 dolara çıktı.

Söz konusu dönemde paladyum fiyatları ons başına yüzde 25,6 artışla 2 bin 484 dolar seviyesinden 3 bin 120 dolara yükselirken, nikelin ton fiyatı da yüzde 88 artışla 24 bin 900 dolardan 46 bin 800 dolara çıkarak Haziran 2007'den beri en yüksek seviyesine ulaştı.

Elektrikli araçlar ve çelik sanayi için büyük önem taşıyan nikelde fiyatlar bugün rekor tazeledi. LME'de 3 ay vadeli nikelin ton fiyatı 100 bin dolar seviyelerini gördü.

RUSYA, KÜRESEL METAL TEDARİKİNDE ÖNEMLİ PAY SAHİBİ

Merkezi Londra'da bulunan emtia piyasaları analiz şirketi CRU Grup'un verilerine göre, Rusya; küresel paladyum tedarikinde yüzde 35, platinyumda yüzde 10 ve alüminyumda yüzde 6 paya sahip.

Dünya rafine bakır ve bakır madenlerinde yüzde 4'er payı olan Rusya, nikel tedarikinin de yüzde 5'ini karşılıyor.

Ülkenin metal ve metalik ürünlerden elde ettiği ihracat geliri 51,1 milyar doları buluyor. Bu rakam, Rusya'nın toplam ihracatının yüzde 10,4'ünü oluşturuyor.

BUĞDAY PİYASALARINDA DEPREM

Buğday fiyatları ise söz konusu dönemde yüzde 47,8 artışla 12,94 dolara ulaştı.

Rusya, yüzde 18 payla küresel buğday ihracatında lider konumda bulunuyor ve tarım ürünlerinden yılda yaklaşık 36 milyar dolar ihracat geliri (yüzde 7,3) sağlıyor.

Ukrayna ise yüzde 7 payla dünyanın beşinci buğday ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Savaş nedeniyle Ukrayna'da üretim ve ihracatın düşmesi, Batılı ülkelerin Rusya'daki lojistik firmalarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle küresel buğday arzı sekteye uğrarken, bu durum, fiyatlara artış olarak yansımaya devam ediyor.

KÜRESEL EKONOMİDEN 1 TRİLYON DOLAR BUHARLAŞABİLİR

Merkezi İngiltere'de bulunan Ulusal Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü'nün (NIESR) projeksiyonuna göre, savaşın etkisiyle küresel GSYH'nin bu yıl yüzde 0,5 ve gelecek yıl yüzde 1 daralacağı öngörülüyor. Bu oran, küresel GSYH'nin yaklaşık 1 trilyon dolar azalması anlamına geliyor.

Büyümedeki düşüşün ise küresel enflasyonu bu yıl yüzde 3 artırarak maliyetler üzerinde baskı oluşturacağı hesaplanıyor.

Savaşın ekonomik hasarının Rusya'dan sonra en büyük etkisinin ise Avrupa'da hissedilmesi ve Rus enerji ihracatına yönelik yaptırım uygulanmasının Avrupa'da resesyon yaratma riskini artırdığı ifade ediliyor.

Uluslararası Para Fonu da (IMF) 6 Mart'taki analizinde, fiyat şoklarının tüm dünyayı etkileyeceğine ve ekonomik zararın yıkıcı olacağına dikkati çekmişti.

Yaz aylarında artan sıcaklıklar sıvı tüketimini hayati hale getiriyor

Kocaeli'de orman yangını

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 362 ölü

MHRS'ye aile hekimine yönlendirme ekranı geldi

Bakan Uraloğlu: Bursa yüksek hızlı tren hattı 2026 yılında hizmete girecek

Batman'da Gazze çadırı kuruldu

Müftü Dolu: Yatılı yaz Kur'an kurslarında öğrenci sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz

ABD'de üniversitede silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı

Ensarullah siyonistlere ait hedefleri füzelerle vurdu

Finlandiya'da son 50 yılın sıcaklık rekoru

Hanzala gemisi Gazze'ye doğru yolculuğuna devam ediyor

Anamur'da cami eksenli eğitim mahalleyi birleştiriyor

Silahla yaralama olayının faili yakalandı

Yerel ve uluslararası kuruluşlar uyardı: Gazze’de açlık toplu kıyım aşamasında

Ramanlı'dan vatandaşlarla çay sohbeti

Elektrik kesintisinin sıkça yaşandığı mahalle sakinleri çözüm bekliyor

Malatya'da bahçe yangını paniğe neden oldu

LGS'de imam hatip şampiyonlarının hedefleri büyük

Ağrı – İstanbul uçağı iptal oldu vatandaşlar yetkili bulamamaktan şikâyet etti

Alacak verecek meselesi kanlı bitti: 1 yaralı

İran ve Katar dışişleri bakanları: Gazze halkına acil yardım yapılmalı

İranlı alimden papa 14. Leon’a Gazze konulu mektup

UNRWA’dan çaresizlik çığlığı: Gazze’de insanlar acı çekiyor

Farkında olmadan obez olabilirsiniz!

Şehit Sacid Pişgin, şehadetinin 2’nci yılında unutulmadı

Türkiye'den Endonezya'ya 48 adet KAAN savaş uçağı satışı için imzalar atıldı

"Yüksek sıcak havalarda sulu klimalarda ciddi manada bir furya yaşanıyor"

Gazze'deki soykırımda şehit sayısı 59 bin 733'e yükseldi

Batmanlı vatandaş, kumru yuvasını korumak için klimayı günlerdir kapatıyor

İran'da adliye binasına silahlı saldırı: 6 ölü, 20 yaralı

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Yaz aylarında artan sıcaklıklar sıvı tüketimini hayati hale getiriyor

Kocaeli'de orman yangını

Pakistan'da muson yağmurları sele yol açtı: 362 ölü

MHRS'ye aile hekimine yönlendirme ekranı geldi

Bakan Uraloğlu: Bursa yüksek hızlı tren hattı 2026 yılında hizmete girecek

Batman'da Gazze çadırı kuruldu

Müftü Dolu: Yatılı yaz Kur'an kurslarında öğrenci sayısını bine çıkarmayı hedefliyoruz