• BIST 100

    16696,42%-1,65
  • DOLAR

    43,85% 0,04
  • EURO

    51,82% 0,31
  • GRAM ALTIN

    7342,32% 0,87
  • Ç. ALTIN

    11845,61% 0,03

Planlı yapılan bir katliam: Hocalı Katliamı

26 Şubat 2026, Perşembe 10:57
26 Şubat 2026, Perşembe 10:57
Planlı yapılan bir katliam: Hocalı Katliamı
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Ermenistan'ın işgali altında bulunan Hocalı'da, 25-26 Şubat 1992 tarihinde yapılan katliam 34’üncü yıl dönümünde de unutulmadı.

Rusya 1920’den sonra Orta Asya'da çoğunluğu Müslüman olan 40 milyon insanı katletti. Yetişkin Müslümanları savaşlarda kullandı. Yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşan yüzbinlerce Müslümanı sürgün ile ölümlere gönderdi. On binlerce Müslüman yük vagonlarında sürgün yerlerine ulaşamadan hayatını kaybetti.

Müslümanlar arasında iletişimi kesmek için her bir topluluğa farklı alfabe dayatan Rusya, yıllarca Müslümanların bütün İslami faaliyetlerini de yasakladı. Orta Asya'da istediğini cebir ve şiddet kullanarak gerçekleştiren Ruslar, bu işgal ve asimilasyon politikasını Ermeniler eliyle Kafkasya'ya taşıdı.

Dağlık Karabağ meselesi ile başlayan Azerbaycan-Ermenistan savaşında Hocalı kenti, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde stratejik önem taşıyan bir noktadaydı ve Ermenilerin işgal planlarını bozuyordu. Hocalı; Hankendi'nin 12 kilometre kuzeydoğusunda, Ağdam-Şuşa ve Askeran-Hankendi ulaşım yolları arasında bulunmaktaydı.

Kentin önemini arttıran bir husus da Dağlık Karabağ'daki tek havaalanının burada bulunmasıydı. Bu nedenlerden dolayıdır ki Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin başlıca amacı Hocalı'dan geçen Askeran-Hankendi ulaşım yolunu ve Hocalı'daki havaalanını kontrol altına almaktı.

Planlı yapılan bir katliam

Katliamdan aylar önce Ermeniler Hocalıya giden tüm yolları kapatmış, Hocalı ablukaya alınmış, 2 Ocak tarihinden itibaren kentin elektriği de kesilmişti. Hocalı kentinin Azerbaycan'ın diğer bölgeleriyle irtibatı koparılmıştı.

Hocalı'da, Ermeni nüfusu hemen hemen yok denecek kadar azdı. Resmi rakamlara göre 7 ile 10 bin nüfusun büyük bir kısmı Müslümanlardan oluşmaktaydı. Fakat savaş zamanlarında özelikle genç nüfus, askerde ve savaş cephesindeydi. Geriye kalan nüfus yaşlı, kadın ve çocuklardan oluşuyordu.

1991 yılının sonlarında Ermeniler, Karabağ'ın dağlık kesimindeki 30'u aşkın yerleşim birimini ele geçirdi ve stratejik konuma sahip köyler Ermenilerce yakılıp yıkıldı. Yaşanan bu vahşetlerle Hocalı'ya giden yollar açılmış oldu.

Ermenilerin bilinçli yaptığı bir katliam

1992 yılının 25 Şubat'ını 26'sına bağlayan gece Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Hankendi'nde konuşlandırılan eski Sovyetler Birliği zırhlı araçları ve 180 askerî uzmanının da desteği ile Hocalı kentini çevirmişti. Rus silahları Hocalı kentini bütünüyle harap etti. Kasabaya giren Rus ve Ermeni askerler vahşette sınır tanımadı. Katledilenlerden bazıları kafası kesilerek, gözleri oyularak, derisi soyularak, canlı canlı yakılarak ve diğer işkencelerle katledildi.

Hocalı katliamı, Ermenistan devlet terörünün bir ürünüydü. Hocalı'da, Ermeniler ve Rusların karşısında silahlı güç yoktu, suçsuz silahsız masum insanlar vardı. 63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70'si ise yaşlı 613 kişi katledildi.

Bu vahşet sonucunda resmî verilere göre 63'ü çocuk, 106'sı kadın, 70'si ise yaşlı 613 kişi katledildi. 56 kişi acımasız işkencelerle öldürüldü. 25 çocuk her iki ebeveynini, 130 çocuk ebeveynlerinden birini, 230 aile ise reisini kaybetti. 487 kişi sakat kaldı ki bunlardan 76'sı çocuktu. Katledilenlerin yanı sıra bin 275 kişi esir edildi. Esirlerden 150'sinin akıbeti halen bilinememekte.

Sovyet Rus ordusunun 366’ncı motorize alayı da Hocalı katliamında Ermenilere yardımcı oldu. Azerbaycan askeri savcılığının verilerine göre, 366’ncı motorize alayından 18 subay katliamda bizzat yer aldı.

Dönemin Ermenistan Savunma Bakanı Serj Sarkisyan'ın İngiliz Gazeteci Thomas de Waal'a verdiği bir röportajda, "Hocalı'dan önce Azerbaycanlılar Ermenilerin sivillere dokunmayacağını düşünüyordu. Biz bu algıyı kırdık." şeklindeki sözleri, Ermeni yönetimin katliamı bilinçli şekilde gerçekleştirdiğinin itirafıydı. (İLKHA)

Haber Editörü

Ömer Faruk SEYHAN

info@dogununnabzi.com

Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Elazığ'da kar yağışı etkili oluyor

Temiz doğadan, sağlıklı sofralara: Bingöl balı bilimsel verilerle değerlendirildi

Brezilya’da şiddetli yağışların yol açtığı sellerde ölü sayısı 46’ya yükseldi

İstanbul'da silah operasyonu: Bir kişi yakalandı

Dr. Tüzün: Sağlıklı oruç için iftar ile sahur arası dengeli su tüketimi şart

Kim’den nükleer rest: Trump yönetimine “gerçekliği kabul edin” mesajı

Bursa’da kar sürprizi: Kent beyaza büründü

Batman'da 50 kilo metamfetamin ele geçirildi

Gaziantep Şehir Hastanesi'nde nadir görülen tümör ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

İzmir merkezli suç örgütü operasyonu: 18 gözaltı

Yaçin: Ramazanı boş şeylerle değil, mukabelelerle, ibadetle ve zikirle değerlendirmeliyiz

Planlı yapılan bir katliam: Hocalı Katliamı

Ekonomik güven endeksi şubatta 100,7 oldu

İstanbul Silivri'de fabrika yangını

Ocak ayında ihracat yüzde 4 azaldı, dış ticaret açığı yüzde 11,6 arttı

Muğla’da 30 yıl hapis cezası bulunan cezaevi firarisi yakalandı

Türkiye'den Brezilya'ya taziye mesajı

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'nı kınadı

Hazine ve Maliye Bakanlığı borçlanma politikasına ilişkin teknik açıklama yaptı

Şubat ayı doğum yardımı ödemeleri hesaplara yatırıldı

Brent petrol 70,92 dolardan işlem görüyor

İstanbul’da 370 kilogramın üzerinde uyuşturucu ele geçirildi

Enerji Bakanı Bayraktar: TPAO’nun bir milyar dolarlık sukuk ihracı rekor taleple tamamlandı

ABD’den gelen tekneden Küba güvenlik güçlerine ateş açıldı: 4 ölü, 7 yaralı

Döviz kurları bugün ne kadar?

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

ŞEHİR HABERLERİ


Profesör Doktor Dursun: Gazze ile irtibatımızı kesmemeliyiz

Belediye Başkanı Geçit: Hemşerilerimizin güvenli ve sağlıklı gıdaya erişimi önceliğimizdir

Sigarayı bırakanlar konuştu: Daha sağlıklı ve kaliteli bir hayatımız var

YÖKDİL giriş belgeleri erişime açıldı

Malatya, yağan karla beyaza büründü

Elazığ'da kar yağışı etkili oluyor

Temiz doğadan, sağlıklı sofralara: Bingöl balı bilimsel verilerle değerlendirildi