Tarih: 21.10.2024 14:54

PKK'nın kanlı yüzü: Derince köyü katliamı

Facebook Twitter Linked-in

PKK örgütünün vahşetinin en karanlık sayfalarından biri olarak tarihe geçen Derince köyü katliamının 31. yıldönümünde, 14’ü çocuk, 8’i kadın olmak üzere toplam 22 masum sivilin anısı, Siirt’in Baykan ilçesinde düzenlenen törenle bir kez daha yâd edildi.

Olayın yaşandığı Derince köyünde gerçekleştirilen anma programı, katliamın derin acılarını tekrar hatırlattı ve PKK'nin kirli yüzünü bir kez daha gözler önüne serdi.

PKK'nin kanlı planı: sivilleri hedef aldılar

21 Ekim 1993 gecesi, Baykan'a bağlı Derince köyü, PKK'nin vahşi saldırısıyla sarsıldı. Kanlı örgüt, güvenlik güçlerinin köyü koruma altına almasını engellemek amacıyla alçakça bir plan devreye soktu. Sivil ve savunmasız insanları hedef alan örgüt elemanları, köyde yaşayan 22 masum vatandaşı acımasızca katlettiler. Bu kurbanlar arasında, 5 aylık bir bebek ve hamile kadınlar da vardı.

Güvenlik korucularının müdahalesine rağmen örgüt elemanları, çocuk, kadın ve yaşlı ayrımı yapmadan köydeki herkese zulmettiler. Katliam, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. PKK'nin gerçek yüzünü bir kez daha gösterdiği bu olay, sivillere yönelik işlenen en acımasız terör eylemlerinden biri olarak hafızalarda derin izler bıraktı.

Derince Köyü Şehitliği'nde gözyaşlarıyla anma

Derince Köyü Şehitliği'nde düzenlenen anma töreni, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Programa; Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Baykan Kaymakamı Fatih Özcan ile kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK'lar ve katliamda hayatlarını kaybedenlerin yakınları törende hazır bulundu.

Vali Kızılkaya, şehitliği gezerek kabirlere karanfil bıraktı, maktullerin yakınlarıyla yakından ilgilendi. Gözyaşları içerisinde duaların yapıldığı programda, yüreklerde derin iz bırakan o acı gecenin bir daha yaşanmaması için temennilerde bulunuldu.

Vali Kızılkaya: Bu vahşeti unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız

Vali Kızılkaya, yaptığı konuşmada PKK'nin sivillere karşı işlediği bu vahşetin asla unutulmayacağını belirtti ve şu ifadelere yer verdi:

"21 Ekim 1993'te, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir vahşet Derince köyümüzde yaşandı. O gece, bu vahşeti gerçekleştiren zalimler, güvenlik korucularımızın direnişiyle karşılaştılar. Takviye güvenlik güçlerimizin yolda olduğu haberini alınca, alçakça planlarını devreye soktular ve çocuk, kadın, yaşlı demeden 22 vatandaşımızı şehit ettiler. Burada, 5 aylık bir bebek, hamile kadınlar da dâhil olmak üzere, hiçbirini acımadan şehit ettiler. Biz bu acı dolu günleri unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Mazlumlar her yerde benzer zalimlerin zulmüne uğruyor. Bugün Filistin’de, Gazze’de yaşanan zulüm de yüreklerimizi yakıyor. Biz, mazlumların yanında duran, zalimlerin karşısında dimdik duran bir milletiz."

Katliamın izleri silinmedi

Derince köyü katliamı, yıllar geçse de hafızalardan silinmeyen acı dolu bir anı olarak kalmaya devam ediyor. Maktullerin yakınlarının acısı ise hâlâ taze. O gece annesini, babasını ya da çocuğunu kaybedenler için bu acı, zamanla değil, yalnızca dualarla hafifleyebilecek bir yara.

Katliam, PKK'nin sivillere yönelik insanlık dışı eylemlerinin bir sembolü haline geldi. Anma töreninin ardından köy halkı, yakınları için toplu dualar etmeye devam etti. PKK’nin kanlı yüzü bir kez daha lanetlendi ve örgütün insanlık dışı saldırılarının unutulmayacağı vurgulandı. (İLKHA)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —